Unele specii de pește pot conține biotoxine otrăvitoare, persistente chiar și după procesul de gătire. „Dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator”

Ultima actualizare:

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate consumului de anumite specii de pește și conserve, subliniind pericolul unor toxiinfecții severe. Este crucial ca populația să fie informată cu privire la aceste amenințări și să adopte măsuri de precauție pentru a preveni potențialele complicații de sănătate.

Unele specii de pește și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare. Foto: arhiva.
Unele specii de pește și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare. Foto: arhiva.

Unele specii de pește și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare

Dr. Florin Roșu avertizează că unele specii de pește și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare, persistente chiar și după procesul de gătire. Deosebit de periculos este faptul că peștii afectați de aceste toxine nu prezintă modificări evidente în aspect, miros sau gust, ceea ce crește riscul de consum inadvertent.

Unde poate duce o intoxicație cu toxina botulinică

Unul dintre riscurile majore menționate de medic este intoxicația cu toxina botulinică, care poate provoca simptome precum vedere dublă, paralizie facială și dificultăți la înghițire. În absența intervenției rapide, poate duce chiar la stop respirator.

Este esențial ca consumatorii să evite anumite specii de pește, în special cele exotice, și să fie atenți la aspectul și mirosul conservelor de pește. Dr. Florin Roșu recomandă ca acestea să nu fie consumate dacă prezintă capac umflat sau alte semne suspecte.

Avertismentul medicului include și mențiunea că gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug întotdeauna aceste toxine, ceea ce poate duce la otrăvire inevitabilă.

Ce trebuie să facă persoanele care prezintă simptome de toxiinfecție alimentară

Persoanele care prezintă simptome de toxiinfecție alimentară trebuie să caute asistență medicală urgentă, iar informarea corectă a medicilor cu privire la alimentele consumate este crucială pentru inițierea unui tratament adecvat și prevenirea complicațiilor severe.

În contextul recentelor incidente la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, DSVSA Vaslui a primit rezultate parțiale ale analizelor, care au fost negative pentru bacterii, pesticide și toxine, dar așteaptă și buletinele definitive. Este important să se continue investigațiile pentru a identifica cauza exactă a îmbolnăvirilor și pentru a evita situații similare în viitor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet William și mătușa jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
livada de smochini buzau jpg
hipopotam jpg
1 corbii de piatra jpg jpeg
carte pixabay jpg
FotoJet (3) jpg
iasi 4023664 1280 jpg
front dubai 2 jpg
FotoJet (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net