Bei prea mult ceai? Iată 9 pericole la care te expui

Ultima actualizare:

Deși consumul moderat de ceai este o alegere foarte sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, depășirea a 3-4 căni pe zi ar putea avea unele efecte secundare negative. Ceaiul este una dintre cele mai iubite băuturi din lume. Cele mai populare soiuri sunt: verde, negru și oolong, toate aceste tipuri fiind făcute din frunzele plantei Camellia sinensis.

Puține lucruri sunt la fel de liniștitoare ca o ceașcă fierbinte de ceai. Foto: Shutterstock
Puține lucruri sunt la fel de liniștitoare ca o ceașcă fierbinte de ceai. Foto: Shutterstock

Puține lucruri sunt la fel de satisfăcătoare sau liniștitoare ca o ceașcă fierbinte de ceai, dar meritele acestei băuturi nu se opresc aici.

Ceaiul a fost folosit pentru proprietățile sale vindecătoare în medicina tradițională de secole. Mai mult, compușii vegetali din ceai pot juca un rol în reducerea riscului de afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, obezitatea, diabetul și bolile de inimă.

Deși consumul moderat de ceai este o alegere foarte sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, depășirea a 3-4 căni (710-950 ml) pe zi ar putea avea unele efecte secundare negative.

Iată 9 posibile efecte secundare ale consumului de prea mult ceai

1. Absorbție redusă a fierului

Ceaiul este o sursă bogată de compuși numiți taninuri. Taninurile se pot lega de fier în anumite alimente, făcându-l indisponibil pentru absorbție în tractul digestiv.

Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți din lume, iar dacă aveți un nivel scăzut de fier, consumul excesiv de ceai vă poate exacerba starea.

Cercetările sugerează că taninurile de ceai sunt mai susceptibile de a împiedica absorbția fierului din surse vegetale decât din alimentele de origine animală. Astfel, dacă urmați o dietă vegană sau vegetariană strictă, poate doriți să acordați o atenție deosebită la cât de mult ceai consumați.

2. Anxietate, stres și neliniște crescute

Frunzele de ceai conțin în mod natural cofeină. Consumul excesiv de cofeina din ceai sau din orice altă sursă poate contribui la sentimente de anxietate, stres și neliniște.

O ceașcă medie (240 ml) de ceai conține aproximativ 11–61 mg de cofeină, în funcție de soiul și metoda de preparare.

Ceaiurile negre tind să conțină mai multă cofeină decât soiurile verzi și albe. Cercetările sugerează că doza de cofeină sub 200 mg pe zi este puțin probabil să provoace anxietate semnificativă la majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei decât alții și ar putea avea nevoie să-și limiteze în continuare aportul.

Dacă observi că obiceiul tău de a consuma ceai te face să te simți nervos sau anxios, ar putea fi un semn că ai băut prea mult și poate vrei să renunți pentru a reduce simptomele.

3. Somn slab

Deoarece ceaiul conține în mod natural cofeină, aportul excesiv vă poate perturba ciclul de somn.

Melatonina este un hormon care semnalează creierului că este timpul să dormi. Unele cercetări sugerează că, cofeina poate inhiba producția de melatonină, ceea ce duce la o calitate slabă a somnului.

Somnul inadecvat este legat de o varietate de probleme mentale, inclusiv oboseala, memoria afectată și durata redusă a atenției. În plus, lipsa cronică de somn este asociată cu un risc crescut de obezitate și un control slab al zahărului din sânge.

Unele studii au descoperit că și doar 200 mg de cofeină consumate cu 6 sau mai multe ore înainte de culcare ar putea afecta negativ calitatea somnului, în timp ce alte studii nu au observat niciun efect semnificativ.

4. Greață

Anumiți compuși din ceai pot provoca greață, mai ales atunci când sunt consumați în cantități mari sau pe stomacul gol.

Taninurile din frunzele de ceai sunt responsabile pentru gustul amar și uscat al ceaiului. Natura astringentă a taninurilor poate irita și țesutul digestiv, ceea ce poate duce la simptome incomode, cum ar fi greață sau dureri de stomac.

Persoanele mai sensibile pot experimenta aceste simptome după ce au băut doar 1–2 căni (240–480 ml) de ceai, în timp ce alții pot bea mai mult de 5 căni (1,2 litri) fără a observa niciun efect negativ.

5. Arsuri la stomac

Cofeina din ceai poate provoca arsuri la stomac sau poate agrava simptomele de reflux acid preexistente.

Cofeina poate contribui la o creștere a producției totale de acid stomacal. Desigur, consumul de ceai nu poate provoca neapărat arsuri la stomac. Oamenii răspund foarte diferit la expunerea la aceleași alimente.

Acestea fiind spuse, dacă în mod obișnuit consumați cantități mari de ceai și experimentați frecvent arsuri la stomac, ar putea fi util să reduceți aportul și să vedeți dacă simptomele se îmbunătățesc.

6. Complicații ale sarcinii

Expunerea la niveluri ridicate de cofeină din băuturi precum ceaiul în timpul sarcinii poate crește riscul de complicații, cum ar fi avortul spontan și greutatea mică la naștere a sugarului 

Datele despre pericolele cofeinei în timpul sarcinii sunt amestecate și încă nu este clar cât de mult este sigur. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor indică faptul că riscul de complicații rămâne relativ scăzut dacă mențineți aportul zilnic de cofeină sub 200-300 mg.

7. Dureri de cap

Consumul intermitent de cofeină poate ajuta la ameliorarea anumitor tipuri de dureri de cap. Cu toate acestea, atunci când este utilizat în mod cronic, poate apărea efectul opus.

Unele cercetări sugerează că doar 100 mg de cofeină pe zi ar putea contribui la reapariția zilnică a durerii de cap, dar cantitatea exactă necesară pentru a declanșa o durere de cap poate varia în funcție de toleranța unui individ.

Dacă aveți dureri de cap recurente și credeți că pot fi legate de aportul de ceai, încercați să reduceți sau să eliminați această băutură din dietă pentru o perioadă pentru a vedea dacă simptomele dumneavoastră se îmbunătățesc.

8. Amețeli

Deși senzația de amețeală este un efect secundar mai puțin frecvent, s-ar putea datora consumului de prea multă cofeină din ceai.

Acest simptom este asociat cu doze mari de cofeină, de obicei cele mai mari de 400–500 mg sau aproximativ 6–12 căni (1,4–2,8 litri) de ceai. Cu toate acestea, ar putea apărea cu doze mai mici la persoanele care sunt deosebit de sensibile.

9. Dependenta de cofeina

Cofeina este un stimulent care formează obiceiuri, iar consumul regulat din ceai sau din orice altă sursă poate duce la dependență, conform Healthline.com.

Simptomele sevrajului de cofeină pot include dureri de cap, iritabilitate, ritm cardiac crescut și oboseală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net