Kilogramele în plus şi sarcina - ce e normal, ce e periculos şi cât ai voie să te îngraşi

Ultima actualizare:

    În perioada sarcinii poţi consuma 200 de calorii pe zi în plus, nu mai mult
În perioada sarcinii poţi consuma 200 de calorii pe zi în plus, nu mai mult

În perioada sarcinii trebuie să mănânci cât pentru doi şi ai pofte de necontrolat. Sunt două mituri apărute ca o „scuză” a gravidelor pentru a da iama în frigider după pofta inimii. În realitate, medicii atrag atenţia că toate acestea duc la îngrăşare, iar kilogramele în plus au un impact negativ asupra sarcinii.

„Necesarul caloric la femeia gravidă este cu 200 kcal mai mare decât înainte de a rămâne însărcinată. 200 de calorii se găsesc într-un cubuleţ de unt sau într-un avocado, astfel că diferenţa nu e mare şi alimentaţia gravidei trebuie să fie similară cu cea a oricărei femei sănătoase”, spune dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie. Cât e normal să te îngraşi în cele 9 luni de sarcină? Calculul se face în funcţie de indicele de masă corporală (IMC). Astfel, la o sarcină cu un singur făt:

Femeile subponderale (IMC mai mic de 18,5) pot lua în greutate între 12,5 şi 18 kg.Femeile normoponderale (IMC între 18,5 şi 25) între 11 şi 16 kg.Femeile supraponderale (IMP între 25 şi 30) între 7 şi 11,5 kg.Femeile obeze (IMC mai mare de 30) pot lua în greutate maximum 7 kg.

La sarcinile cu gemeni, creşterea e cu 4-7 kg mai mult pentru fiecare făt în plus faţă de sarcina unică. Contează şi greutatea dinainte de a rămâne însărcinată. Nu e bine să fii nici foarte slabă, nici supraponderală. „Femeile foarte slabe au o secreţie scăzută de estrogen, ceea ce duce la menstre neregulate sau absente şi lipsa ovulaţiei. Femeile supraponderale sau obeze pot avea de asemenea probleme de fertilitate. Trebuie să ştiţi că estrogenii sunt secretaţi nu numai de ovare, ci şi de ţesutul adipos, iar când acesta e mare, apar dereglări hormonale. Femeile supraponderale răspund mai greu la tratamentele de stimulare ovariană şi au şanse mai mici să obţină o sarcină. Tot ele au o rată mai crescută de avorturi spontane, de malformaţii ale fătului, iar pe perioada sarcinii riscă hipertensiune gestaţională sau diabet gestaţional. Bebeluşii născuţi din mame supraponderale sau obeze pot avea greutate mai mare la naştere, hipoglicemie, obezitate, diabet de tip 2 şi hiperlipidemie”, explică dr. Erna Stoian.

Dr. George Sirețeanu
Dr. George Sirețeanu

Dacă greutatea ta este prea mare sau prea mică, este bine să discuţi cu medicul tău ce opţiuni ai pentru a ajunge la o greutate normală şi pentru a-ţi creşte şansele de obţinerea unei sarcini. Diagnosticul de infertilitate poate fi devastator şi poate genera multe emoţii negative şi frustare. Dacă se adaugă şi recomandarea de pierdere în greutate, frustarea şi nesiguranţa pot fi mai mari si pot avea un impact negativ asupra oricărei persoane. Trebuie să ştiţi că şi o scădere de doar 5-10% poate avea efecte benefice asupra fertilităţii, poate restaura ovulaţia.

Consilierea psihologica şi consultul la un medic nutriţionist sunt foare importante. Scăderea greutăţii este mereu o provocare şi pentru fiecare există o metodă care funcţioneaza cel mai bine: schimbarea stilului alimentar, diverse medicaţii şi chirurgia bariatrică.

