8 dintre cele mai periculoase alimente din lume. Acestea pot provoca convulsii, pietre la rinichi, stop respirator, comă și chiar deces

Orice tip de aliment contaminat poate pune viața în pericol, dar există o serie de preparate în întreaga lume care necesită îngrijire și precizie extremă în timpul preparării pentru a evita cauzarea de boli grave sau deces.

Fasolea roșie, este unul dintre cele mai periculoase alimente din lume. Foto: Click.
Fasolea roșie, este unul dintre cele mai periculoase alimente din lume. Foto: Click.

Probabil ați auzit de fugu, delicatesa japoneză care trebuie preparată exact dacă nu doriți ca cei care o consumă să se asfixieze. Există mai mult de câteva alimente care pot ucide atunci când nu sunt pregătite corect. Unele dintre aceste alimente sunt delicatese exotice care pot fi greu de găsit în România, le întâlnim mai degrabă în restaurantele de top de la noi din țară, în timp ce altele sunt produse de bază obișnuite în cămară sau depozitarea produselor uscate. De la fugu la fasole, iată opt dintre cele mai periculoase alimente din lume.

1. Fugu - acest tip de pește poate provoca stop respirator fatal

Fugu este un pește care se regăsește des în bucătăria japoneză. Felul de mâncare preparat din acesta poate fi letal/otrăvitor. Ovarele, intestinele și ficatul fugu conțin tetrodotoxină, o neurotoxină de până la 1.200 de ori mai mortală decât cianura.

O doză letală de tetrodotoxină este mai mică decât capul unui ac și un singur pește are suficientă otravă pentru a ucide 30 de oameni. Dacă este pregătit incorect, fugu poate paraliza nervii motori și poate provoca stop respirator fatal.

Bucătarii japonezi trebuie să urmeze ani de pregătire pentru a obține o licență de pregătire pentru fugu. În ciuda acestor măsuri de precauție, mulți oameni mor în fiecare an din cauza fugu-ului pregătit necorespunzător.

2. Fructele  Ackee necoapte pot duce la comă

Ackee, fructul național al Jamaicii, este un răsfăț delicios, dar periculos. Ackee necopt conține o otravă numită hipoglicină, așa că fructele trebuie să fie complet coapte și lăsate să se deschidă în mod natural pe copac pentru a fi consumate în siguranță. Cusăturile de pe exteriorul fructului se vor despica larg când fructul este gata de cules.

Nu deschideți niciodată singur un fruct de ackee (trebuie să se deschidă singur) și mâncați doar pulpa cărnoasă, de culoare crem, din jurul semințelor. Nu mâncați carnea roz sau semințele negre, deoarece sunt foarte toxice. Pregătirea necorespunzătoare a fructelor ackee poate provoca boli grave (numită „Boala vărsăturilor din Jamaica”), care poate duce la comă sau la moarte.

3. Sannakji

Sannakji, un fel de mâncare coreeană, sunt tentacule vii de caracatiță care sunt tăiate în bucăți, asezonate și servite imediat. Temerarii culinari mănâncă tentaculele în timp ce încă se zvârcesc pe farfurie, ceea ce este un joc foarte periculos.

Ventuzele de pe tentacule mențin aspirația chiar și după ce tentaculele sunt tăiate, așa că mesenii trebuie să mestece tentaculele înainte de a se lipi de cerul gurii.

Dacă nu o fac, tentaculele se pot lipi de gură și gât și pot provoca clientul să se sufoce până la moarte. Potrivit Food & Wine, șase oameni se sufocă și mor din cauza consumului (sau încercând să mănânce) sannakji în fiecare an.

4. Hákarl

Hákarl, un fel de mâncare tradițional islandez, este carnea de rechin din Groenlanda care este vindecată și atârnată la uscat timp de trei până la cinci luni. Acest proces este necesar pentru a neutraliza nivelurile ridicate de uree și oxid de trimetilamină din carnea rechinului.

Rechinii din Groenlanda nu au tract urinar, așa că deșeurile și toxinele sunt filtrate prin piele și carne. Pentru rechin, acest amestec de compuși acționează ca un antigel natural care îl protejează de apele friguroase arctice, dar substanțele chimice sunt atât de concentrate încât doar câteva mușcături de carne proaspătă netratată sunt suficiente pentru a provoca simptome de intoxicație extremă la oameni.

Suferința intestinală, efectele neurologice, convulsiile și chiar moartea pot apărea dacă sunt consumate în cantități suficient de mari.

