De ce ai nevoie de magneziu şi calciu
Calciul şi magneziul sunt minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Când apar deficienţe, organismul are de suferit. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune care sunt urmările carenţei de calciu şi magneziu.
Aproximativ 99% din calciu se găseşte în oase şi în dinţi. Este implicat şi în coagularea sângelui, ajută muşchii să se contracteze, ajută şi la reglarea tensiunii arteriale şi întăreşte sistemul imunitar. Magneziul e esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos, intră în compoziţia oaselor (mai mult de 50%) şi stimulează imunitatea. Carenţele de calciu şi de magneziu se stabilesc în urma analizelor de sânge, iar medicul este cel care stabileşte dacă este nevoie de suplimente cu aceste minerale şi cât durează o cură.
Cum se manifestă lipsa de calciu
Când organismul nu are suficient calciu, apare spasmofilia, formele mai grave ale bolii fiind cunoscute drept tetanie. Cel afectat are furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii, poate simţi amorţeli la nivelul extremităţilor, oboseală şi nelinişte. În cazuri grave, pot apărea dificultăţi la respiraţie şi înghiţire şi convulsii, potrivit medicului endocrinolog Ana-Loredana Pârlog-Cristian, de la Hyperclinica Medlife.
Pot apărea confuzia şi anemia
Deficienţa cronică de calciu duce, în timp, la fragilizarea oaselor, cu risc crescut de fracturi. La vârstnici, dezorientarea şi confuzia pot fi semne de hipocalcemie (lipsă de calciu). În rândul tinerelor, se poate manifesta prin dereglări ale menstruaţiei, anemie. Lipsa de calciu poate scădea şi rezistenţa organismului la infecţii.
Oboseala, semn al carenţei de magneziu
Insuficienţa acestui mineral se poate manifesta printr-un nivel scăzut de energie, oboseală cronică, depresie, iritabilitate, capacitate scăzută de concentrare, stări de nervozitate şi anxietate, dureri de cap, cârcei, insomnie. În cazul deficitului sever, pot să apară chiar convulsii şi tulburări de ritm cardiac.
Alimentele bogate în calciu sunt laptele, iaurtul, brânzeturile (în special caşcavalul), somonul, sardinele şi verdeţurile închise la culoare (spanacul, broccoli, varza roşie).