Mamele singure, predispuse la afecţiuni
Concluzia a fost trasă de sociologii americani în urma unui studiu care s-a întins pe parcursul a 30 de ani şi în cadrul căruia au fost urmărite problemele cu care s-au confruntat 4.000 de mame, notează Live Science.
În plus, afirmă sociologii de la Universitatea de Stat din Ohio, care au realizat studiul, chiar dacă mamele singure ajung la un moment dat în faţa altarului, starea lor de sănătate nu se ameliorează. Lucrurile par să stea ceva mai bine numai în cazul femeilor care se căsătoresc cu tatăl biologic al copilului, iar mariajul rezistă.
Deşi cercetătorii nu au identificat cauzele care duc la această situaţie, ei sunt de părere că la mijloc ar putea fi stresul emoţional şi financiar cu care se confruntă femeile care sunt nevoite să-şi crească singure copiii.
În general, mamele aflate în această situaţie ajung să sufere de hipertensiune arterială şi să aibă glicemia ridicată. Iar acest fapt a fost demonstrat de o cercetare realizată în 2009, care a încercat să stabilească problemele cu care se confruntă o femeie care este prinsă într-o relaţie de cuplu conflictuală.
Sociologul Kristi Williams, de la Universitatea de Stat din Ohio, a explicat că situaţia este îngrijorătoare având în vedere că, în ultimele decenii, a crescut simţitor numărul mamelor singure. De pildă, în prezent, în Statele Unite ale Americii, circa 40% din copii vin pe lume în familii monoparentale, faţă de 10% în 1960, au afirmat cercetătorii.