5. Manioc

Manioc, o rădăcină tropicală asemănătoare cu taro și igname, este adesea folosită pentru a face budincă („tapioca”), sucuri, prăjituri și chipsuri, dar frunzele și rădăcinile sale pot produce cianură mortală. Pentru a preveni otrăvirea, maniocul trebuie gătit în mod corespunzător înainte de conservare, mâncare sau servire.

Maniocul este clasificat în două tipuri principale: dulce și amar. Maniocul dulce, care conține niveluri scăzute de glicozide cianogenice (50 mg/kg), necesită doar gătit pentru a reduce conținutul de cianuri la niveluri netoxice, dar maniocul amar conține mai multe toxine și trebuie să fie ras, înmuiat și gătit corespunzător înainte de consum.

Agenția Canadiană de Inspecție a Alimentelor (CFIA) a furnizat aceste linii directoare pentru prepararea maniocului în siguranță.

6. Rubarbă

Rubarba, leguma strălucitoare care se găsește adesea în gemuri și plăcinte, are o latură întunecată. Frunzele sale, care nu trebuie folosite la coacere sau la gătit, conțin acid oxalic. Consumul de prea mult de acid oxalic poate fi fatal, deși ar trebui să mănânci cantități mari de frunze de rubarbă (aproximativ 11 kilograme) pentru a muri din cauza acestuia.

Cu toate acestea, consumul de cantități mici în alimente preparate necorespunzător poate provoca o serie de simptome incomode, cum ar fi o senzație de arsură în gură și gât, greață, diaree, dureri de ochi, dificultăți de respirație și urină roșie.

Acidul oxalic poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi - depozite dure de minerale și săruri acide care se lipesc împreună în urina concentrată. Sunt cunoscute pentru că provoacă dureri severe, urină tulbure, roșie sau urât mirositoare, febră și frisoane.

7. Boabele de soc

Boabele de soc, care sunt originare din Canada și utilizate în mod obișnuit în gemuri, plăcinte, vinuri, ceaiuri, siropuri și suplimente, sunt sigure pentru a fi consumate dacă sunt pe deplin coapte și gătite corespunzător.

Cu toate acestea, frunzele, crenguțele și semințele de soc conțin niveluri potențial fatale de glicozidă producătoare de cianuri („glicozidă cianogenă”). Dacă boabele de soc nu sunt complet coapte sau strecurate corespunzător atunci când sunt procesate, ele pot provoca greață, vărsături și diaree severă.

Dacă este consumată în cantități mari, glicozida poate provoca convulsii, comă sau chiar moartea; ar trebui să bei până la cinci pahare pentru a fi în pericol, dar doar o ceașcă de produse din fructe de soc pregătite necorespunzător ar putea provoca boli grave.

8. Fasole roșie

Fasolea roșie este bogată în proteine ​​pe bază de plante, fibre și vitamine și minerale esențiale; în forma lor crudă sau insuficient gătită, sunt, de asemenea, bogate în fitohemaglutinină, o varietate toxică de lectină.

Fitohemaglutinina poate deteriora peretele intestinal și poate împiedica absorbția corectă a nutrienților. Simptomele otrăvirii pot include diaree, dureri abdominale, vărsături și dureri de cap. Fasolea roșie uscată trebuie pregătită corect - ceea ce implică înmuierea timp de câteva ore și fierberea timp de cel puțin 10 minute - pentru a fi în siguranță.

De fapt, conform U.S. Food and Drug Administration (FDA), gătitul fasolei roșii uscate pentru mai puțin de 10 minute la orice temperatură mai mică decât fierbere poate crește de fapt toxicitatea de cinci ori, astfel încât fasolea este mai toxică decât dacă ar fi consumată. brut.

Siguranța alimentară 

Deși majoritatea alimentelor pe care le mâncăm „mai sigure” decât aceste produse periculoase, este important să ne amintim că orice aliment poate fi periculos dacă nu este manipulat corespunzător.

Intoxicațiile alimentare și complicațiile cauzate de bolile alimentare, anafilaxia, sufocarea și rănile cauzate de alimente contaminate apar în mod regulat la noi în țară.

Potrivit Agenției de Sănătate Publică a Canadei (PHAC), doar toxiinfecțiile alimentare cauzează 11.500 de spitalizări și 240 de decese în fiecare an. Aflați mai multe despre bolile legate de alimente, spitalizările și decesele din Canada, scriu cei de la foodsafty.ca.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
2 salata de ton png png
case vedete incendiu los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net