De ce să nu mai consumi niciodată ceai de mentă la plic. Te expui unui mare pericol!
Alături de cafea, ceaiul se numără printre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. Însă specialiştii trag un semnal de alarmă: cel la plic este o bombă toxică. Frunzele de ceai nu sunt spălate înainte de a fi ambalate în pliculeţe. Asta înseamnă că, dacă planta a fost stropită cu pesticide, acestea vor ajunge şi în cana ta cu ceai. Totodată, unele cercetări au arătat că în plicurile de ceai era iarbă, în loc de mușețel și fân în loc de flori.
Fire de păr și gândăcei în plicurile de ceai
„În momentul în care bagi la plic nu se mai văd aceste impurități cu ochiul liber, le vezi doar la microscop. Impuritățile sunt înspăimântătoare. Noi am văzut așa: smocuri de fire de păr, nu un fir, smocuri. Pietricele, de la cele mai mici, până la cele mai mari. Dacă acel produs a trecut prin mâinile unor persoane care se ocupă de calitate, nu aveau ce cauta acolo.
Pământ! Fire de rafie, și nu fire subțierele, fire consistente. Materiale textile, reziduri de materiale textile. Gândacei de toate soiurile", a declarat Cerasela Gird, șefa catedrei de Farmacognozie a Facultății de Farmacie din Capitală, scrie stirileprotv.ro.
În România este controlat doar produsul finit. Țări ca Germania sau Statele Unite controlează furnizorii de materii prime. Așa cum se făcea și în România înainte de 1989, când nu existau importuri de plante medicinale.
Marfa de peste hotare e de cele mai multe ori mai ieftină decât cea culeasă pe plaiurile românești, și atunci importul ajunge să omoare afacerile pe plan local ale culegătorilor sezonieri.
Ceaiurile la plic conțin și multe pesticide
Un studiu realizat de GlaucusResearch arată că peste 91% din sortimentele de ceai testate au niveluri de pesticide care depăşesc limita maximă admisă de autorităţile de sănătate din Statele Unite. De exemplu, un sortiment de ceai contra insomniei are printre ingrediente şi propaclor, compus cu potenţial cancerigen conform legilor americane.
De asemenea, într-un sortiment de ceai destinat relaxării, au fost descoperite urme de propargit – substanţă cancerigenă şi toxică.
Şi ceaiurile parfumate sunt periculoase: un alt studiu independent a scos la iveală că mai mult de jumătate din acestea conţin endosulfan, pesticid interzis în Statele Unite, China, Uniunea Euroepană şi alte 144 de ţări din cauza efectului nociv pe care îl poate avea – infertilitate şi malformaţii congenitale.