Consilierea psihologică te ajută să mai dai jos câteva kilograme

"Studiile arată că femeile cu probleme de infertilitate prezintă același nivel de anxietate și depresie ca și femeile diagnosticate cu cancer, HIV sau ca și cele care au trecut prin experiența morții unui membru al familiei sau divorț. Atunci cand infertilitatea este cauzată de obezitate, lupta devine și mai dureroasă, şi mai rușinoasă. Femeia obeză și infertilă face tot ce ține de ea să slăbească, dar slăbirea este nesemnificativă și pe termen scurt. Tot studiile ne arată că procentul femeilor cu diagnostic de obezitate care reușesc să slăbească printr-o cură de slăbire și să se mențină normoponderale pentru 3 ani este de sub 2%. Restul, slăbesc cateva kg și se reîngrașă și mai mult față de kilogramele avute înainte de a ține noua cura de slăbire. Fiecare cură de slăbire ajunge să fie încă un eșec care vine la pachet cu și mai mukte kilograme în plus. Și stima de sine a femeii scade, scade, scade... Și anxietatea crește. Și depresia crește. Și relația de cuplu se deteriorează cu fiecare zi", aflăm de la psihologul Cristina Fedorovici.

Cristina Fedorovici, psiholog
Cristina Fedorovici, psiholog

Soluţii pentru cele care nu pot scăpa de kilogramele în plus

O soluţie pentru kilogramele în plus ar fi chirurgia bariatrică, pentru că te poate scăpa de obezitate în cateva luni - un an. "Chirurgia bariatrică se adresează pacienților cu IMC mai mare de 40, sau chiar mai mare de 35, dacă se  prezintă patologii asociate, precum diabetul de tip II, afecțiuni cardiovasculare, sindromul de apnee în somn, afecțiuni respiratorii severe, steatoză hepatică non-alcoolică, sindromul ovarelor polichistice precum și afecțiuni osteo-articulare generate de excesul ponderal. Intervențiile se efectueaza pe cale minim-invazivă (laparoscopică), cu incizii mici, ceea ce presupune o recuperare postoperatorie rapidă. Pierderea excesului ponderal după intervențiile bariatrice  poate ajunge la 80-100%, în funcție de procedeul chirurgical ales, cât și de respectarea indicațiilor postoperatorii de către pacienți", aflăm de la George Sirețeanu, medic specialist Chirurgie Generală/ Chirurgia Bbezității.

Tratamentul chirurgical al obezității nu duce doar la scăderea în greutate, ci are și un impact pozitiv asupra stării de sănătate, ducând la ameliorarea și chiar vindecarea unor boli cronice, astfel:- Îmbunătățește funcționarea ficatului: 85% dintre pacienții cu steatoză hepatică (ficat prea gras), ajung să aibă un ficat normal după gastric-sleeve sau by-pass gastric.- Vindecă diabetul zaharat de tip II la 80% dintre pacienții operați, prin scăderea rezistenței la insulină- Îmbunătățește funcția cardiacă prin reducerea grăsimilor din sânge și scăderea, până la normalizarea tensiunii arteriale, scăzând astfel riscul de infarct miocardic- Normalizează  tensiunea arterială în 52-90% din cazuri.- Reglează ciclul menstrual și duce la dispariția hirsutismului în cazul sindromului ovarelor polichistice.- Îmbunătățește funcția renala și afecțiunile osteo-articulare

Dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie
Dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie

Există două tipuri de procedee chirurgicale ce se adresează obezității:

–Intervenții restrictive, ce micșorează volumul gastric și încetinesc mecanismul digestiei (gastric-sleeve, inelul gastric, balonul gastric)–Intervenții malabsorptive,  în care se redirecționează fluxul digestiv,  modificând nu absorbția unor principii alimentare (by-pass-ul gastric, diversia bilio-pancreatică).

Micșorarea stomacului favorizează pierderea în greutate prin 3 mecanisme:

- Limitează cantitatea de alimente ingerate, grație volumului redus al stomacului, ale cărui dimensiuni mici nu permit înghițirea  unei cantități mari de mâncare.- Diminuează, uneori până la dispariție senzația de foame, prin scăderea secreției grelinei (hormonul foamei)- Modifică flora bacteriană din stomac, ceea ce duce la modificarea percepției gustului și apetenței pentru anumite alimente.

Înaintea intervenției se efectuează o serie de investigații și pregătiri preoperatorii, menite să scadă la maxim riscurile operatorii și să asigure cea mai bună evoluție preoperatorie. De asemenea, pacienții trebuie să urmeze un regim hipocaloric, astfel încât operația să se desfășoare tehnic în condiții optime.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net