Leguma care ne protejează de multe boli. Consum-o regulat și vei avea o sănătate de fier

Ultima actualizare:

Roșia este un fruct care oferă mai multe beneficii pentru sănătate, deoarece ajută la prevenirea bolilor precum cancerul de prostată, infarctul miocardic și osteoporoza.

Roșia ne protejează de multe boli. Foto: Click.
Roșia ne protejează de multe boli. Foto: Click.

Deși este un fruct, roșia se folosește în mod normal ca legumă în salate și în pregătirile unor preparate culinare. Denumirea sa stiintifica este Lycopersicum esculentum L si se caracterizeaza prin faptul ca este bogată în vitamina C, A, K, potasiu și licopen, acesta din urmă fiind un puternic antioxidant.

În plus, roșia este un ingredient utilizat pe scară largă în curele de slăbire, deoarece conține puține calorii și este bogată în fibre, ceea ce ajută la creșterea senzației de sațietate și la scăderea foametei. 

Beneficiile pentru sănătate ale roșiilor sunt:

1. Previne cancerul

Roșiile sunt bogate în licopen, un pigment carotenoid care exercită o acțiune antioxidantă puternică în organism, protejând celulele de efectul radicalilor liberi și inhibând proliferarea celulelor tumorale, prevenind și întârziind dezvoltarea hiperplaziei benigne de cancer de prostată, sân și ovare. 

2. Ajută vederea, pielea și părul

Deoarece este bogat în carotenoizi, care sunt transformați în vitamina A în organism, consumul de roșii ajută la menținerea sănătății vizuale și a pielii, precum și la întărirea și strălucirea părului.

3. Ține departe bolile cardiovasculare

Roșia, datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, ajută la menținerea sănătoasă a vaselor de sânge, precum și având fibre care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL). De asemenea, unele studii [1] [2] au raportat că consumul de licopen conținut în roșii ajută la reducerea riscului diferitelor boli cardiovasculare, precum infarctul miocardic, ateroscleroza și accidentul vascular cerebral.

4. Ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Roșia este bogată în potasiu, un mineral care ajută la eliminarea sodiului din organism prin urină, și conține cantități bune de apă creând un efect diuretic, astfel acest fruct ajută la controlul tensiunii arteriale.

5. Menține sistemul imunitar

Datorită conținutului său de vitamina C și antioxidanți, precum polifenolii, consumul de roșii ajută la întărirea apărării naturale a organismului deoarece luptă împotriva radicalilor liberi, care în exces, favorizează apariția anumitor boli, precum diferite tipuri de cancer.

6. Te scapă de kilogramele nedorite

Roșia are foarte puține calorii și conține multă apă, antioxidanți și fibre, ajutând la reducerea grăsimii corporale și la controlul poftei de mâncare, fiind un aliment bun de încorporat într-o dietă pentru a slăbi sau a controla greutatea.

7. Îmbunătățește sănătatea oaselor

Roșiile sunt o sursă bună de vitamina K, care acționează prin activarea osteocalcinei, o proteină necesară creșterii și mineralizării oaselor, prevenind astfel dezvoltarea unor boli, precum osteoporoza. 

8. Previne bolile hepatice

Roșiile au cantități foarte bune de licopen, un compus care poate ajuta la prevenirea și ameliorarea steatozei hepatice sau a ficatului gras, printr-un proces de oxidare și reglare a metabolismului grăsimilor.

9. Îmbunătățește constipația

Roșiile conțin cantități foarte bune de fibre insolubile, în special în partea de coajă, ceea ce îmbunătățește funcționarea intestinului, favorizând formarea bolusului fecal și accelerând tranzitul intestinal, ameliorând astfel constipația, precum și prevenind unele boli precum diverticuloza, hemoroizi și cancer de colon.

10. Un aliat excelent în prevenirea diabetului

Roșiile conțin fibre și un mineral numit crom, care împreună acționează pentru a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, motiv pentru care acest fruct este un bun aliat pentru controlul și prevenirea diabetului.

11. Ajută la prevenirea anemiei

Rosiile contin o cantitate buna de vitamina C, care este necesara pentru ca fierul să fie absorbit din alimente prin intestin, în special cele de origine vegetală care conțin acest mineral într-un mod indisponibil, ajutând astfel la prevenirea anemiei.

12. Previne îmbătrânirea prematură

Activitatea antioxidantă puternică a roșiilor acționează prin protejarea celulelor pielii împotriva oxidării de către radicalii liberi, astfel acest fruct ajută la întârzierea îmbătrânirii premature.

În plus, roșia conține vitamina C, care promovează sinteza colagenului, prevenind formarea ridurilor pe piele, precum și îmbunătățind vindecarea, scrie Tuasaude.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae Ceaușescu (©„Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 184/1977)
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net