Gutuile, bune pentru infecţiile respiratorii

Unul dintre fructele vedetă ale toamnei este gutuia. Indiferent cum o consumăm - crudă, coaptă, uscată, fiartă - ea îşi păstrează proprietăţile, care acţionează benefic într-o serie largă de afecţiuni. Gutuia alungă primele simptome de răceală, fortifică organismul şi acţionează ca un puternic antioxidant.

  • Ameliorează infecţiile respiratorii. Consumate în stare proaspătă, gutuile ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul, iar sub formă de decoct, ele se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare. Ceaiul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiţi şi fierţi este un remediu excelent împotriva răguşelii sau bronşitei, iar gargara cu acest ceai vindecă amigdalita sau faringita. În sezonul rece, gutuile sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar.
  • Stimulează funcţiile hepatice. În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea. Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă un litru pe zi, timp de o lună. Piureul de gutui (2 gutui fierte) este un alt bun protector hepatic, consumat zilnic, timp de o lună. 
  • Pansament pentru stomac. Sub formă de compot, gutuile te scapă de crampe intestinale, diaree, constipaţie şi dureri provocate de ulcer. Consumate zilnic, ele reglează şi tranzitul intestinal. De asemenea, o cură cu gutui este benefică şi pentru tratarea hemoragiilor uterine şi a hemoroizilor externi. 
  • Potolesc tusea. Datorită efectul emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandată în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Infuzia dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte se consumă de 2 ori pe zi, una dimineaţa şi una seara, timp de o săptămână. Infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ, se prepară din 30 g de flori la un litru de apă clocotită. Se bea pe tot parcursul zilei.
  • Întăresc inima. Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului. 
cub matilda pascal cojocărița png
cub gabriela marin denise pilafai png
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
mariana moculescu jpg
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
cub theo rose anghel damian png
1 horoscop luna noua in berbec jpg jpeg
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png
calarasi transport agabaritic in judetul calarasi foto arhiva drdp constanta
O femeie din Texas a fost găsită de familie la aproape 51 de ani după ce a fost răpită de bona sa. Foto: Captură video YouTube
image
image
image
image
foto1 la sfinxB jpg
shutterstock 165207755B jpg
minivacanta 1 decembrie jpg
foto 1 bec economic jpg
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO