Iată ce efecte are fluorul asupra dinţilor!
Fluorul este un element care se găseşte în numeroase alimente: peşte, caise, carne de vită şi porc, cartofi, ceai negru.
Beneficiile lui asupra danturii au fost demonstrate ştiinţific - cu condiţia ca dozele administrate să nu depăşească un anumit nivel. În anumite zone, prin intervenţia autorităţilor, fluorul este introdus cu bună ştiinţă în reţeaua de apă potabilă - procedeu numit fluorurare.
Cercetările au arătat că, în astfel de cazuri, riscurile de carii dentare scad cu 40-70%. În România însă, nu se practică fluorurarea apei. În mod normal, cantitatea de fluor care ajunge în organism, prin intermediul alimentelor consumate, ar trebui să fie suficientă.
La recomandarea specialistului, însă, atât adulţilor, cât şi copiilor le pot fi administrate suplimente.
Administrarea la copii
Avantaje: Studiile arată că fluorul întăreşte smalţul dentar, care protejează dinţii de acţiunea bacteriilor. După vârsta de 6 ani, medicii pot recomanda administrarea, pe termen lung, a unor suplimente cu fluor, cu condiţia ca acest compus să nu fie deja existent în apa potabilă locală - şi ca pasta de dinţi pentru cei mici, precum şi celelalte produse de îngrijire orală, să nu conţină acest compus.
Dezavantaje: Administrat în doze sporite, fluorul încetineşte creşterea oaselor, calcifică tendoanele şi poate afecta rinichii, ficatul şi alte organe. Excesul poate duce şi la fluoroză - pătarea smalţului dentar.
Cu ce îi ajută pe adulţi
Avantaje: Pentru menţinerea unei danturi sănătoase, adulţii trebuie să folosească paste de dinţi cu fluor. În afară de asta, doritorii pot să facă, de două ori pe an, tratamente cu acest mineral. Spre exemplu, pacienţilor cu sensibilitate dentară li se pot aplica lacuri fluorurate, pe porţiuni restrânse. Compuşii pe bază de fluor pot, de asemenea, inhiba sângerarea gingiilor, precum şi formarea plăcilor bacteriene, în cazul implanturilor.
Dezavantaje: Excesele trebuie evitate. Femeilor însărcinate şi celor care alăptează le sunt contraindicate tratamentele stomatologice de fluorizare.
La copii: 0-6 luni: 0,01 mg/zi7-12 luni: 0,5 mg/zi; 4-8 ani: 1 mg/zi; 9-13 ani: 2 mg/ziLa adolescenţi de peste 14 ani şi adulţi: 3 mg/zi