De ce trebuie să bei o lingură de ulei de măsline, în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate

Ultima actualizare:

Printre numeroasele proprietăți benefice dovedite științific ale uleiului de măsline extravirgin, există câteva motive pentru care mulți consumatori ai acestei surse sănătoase de grăsimi pot decide să-l consume pe stomacul gol. Prin urmare, dacă înainte de a-ți pregăti micul dejun, începi ziua cu o lingură de ulei de măsline extravirgin, ai putea să-ți ajuți organismul să:

Uleiul de măsline, băut pe stomacul gol, ne păstrează sănătoși. Foto: Click.
Uleiul de măsline, băut pe stomacul gol, ne păstrează sănătoși. Foto: Click.

Stimulează tranzitul intestinal

Deoarece acest ulei este compus din grăsimi sănătoase precum acizii grași mononesaturați și polinesaturați, ne ajută organismul să stimuleze procesele digestive și să lupte împotriva constipației.

Promovează absorbția nutrienților

De asemenea, aportul acestuia s-a dovedit excelent în a inhiba parțial motilitatea gastrică. Deci, pe de o parte, reglează tranzitul alimentelor între stomac și intestin, încetinind procesul. Pe de alta, contribuie la buna funcționare a microbiotei intestinale, evitând transmiterea agenților patogeni nocivi și favorizând astfel digestia și absorbția nutrienților.

Reduce aciditatea gastrică

Uleiul de măsline extravirgin are o serie de componente care pot neutraliza efectul dăunător al acizilor gastrici, care provoacă arsuri la stomac și reflux, acționând ca o peliculă protectoare pe pereții stomacului. Prin urmare, multe persoane care suferă de aceste probleme pot beneficia de consumul acestuia pe stomacul gol.

Atenuează efectele mahmurelii

Din același motiv, uleiul de măsline extravirgin poate ajuta la mahmureală. Conform dovezilor științifice, stratul protector de pe pereții stomacului reușește să evite disconfortul cauzat de consumul de alcool prin reducerea absorbției acestuia.

Slăbești sănătos

De asemenea, acest ulei s-a dovedit a avea efecte care calmează pofta de mâncare și poate favoriza accelerarea metabolismului. Acest fapt ne face să consumăm mai multă energie, datorită unui compus derivat din acidul oleic cunoscut sub numele de oleoil etanolamidă. Prin urmare, uleiul de măsline extravirgin, inclus într-un stil de viață sănătos, te poate ajuta să slăbești.

Acestea sunt câteva motive care te-ar putea motiva să iei ulei de măsline extravirgin dimineața. Cu toate acestea, chiar dacă nu luați acest ulei de măsline pe stomacul gol, există încă motive pentru care ar trebui să prioritizați consumul lui față de alte surse de grăsime.

Motive pentru a alege acest ulei de măsline ca sursă primară de grăsime

Deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aproximativ 30% din aportul total al unui adult să provină din surse de grăsimi, este esențial să știm că nu toate aceste grăsimi sunt la fel de sănătoase. Grăsimile sănătoase sunt acele surse care provin din alimente neprocesate sau minim procesate și care păstrează proprietăți care beneficiază organismul, precum uleiul de măsline extravirgin, care te poate ajuta și pentru că:

Are mari proprietăți antiinflamatorii

Unele studii efectuate de oameni de știință din Philadelphia (SUA) au arătat că uleiul de măsline extravirgin are o moleculă, oleocanthal, capabilă să acționeze ca un calmant natural al durerii, într-un mod foarte asemănător cu ibuprofenul. Această componentă, responsabilă de furnizarea de amărăciune și aciditate uleiului de măsline, este un agent antiinflamator polifenolic și, prin urmare, are proprietăți care luptă împotriva inflamației.

Aceste caracteristici ale oleocanthalului ne pot ajuta să prevenim bolile neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Dar, în plus, ele sunt proprietățile responsabile pentru uleiul de măsline extravirgin, ajutându-ne să ne protejăm împotriva unor patologii precum osteoartrita sau bolile coronariene.

Are efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare

Consumul de ulei de măsline extravirgin este, de asemenea, benefic pentru că ne ajută să reducem colesterolul rău (LDL) și să creștem ceea ce este cunoscut sub numele de colesterolul bun (HDL). Per total, consumul acestuia ajută la prevenirea a numeroase boli coronariene, reglează tensiunea arterială și ne protejează de infarctele miocardice, scriu cei de la treurer.com.

Susține sistemul digestiv

După cum am menționat, acest ulei reduce aciditatea gastrică, stimulează tranzitul intestinal și favorizează o mai bună absorbție a nutrienților, calmând probleme precum gastrita. Dar, în extensie, datorită proprietăților sale antiinflamatorii derivate din compuși fenolici precum tirozolul și hidroxitirosolul, ajută la inhibarea proliferării celulelor canceroase în sistemul digestiv.

Ajută la funcționarea ficatului

La fel, ca și asupra sistemului digestiv, uleiul de măsline extravirgin acționează și asupra sistemului hepatobiliar prin stimularea funcționării vezicii biliare, ajutând la reducerea formării calculilor biliari, adică dizolvarea și expulzarea acestora.

Ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer

Pe lângă prevenirea unor cancere la nivelul sistemului digestiv, uleiul de măsline extravirgin s-a dovedit că inhibă și cancerul de sân și ovarian, deoarece consumul său reduce progresia acestor tumori maligne.

În cele din urmă, amintiți-vă că trebuie să încorporați uleiul de măsline extravirgin într-o dietă deja sănătoasă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Portle de Fier Foto Hidroelectrica (2) jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net