Dr. Gabriel Mitulescu, despre singura șansă reală de supraviețuire în cazul unui cancer pelvin local

Singura intervenţie salvatoare pentru pacienţii care suferă de cancer pelvin local avansat este exenteraţia pelvină, o procedură chirurgicală majoră. Asta, deoarece în acest tip particular de cancer, celulele canceroase au cuprins deja majoritatea sau chiar toate organele pelvisului.

image

Cancerul pelvin local avansat cuprinde forme particulare de cancere pelvine, deloc rare, în care se constată, din cauza dezvoltării incontrolabile a tumorii, o agresivitate locală marcată a acesteia, în sensul invaziei loco-regionale masive. În acelaşi timp, în absenţa metastazării la distanţă, regiunea pelvină rămâne (cert sau aparent) singura localizare a neoplaziei respective.

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală şi oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, spune că, pentru a nu se ajunge la această ultimă soluţie, oamenii ar trebui să fie atenţi la orice simptom, mai ales la sângerări.

„Sângele e viaţă, nu o poţi pierde pe nicăieri, chiar dacă sunt câteva picături, întotdeauna este vorba de o situaţie anormală“, spune acesta. Exenteraţiile sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR de o echipă complexă condusă de dr. Gabriel Mitulescu, care are la activ cel mai mare număr de exenteraţii totale cu reconstrucţii efectuate de o singură echipă din Europa şi singura din ţara noastră care abordează asemenea operaţii în sistem privat.

”Exenteraţia pelvină totală este cea mai agresivă şi cea mai radicală operaţie care se face la nivelul pelvisului, respectiv extirparea tuturor organelor şi structurilor din pelvis, precum şi a ţesutului intraganglionar adiacent.

Operaţia se termină în condiţii relativ mutilante pentru pacient pentru că se face o diversie fecală şi una urinară la nivelul peretelui abdominal. Este o intervenţie de foarte mare amploare şi foarte agresivă. Intervenţia se aplică în cazul unor cancere local avansate care, în procesul neoplazic, cuprind toate aceste organe, cu scopul de a extirpa ţesutul canceros fără ţesut restant, ceea ce reprezintă singura şansă la viaţă în cazul acestor pacienţi.

Celelalte metode terapeutice prin care se mai abordează cancerul pelvin, adică radioterapia sau chimioterapia, de regulă nu sunt eficace, fiind vorba de un proces neoplazic de prea mare amploare, sau pot cel mult pregăti pacienţii pentru operaţie. Astfel, singura şansă la viaţă pe care o mai au aceşti bolnavi rămâne exenteraţia pelvină totală, operaţie de mare amploare, singura şansă reală de vindecare în cazul acestor bolnavi”, a explicat dr. Mitulescu.

Citiți interviul acordat de dr. Gabriel Mitulescu pe Adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net