De ce nu e bine să spargi ouăle de marginea tigăii? Riscul la care te supui e uriaș
Este un obicei pe care mulți dintre noi îl avem. Fie că vorbim despre marginea tigăii, ori a unei farfurii, majoritatea dintre români procedează la fel atunci când pregătesc un ou. Însă, acest gest, ne expune la un risc serios de îmbolnăvire și nu este exclus să ajungem la spital după o simplă omletă! Află alături de Click! de ce nu este bine să spargi ouăle de marginea tigăii!
Este un gest extrem de comun în bucătărie, iar poate pentru mulți dintre noi este deja un reflex. De câte ori atunci când pregătim o banală omletă, nu spargem ouăle de marginea farfuriei? Însă, indiferent ce gătim, acest obicei atrage în urma lui un risc uriaș pentru sănătatea noastră! Mai precis, de fiecare dată când spargem ouăle în acest fel riscăm să ne contaminăm cu salmonella!
Da, simplul spart de ouă vă poate trimite direct la spital, potrivit specialiștilor! Conform datelor publicate de către Comisia Europeană, nu mai puțin de 47,2% din numărul de cazuri de salmoneloză sunt cauzate de către banalele ouă, ori de alte produse care au la bază acest aliment. Iar deși, în multe cazuri, simptomele nu sunt unele mult prea periculoase, nu este deloc exclus ca salmonella să aducă complicații grave sănătății noastre!
Ce spun experții despre spartul ouălor
Potrivit părerilor specialiștilor în domeniu, nu este deloc indicat să spargem ouăle de marginea farfuriei! Motivul este unul simplu: salmonella poate fi prezentă în coajă, iar astfel, tocmai ați contaminat farfuria! De asemenea, orice preparat care conține ouă trebuie gătit suficient, pentru a nu risca să provocăm daune sănătății noastre.
Mai sunt, desigur, și alte sfaturi din partea experților, la care poate că nu mulți dintre noi s-ar gândi! De exemplu, un alt lucru care trebuie evitat este folosirea coajei de ou pentru a separa albușul de gălbenuș. De asemenea, când mergem la magazin să cumpărăm ouă, trebuie să fim atenți la coaja acestora! Ea trebuie să fie intactă, cât și curată! Iar un ultim sfat, pe care ar trebui să nu îl uităm în general, este să verificăm mereu termenul de valabilitate!