Mâncaţi cel mult 100 g de grăsimi pe zi
Supranumit „împăratul plantelor”, dr. Ovidiu Bojor şi-a dedicat toată viaţa terapiilor naturiste. La 90 de ani, vitalitatea şi puterea sa de muncă sunt demne de invidiat. Specialistul dezvăluie pentru Click!, într-un serial inedit, secretele unei vieţi lungi, sănătoase şi active. Aflaţi azi cât de importante sunt lipidele.
Consumul de lipide. În ceea ce priveşte consumul grăsimi, necesarul zilnic a fost stabilit între 40-80 (50-100) g pe zi. Se preferă folosirea mai multor tipuri de grăsimi, ţinând însă seama de însumarea cantităţii consumate zilnic. Grăsimile obţinute prin presare la rece, cât mai puţin purificate chimic, sunt superioare celor obţinute la cald şi prin procedee chimice.
Uleiurile. În urma consumului de uleiuri rafinate şi ultrarafinate apar sau se accentuează numeroase afecţiuni gastrice, intestinale, hepato-biliare, circulatorii şi dermatologice. De aceea, pledăm pentru uleiurile grase nepurificate chimic , care au avantajul că îşi conservă valoarea calorică şi, în plus, sunt surse de provitamina A şi D, de vitamina A şi F, de lecitină şi microelemente, substanţe active care sunt distruse prin procedeele industriale de purificare.
Surse recomandate de glucide. Necesarul de glucide (zaharide), care favorizează metabolizarea protidelor şi a lipidelor, se stabileşte în funcţie de efortul fizic depus individual. Materiile din care organismul îşi fabrică singur glucidele necesare intră în proporţie de 60-80% în alimentaţia zilnică. Acestea sunt reprezentate de cartofi, banane verzi, porumb, lapte, legume şi fructe. E indicat ca zahărul rafinat şi produsele care îl utilizează în exces să fie înlocuite cu fructe şi cu cel mai sănătos edulcorant, anume mierea.