De ce sucul de portocale poate fi periculos pentru copii! Medic: „E cazul să vă opriți!”

Doctorul Mihail Pautov, care se bucură de o comunitate tot mai mare pe rețelele de socializare grație filmulețelor sale educative, a atras de curând atenția tuturor părinților care cred că e „sănătos” să le dea copiilor fresh (suc proaspăt stors n.r) de portocale. Iată explicațiile!

De ce sucul de portocale poate fi periculos pentru copii Foto: Pixabay/iStock
De ce sucul de portocale poate fi periculos pentru copii Foto: Pixabay/iStock

Medicul a explicat că sucul de portocale nu e rău în sine, însă are o cantitate de zahăr la fel de mare ca băuturile răcoritoare. Mihail Pautov recomandă, mai degrabă, ca cei mici să consume direct fructul, care le oferă și fibre, dar și o cantitate mai mică de zahăr decât 100 de ml de suc stors din portocală. 

Vezi și: Uite de ce e bine să mănânci portocale. Au și efecte anticancerigene

Motivul pentru care sucul de portocale poate fi la fel de nociv precum băuturile răcoritoare

O altă alternativă, mai spune el, este apa aromatizată cu fructe, cum ar fi mentă, lămâie ș.a.m.d. „Evident, este mai bine fresh decât Cola, dar fresh-ul de portocale nu este bun!”, a scris acesta în mediul online, alături de un filmuleț unde a explicat situația mai pe larg. Iată declarațiile!

„Aș vrea să previn toți părinții care dau fresh de portocale copiilor lor, din rațiuni de sănătate. E cazul să vă opriți. Să scoți conținutul din portocală, să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta, fără să ai o parașută în spate. 

Pentru că sucul care rezultă are o concentrație de 10% zahăr. E aceeași concentrație pe care o au Cola, Pepsi, Fanta ș.a.m.d (băuturile dulci carbogazoase n.r). Practic, la fiecare 100 ml de suc de portocale, avem 10 mg de zahăr. Concret, fresh-ul de portocale este ca și Fanta, cu puțină vitamina C.”, a punctat medicul.

Nu rata: Nu bea suc, mănâncă doar coaja de la portocale

Acesta a adăugat că dacă nu este consumat, zahărul respectiv se transformă în grăsime și se depozitează sub formă de trigliceride. De asemenea, acea cantitate de zahăr va crește și glicemia copilului. 

Iată și: Dr. Mihail Pautov explică ce este "tristețea post-Covid" și cum învingem simptomele de anxietate și depresie

Nu spun neapărat că nu e bun, dar depinde, bun pentru ce? Dacă acel copil urmează să alerge într-un maraton sau să înoate 80 de bazine, poți să îi dai acel fresh de portocale, pentru că îl va consuma.

Altfel, un copil care are o activitate normală și care bea un pahar de fresh de portocale, o să aibă o creștere mare de glicemie, de insulină. Ceea ce faci este efectiv să îi distrugi sănătatea de mic. Iar ulterior, tot acel zahăr se transformă în grăsime și se depozitează sub formă de trigliceride.”, a conchis medicul Mihail Pautov.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net