Deficitul de magneziu poate duce la diabet

Ultima actualizare:

Magneziul este considerat un mineral vital, însă s-a descopeit recent că rolul său a fost subestimat. Un aport corespunzător de magneziu poate fi benefic în scăderea riscului de apariție a diabetului zaharat, mai ales la cei aflați la risc

Cercetările arată că magneziul se găsește în mai mult de 300 de enzime diferite din corpul uman, inclusiv unele dintre cele care ajuta la reglarea cantității de glucoză (zahăr) din sânge (glicemie). Acesta este unul dintre mecanismele prin care magneziul poate ține diabetul la distanță.

În prezent există tot mai multe dovezi științifice cu privire la rolul magneziului în menținerea metabolismului în parametri normali – mai ales în ceea ce privește sensibilitatea la insulina, reglarea glicemiei și protecția față de diabetul zaharat tip 2.

Studiile arată că pentru fiecare 100 mg de magneziu consumate într-o zi, riscul de diabet scade cu 15%, scrie Dr. Cătălin Colț, medic rezident medicină sportivă, Institutul Național de Medicină Sportivă, pe site-ul despre magneziu.ro.

 De altfel, deficitul de magneziu este implicat într-o serie de afecțiuni, printre care: hipertensiunea arterială, angina pectorală, boala coronariană, aritmiile cardiace, infarctul miocardic, diabetul zaharat, pre-eclampsia și eclampsia, osteoporoza, astmul bronșic, sindromul de oboseală cronică, etc.

Pacienţii care suferă de diabet zaharat au un nivel scăzut de magneziu, fiind printre cei mai afectați de consecințele deficitului de magneziu. Magneziul intracelular este un cofactor pentru o serie de enzime care joacă un rol important în metabolismul glucidic. Hipomagneziemia este comună în rândul persoanelor cu diabet zaharat și reprezintă pentru acestea un factor de risc, fiind implicată în scăderea secreției de insulină și a activității tirozin kinazei asupra receptorilor insulinici. În acest mod se produce scăderea metabolismului glucidic la nivelul adipocitelor și a celulelor musculare și creșterea rezistenței la insulină, scrie viata-medicala.ro.

Cum prevenim diabetul

Medicii spun că pentru a preveni diabetul  zaharat, aportul de magneziu este crucial. Din păcate, statisticile arată că aproximativ 80% din populație are deficit de magneziu.

Sunt mai ales afectați cei care au valori necontrolate ale glicemiei și cei care suferă de complicații micro și macrovasculare dar mai ales diabeticii în vârstă.

Cele mai bune surse alimentare de magneziu

Chiar dacă aportul zilnic de magneziu poate fi completat și prin suplimente alimentare, medicii nutriționiști recomandă preluarea acestui mineral din alimentele consumate în fiecare zi potrivit sfatulmedicului.ro.

1. Legumele cu frunze verzi

Surse excelente de vitamine, minerale și fibre, legumele cu frunze verzi ocupa locul fruntaș în lista alimentelor bogate în magneziu. Consumați cât mai des spanac, varza Kale, varza verde etc. Doar 100 de grame de spanac crud vă furnizează până la 79 mg de magneziu, ceea ce reprezintă circa 20% din doza zilnică recomandată.

2. Nucile și semințele

Semințele de dovleac au un conținut ridicat de magneziu o porție de 65 de grame vă poate asigura întreagă doza zilnică necesară a acestui mineral. Alte fructe oleaginoase din care puteți prelua magneziul sunt

- migdalele;- semințele de floarea-soarelui;- nucile braziliene;- nucile caju;- nucile de pin;- semințele de în;- nucile pecan.

3. Peştele gras

Macroul, somonul, halibutul și tonul nu sunt doar surse excelente de vitamina D și acizi grași omega-3, ci și de minerale, în special de magneziu. Medicii nutriționiști recomandă ca peștele gras să fie inclus în dieta cel puțin o dată pe săptămână, datorilor proprietăților sale nutriționale superioare.

4. Soia

Fibrele, vitaminele, mineralele și aminoacizii din boabele de soia recomandă acest aliment în orice dieta sănătoasă, mai ales datorită conținutului bogat în magneziu. Circa 65 de grame de boabe de soia prăjite conțin aproape jumătate din necesarul zilnic al acestui mineral esențial.

Alte legume bogate în magneziu, din aceeași familie botanica, sunt fasolea, mazărea și lintea.

5. Avocado

Fructele de avocado se numără printre alimentele cu cea mai ridicata valoare nutrițională, în special datorita grăsimilor sănătoase pe care le conțin în cantități generoase. Aceleași fructe exotice sunt bogate în multivitamine și compuși chimici care protejează împotrivă îmbolnăvirilor.

Dacă adăugați o singură felie de avocado într-un sendviș consumat la prânz, veți acoperi circa 15% din doza zilnică recomandată de magneziu. Aproximativ 100 de grame de avocado furnizează 29 mg de magneziu, iar un fruct întreg conține până la 58 mg din acest mineral necesar organismului.

6. Bananele

Desi sunt cunoscute că surse principale de potasiu, bananele au și alti nutrienți minerali importanți în compoziție. O banană medie conține aproximativ 32 mg de magneziu, furnizând în același timp fibre și vitamina C.

Alte fructe care conțin cantități diverse de magneziu sunt afinele, căpșunele, smochinele și grapefruitul.

7. Ciocolata neagră

Unul dintre cele mai sănătoase deserturi, ciocolata neagră este și o sursă importantă de magneziu. O porție (1-2 pătratele) asigura 24% din doza zilnică recomandată de magneziu, alaturi de o cantitate mare de antioxidanți cu rol în reducerea presiunii arteriale crescute, îmbunătățirea circulației sanguine și menținerea stării bune de dispoziție. Circa 100 grame de ciocolată neagră furnizează până la 327 mg de magneziu, ceea ce reprezintă 80% din aportul necesar zilnic.

8. Lactatele degresate

Surse excelente de magneziu sunt și lactatele degresate, precum iaurtul. Magneziul din aceste alimente este și un bun adjuvant în absorbția optimă calciului, conținut în cantități mari de lactate. O porție de iaurt degresat (100 grame) asigura circa 19 mg de magneziu. Alte lactate recomandate ca sursă bogată a acestui mineral sunt brânza de capră, mozzarella etc.

9. Fructele uscate

Apreciate pentru conținutul lor important de fibre, fructele uscate sunt totodată o gustare sănătoasă și bogată în magneziu (conțin 68 mg la fiecare 100 grame consumate).

10. Ierburile aromatice

Ierburile aromatice uscate, precum coriandrul, mărarul, salvia sau busuiocul, completează și ele aportul zilnic de magneziu (cu 70 mg pentru 10 grame consumate).

Citeşte şi: 

Magneziul ne scapă de stres şi depresie

Suferi de diabet? Poți să mănânci aceste fructe!

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net