Infecția cu HPV. Cât de periculoasă este și cum te poți proteja

Ultima actualizare:

    Infecția cu HPV poate evolua spre cancer dacă nu este descoperită și tratată la timp
Infecția cu HPV poate evolua spre cancer dacă nu este descoperită și tratată la timp

Despre virusurile papiloma umane (HPV) se vorbeşte des mai ales din cauza implicării lor în apariţia cancerului de col uterin. În 99,7% din cazurile de cancer de col uterin sunt implicate unele tulpini ale virusurilor papiloma umane (HPV).

Infecția cu HPV, cea mai răspândită afecțiune cu transmitere sexuală

Infecţia cu HPV este în prezent cea mai răspândită afecţiune cu transmitere sexuală la nivel mondial. Astfel, la persoanele active sexual, riscul de infectare cu HPV este de 80%. Există circa 100 de tulpini de HPV. Dintre acestea, 30-40 de tipuri afectează zona genitală a partenerilor de ambe sexe, având fie risc oncogen scăzut sau crescut. Virusurile din prima categorie determină apariția condiloamelor genitale (mici excrescențe moi, nedureroase). Cele din a doua categorie, netratate, pot duce, în timp, la apariția cancerului de col uterin sau de cancer la nivelul vaginului sau penisului.

Infecții cu tulpini HPA. Organismul le poate elimina

Nu întotdeauna infecţiile cu tulpini maligne de HPV evoluează spre cancer. Astfel, multe infecţii de acest tip sunt eliminate de sistemul imunitar la câteva luni după contractarea HPV. Administrarea anticoncepţionalelor orale, fumatul, sistemul imunitar slăbit şi stresul sunt câţiva dintre factorii care favorizează riscul de evoluţie canceroasă a infecţiei cu virusuri papiloma umane.   

Care sunt tulpinile periculoase

Din cele peste 100 de tuplini de HPV, 15 au fost clasificate ca având risc de a produce leziuni canceroase. În Europa, în unul din două cazuri de cancer uterin este implicată tulpina 16. Celelalte tulpini care pot evolua spre cancer sunt 18 (20 la sută), tulpinile 31, 33, 45, 52, 58 şi 59 având o frecvenţă mai redusă. Se estimează că 70% din cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial sunt produse de tulpinile 16 şi 18.

Şi bărbaţii pot fi afectaţi

Mai mult de jumătate din cazurile de cancer penian sunt cauzate de virusurile papiloma umane, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii spanioli de la Institutul Catalan de Oncologie. Această formă de boală este însă destul de rară, în Europa ea reprezentând doar 1% din totalul cancerelor la bărbaţi. Se pare că virusurile papiloma umane sunt implicate în 12% din totalul cancerelor oro-faringiene la ambele sexe. De asemenea, infecţia cu HPV poate da cancer vulvar, anal sau vaginal.

Câtă protecție oferă prezervativul

Nu întordeauna prezervativul oferă protecție. Folosirea prezervativului reduce riscul de infectare cu HPV, însă nu în totalitate, pentru că nu acoperă toată suprafața pielii prin care s-ar putea transmite virusul.

Este bine să eviți contactul sexual dacă partenerul prezintă vezicule sau leziuni în zona genitală.  

Mai trebuie să știi următoarele:

În cele mai multe cazuri, persoana infectată nu prezintă niciun simptom vizibil și, de multe ori, nici măcar nu știe că a contractat virusul.A avea relații sexuale cu un singur partener nu te protejează automat contra HPV. Poate că partenerul a contractat virusul în decursul unei relații anterioare.

Citește și:

Boli cu transmitere sexuală. Tot ce trebuie să ştiţi despre vaginita bacteriană

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net