Igiena dentară, în timpul sarcinii, ajută la evitarea complicațiilor

Perioada sarcinii necesită o atenție deosebită din punct de vedere medical, iar grija asupra sănătății orale nu face excepție.

Igiena dentară corespunzătoare ajută la evitarea complicațiilor, în timpul sarcinii
Igiena dentară corespunzătoare ajută la evitarea complicațiilor, în timpul sarcinii

Schimbările de ordin hormonal și ale stilului de viață își pun amprenta asupra sănătății dinților și a gingiilor femeilor gravide, fiind mult mai predispuse la inflamații.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce trebuie să ținem cont pentru a avea o dantură sănătoasă în perioada sarcinii.

Ce putem face pentru a preveni problemele dentare în sarcină?

Sarcina poate fi o perioadă foarte delicată în viața unei femei, în care pot apărea diverse provocări de ordin medical. În cele nouă luni de sarcină, este necesară monitorizarea medicală atât pentru sănătatea fătului, cât și a mamei.

Igiena orală este, de asemenea, deosebit de importantă, mai ales în contextul schimbărilor hormonale care vor apărea pe parcurs. Acestea au un impact în sfera orală, mai ales la nivelul gingiilor care vor avea tendința să se inflameze frecvent, iar acest simptom, netratat, poate afecta inclusiv sarcina și starea de sănătate a fătului.

Citește și: Cum le învingem copiilor frica de dentist: «Aduceți copiii la stomatolog de la apariția primilor dințișori»

Nici măcar grețurile nu trebuie să împiedice bunele obiceiuri de igienă orală. Dacă se remarcă o repulsie față de pasta de dinți, se poate schimba aroma acesteia, alegând ceea ce este confortabil, nicicum să se renunțe la curățarea dinților de teama vărsăturilor”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

În primul rând, din toate punctele de vedere, este de dorit să plănuim sarcina pe cât posibil, începând de la testele de sânge și analizele indicate a fi făcute pre sarcină și terminând cu îngrijirea sănătății dinților și a cavității orale.

Analize și control stomatologic înainte de a rămâne însărcinată

Este recomandat ca, înainte de a rămâne însărcinată, orice pacientă să se adreseze medicului ei stomatolog anunțându-și intenția pentru a trata din timp orice probleme existente sau cu potențial de a se acutiza pe parcursul următorului an.

Mai ales având în vedere că, pe perioada sarcinii, există destul de multe restricții în ceea ce privește tratamentele dentare și mai ales anestezia și examenele radiologice”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Igienizare profesională poate preveni complicațiile ce nu pot fi tratate în timpul sarcinii. „De asemenea, este de dorit să se facă și o igienizare profesională pentru a diminua simptomele de inflamație gingivală menționate anterior.

Citește și: Cât rezistă implanturile dentare? Ce trebuie să facem ca să nu le pierdem prea devreme

Odată ce sarcina a fost confirmată sau este suspectată, e foarte important să precizați medicului dentist acest aspect, astfel încât el să poată să adapteze tratamentele la starea de sarcină.

În principiu, în sarcină se pot face igienizări și se pot rezolva urgențe dacă, din păcate, este cazul. În rest, orice procedură care nu este neapărat necesară va fi amânată până după naștere. Tocmai acesta este motivul pentru care recomand să rezolvăm totul înainte”, a mai explicat medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
image
actualitate.net
image
actualitate.net