De ce alimentele sănătoase au gust rău? Aflați totul despre asta aici!

Ultima actualizare:

Nu urăști cum lucrurile bune din viață fie îngrașă, fie pur și simplu sunt scumpe? Nu ești prima persoană care este dezamăgită de această realitate. Dacă ai alege între un măr și o gogoașă, cu siguranță ai alege cea din urmă.

Dacă ai alege între un măr și o gogoașă, cu siguranță ai alege cea din urmă. Foto: Click.
Dacă ai alege între un măr și o gogoașă, cu siguranță ai alege cea din urmă. Foto: Click.

Mesele nutritive sunt de obicei fade, motiv pentru care s-ar putea să vă întrebați – de ce alimentele sănătoase au gust rău? Există câteva motive în spatele acestui lucru, inclusiv cele științifice.

Mulți oameni împărtășesc acest sentiment, inclusiv pasionații de fitness pe care îi vedeți pe rețelele sociale. Să ne uităm la știința din spatele motivului pentru care papilele noastre gustative nu vor coopera cu bunăstarea corpului nostru.

Cum ai fost condiționat să mănânci:

Primele tale alimente solide în copilărie au fost posibil alegeri sănătoase. Stomacul sugarului este foarte sensibil la alimentele procesate, așa că părinții noștri ne-au hrănit cu ingrediente proaspete și naturale. Dar probabil că nu-ți amintești ce ai mâncat inițial când erai foarte mic.

Pe măsură ce ai înaintat în vârstă, ai descoperit opțiuni „delicioase”, precum zahărul și carbohidrații, care erau în principal prăjiți. Este greu să hrănești copiii mici, darămite să le dai legume și fructe. La un moment dat, este de așteptat ca părinții noștri să renunțe și să ne lase să consumăm opțiuni nesănătoase, scriu cei de la thetarttart.com.

Așadar, mâncarea nedorită este cea mai veche hrană pe care ne amintim că am avut-o. Acesta este motivul pentru care papilele noastre gustative au dezvoltat o afecțiune pentru mesele care nu sunt bune pentru organism. Și din moment ce alimentele procesate sunt ușor de mâncat și de obținut, avem tendința de a fi leneși și de a alege ceea ce necesită un efort minim pentru a le pregăti.

Este vina strămoșilor noștri

Alimentele nesănătoase sunt de obicei clasificate ca carbohidrați, grăsimi, zaharuri și săruri. Aceste grupuri sunt transformate în energie foarte repede după consum. De exemplu, este posibil să fi observat cât de însuflețit te simți după ce ai mâncat o tabletă de ciocolată.

Creierul nostru este conectat să tânjească după lucruri care ne oferă putere imediată după mâncare. Carbohidrații și grăsimile oferă multă energie.

În vremuri mai vechi, vânătorii vânau animale pentru carne, iar culegătorii strângeau verdeață. Cu toate acestea, în jur erau cantități mai semnificative de plante, care erau ușor de găsit.

De asemenea, plantele erau mai mari în cantitate decât animalele sălbatice care puteau fi vânate. Acest lucru a dus la oamenii înclinați spre carne mai mult decât către plante pentru a obține acea explozie rapidă de energie. Dar când ceva este disponibil din abundență, oamenii își pierd ușor interesul.

Dorind să rămână plin de energie pentru mai mult timp

Carnea are un conținut ridicat de grăsimi, care țin oamenii săturați mai mult timp după ce au mâncat. Zahărul din fructe este digerat foarte repede. Stomacul fiind plin, pentru perioade lungi de timp, i-a scutit pe oameni de a căuta mâncare prea des.

Larvele pe bază de plante au devenit plictisitoare, așa că oamenii au depus mai mult efort pentru a vâna animale pentru carne. Așa ne-a învățat evoluția să ne adaptăm la această schimbare a gustului.

Oamenii au descoperit în cele din urmă pâinea și au descoperit că poate fi păstrată mult timp fără să putrezească. Pâinea este extrem de bogată în carbohidrați, iar această grupă de alimente este cea care oferă cea mai mare energie. Prin urmare, majoritatea oamenilor se bucură acum de alimente care îi ajută să le mențină săturați pentru perioade mai lungi, în locul plantelor.

Așa că, acum, puteți înțelege de ce ați alege să mâncați un burger în loc de o salată. Acesta din urmă oferă energie, dar nu la fel de imediat ca mâncarea nedorită.

Motive psihologice

Stresul este o stare de spirit atât de obișnuită încât cu toții ajungem la deserturi atunci când suntem nefericiți sau anxioși. Facem asta ca răspuns la disconfortul pe care îl simțim.

Când suntem stresați, creierul nostru are nevoie de mai multă putere pentru a funcționa. Carbohidrații din organism se descompun în zahăr și eliberează energie. Sistemul tău nervos știe ce grup de alimente poate furniza mai multă energie și, prin urmare, căutăm lucruri precum brownies și fursecuri.

Întrebări frecvente

Te poți obișnui cu gustul alimentelor sănătoase? Este ușor să te obișnuiești cu lucrurile, dar nu neapărat să te bucuri de ele. Așa că, chiar dacă vei descoperi că mănânci în mod regulat alimente sănătoase, în cele din urmă te vei plictisi de asta.

De ce legumele verzi au cel mai rău gust?

Legumele și frunzele verzi, cum ar fi salata verde, dovlecelul, spanacul și tărtăcuța au gust amar din cauza unui grup chimic numit glucozinolați. Acestea sunt foarte utile în prevenirea cancerului.

Este bine să adăugați sare și zahăr la salatele sănătoase?

Sarea și zahărul în cantități mari sunt dăunătoare pentru organism, deoarece cresc caloriile și tensiunea arterială. Dar nu este rău să consumați ocazional cantități controlate.

Este bine să mănânci legumele prăjite?

Orice prăjit, fie că este vorba de cereale sau legume, își pierde valoarea nutritivă naturală. Căldura din ulei ia majoritatea nutrienților și doar adaugă mai multă grăsime în general, așa că este mai bine să nu prăjiți nici legumele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net