Deodorantul, cancerigen? De ce nu ar trebui să îl mai folosești chiar de azi

Ultima actualizare:

Precum spălatul pe dinți sau spălarea feței, aplicarea deodorantului în fiecare zi poate părea unul dintre acele ritualuri esențiale pentru igiena de bază. 

Aplicarea deodorantului, unul dintre ritualurile de igienă. Foto: Click.
Aplicarea deodorantului, unul dintre ritualurile de igienă. Foto: Click.

Dar, decizia ta se bazează cel mai probabil pe preferințele personale și culturale decât pe orice potențială necesitate medicală, spun experții în dermatologie.

Oamenii au preferințe și sensibilități puternice la miros. Oamenii, de la începutul timpurilor, au folosit parfumuri (sau) colonii pentru a masca mirosul", a spus dr. Nina Botto, profesor asociat de dermatologie la Universitatea din California, San Francisco. „Dar nu este ca și cum ai folosi ața dentară, unde există date că de fapt vei trăi mai mult dacă îți folosești ața dentară în mod regulat”.

Trăim într-o societate în care mirosul corporal nu este universal acceptat, făcând deodorantul o parte a rutinei zilnice de igienă”, a spus dr. Joshua Zeichner, profesor asociat de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York, pentru CNN.Există, de asemenea, un stigmat în jurul umezelii hainelor din cauza transpirației, care a împins antiperspiranții în rutina zilnică de îngrijire a pielii”.

Deodorantele neutralizează mirosul corporal, în timp ce antiperspirantele reduc umezeala pielii, a adăugat Zeichner. Ambele sunt adesea oferite într-un singur produs.

„Bacteriile de pe piele descompun transpirația, creând un miros urât”

Transpiram pentru a ne ajuta să ne controlăm temperatura corpului”, a spus Zeichner. „Cu toate acestea, în unele cazuri transpiram dincolo de ceea ce este necesar. Acest lucru este cunoscut sub numele de transpirație patologică sau hiperhidroză. Transpirația în sine este inodoră. Cu toate acestea, bacteriile de pe piele descompun transpirația, creând un miros urât.” Dacă alegeți să utilizați produse antiperspirante din acest motiv, aplicați-le seara, a spus Zeichner. „Deoarece transpiram mai puțin noaptea, acestea pot forma mai eficient un dop în glanda sudoripare dacă le aplicați înainte de culcare”.

Dar, dacă nu transpirați excesiv, blocarea producției de transpirație cu antiperspirant „probabil nu este o idee bună”, a spus dr. Julie Russak, dermatolog certificat de consiliu și fondator al Russak Dermatology Clinic din New York City. „(Prin) blocând-o complet, riști o creștere paradoxală a producției de transpirație în alte zone.

Unii oameni preferă să se dea cu deodorant pentru a avea un miros mai plăcut, sau dacă se confruntă cu anumite probleme ale pielii, cum ar fi iritația sub sâni sau între pliurile pielii abdominale, a spus Russak.

Mirosul transpirației tale poate fi influențat și de dietă, a spus Zeichner. Transpirația persoanelor care mănâncă cantități mari de legume crucifere - broccoli, kale și conopida, de exemplu - poate avea un miros distinct, sulfuros.

Poate provoca cancer?

Puteți să vă gândiți să renunțați la deodorante sau antiperspirante din cauza preocupărilor legate de ingrediente potențial dăunătoare sau zvonuri că purtarea unor astfel de produse provoacă cancer. 

Folosirea ingredientelor anorganice, cum ar fi sărurile de aluminiu în produse cosmetice și de îngrijire personală, a fost o preocupare pentru producători și consumatori”, a spus dr. Amanda Doyle, un dermatolog certificat de consiliu care lucrează cu Russak la Clinica de Dermatologie Russak. „Deși aluminiul este folosit pentru tratarea hiperhidrozei, au fost ridicate unele îngrijorări cu privire la rolul aluminiului în cancerul de sân, chisturile de sân și boala Alzheimer. Absorbția aluminiului de către piele nu este încă pe deplin înțeleasă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
semnul intrebarii jpg
Robot inteligență artificială FOTO Unsplas Mohamed Nohassi jpg
netflix pixabay jpg
crima pexels jpg
Notre Dame Pixabay jpg
LmpwZyZ3PTgwMCZoYXNoPTViYzlmNDI1ZmYwZTJiNWNkM2NmMjNmZDU1ZjI5Yjc0 thumb jpg
https   www cancan ro wp content uploads 2024 10 2 6 1200x686 webp
copii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net