Merele reduc riscul de cancer pancreatic
Se zice în popor că un măr pe zi ţine doctorul departe! Zicala nu este nici pe departe lipsită de adevăr. Ba mai mult, poate fi susţinută printr-o serie de exemple. Revista „Click! pentru femei“ ţi le prezintă pe unele dintre ele.
Oamenii de ştiinţă cred că merele previn şi repară stricăciunile intervenite în activitatea normală celulară. Ele conţin fibre care se numesc pectină. Ca să-ţi faci o idee, un măr conţine cam 4 grame de fibre.
Pectina este solubilă, vâscoasă şi fermentează, combinaţie care aduce uriaşe beneficii pentru sănătate.
Iată la ce ajută merele:
- albirea şi curăţarea dinţilor şi întărirea gingiillor. Nu-ţi va înlocui periuţa de dinţi, dar o muşcătură şi mestecarea îndelungată stimulează producerea de salivă. Acest lucru duce în final la un nivel scăzut de bacterii. - reducerea riscului dezvoltării cancerului pancreatic, chiar şi cu 23 de procente, potrivit unui studiu danez. - scăderea riscului apariţiei diabetului. Femeile care mănâncă cel puţin un măr pe zi sunt cu 28 de procente mai puţin expuse la dezvoltarea diabetului de tip 2, conform aceluiaşi studiu. - scăderea nivelului colesterolului. Pectina acţionează asupra grăsimilor şi astfel transformă colesterolul în unul bun, fibrele din coaja merelor previn solidificarea colesterolului pe pereţii arterelor, prin urmare vei avea o inimă sănătoasă. - prevenirea apariţiei hemoroizilor. Pentru că merele sunt un bun remediu în caz de constipaţie, datorită fibrelor.- menţinerea greutăţii. Multe probleme de sănătate sunt asociate cu supraponderabilitatea. Pentru a-ţi controla greutatea şi pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea, doctorii recomandă o dietă bogată în fibre. Mărul este foarte potrivit pentru consum ridicat, pentru că este bogat în fibre şi nu are multe calorii.