De ce ai nevoie de magneziu şi calciu

Ultima actualizare:

    Dacă ai lipsă de calciu, este indicat să consumi cât mai multe produse lactatefoto: 123rf
Dacă ai lipsă de calciu, este indicat să consumi cât mai multe produse lactatefoto: 123rf

Calciul şi magneziul sunt minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Când apar deficienţe, organismul are de suferit. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune care sunt urmările carenţei de calciu şi magneziu.

Aproximativ 99% din calciu se găseşte în oase şi în dinţi. Este implicat şi în coagularea sângelui, ajută muşchii să se contracteze, ajută şi la reglarea tensiunii arteriale şi întăreşte sistemul imunitar. Magneziul e esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos, intră în compoziţia oaselor (mai mult de 50%) şi stimulează imunitatea. Carenţele de calciu şi de magneziu se stabilesc în urma analizelor de sânge, iar medicul este cel care stabileşte dacă este nevoie de suplimente cu aceste minerale şi cât durează o cură.

Cum se manifestă lipsa de calciu

Când organismul nu are suficient calciu, apare spasmofilia, formele mai grave ale bolii fiind cunoscute drept tetanie. Cel afectat are furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii, poate simţi amorţeli la nivelul extremităţilor, oboseală şi nelinişte. În cazuri grave, pot apărea dificultăţi la respiraţie şi înghiţire şi convulsii, potrivit medicului endocrinolog Ana-Loredana Pârlog-Cristian, de la Hyperclinica Medlife.

Pot apărea confuzia şi anemia

Deficienţa cronică de calciu duce, în timp, la fragilizarea oaselor, cu risc crescut de fracturi. La vârstnici, dezorientarea şi confuzia pot fi semne de hipocalcemie (lipsă de calciu). În rândul tinerelor, se poate manifesta prin dereglări ale menstruaţiei, anemie.  Lipsa de calciu poate scădea şi rezistenţa organismului la infecţii.

Oboseala, semn al carenţei de magneziu

Insuficienţa acestui mineral se poate manifesta printr-un nivel scăzut de energie, oboseală cronică, depresie, iritabilitate, capacitate scăzută de concentrare, stări de nervozitate şi anxietate, dureri de cap, cârcei, insomnie. În cazul deficitului sever, pot să apară chiar convulsii şi tulburări de ritm cardiac.

Alimentele bogate în calciu sunt laptele, iaurtul, brânzeturile (în special caşcavalul), somonul, sardinele şi verdeţurile închise la culoare (spanacul, broccoli, varza roşie).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net