Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Astăzi începe Săptămâna Luminată

A doua zi de Paște marchează începutul Săptămânii Luminate, un moment de sărbătoare și respect pentru tradițiile și obiceiurile specifice acestei perioade. În această săptămână, se respectă numeroase superstiții și practici transmise din generație în generație, care adaugă culoare și semnificație sărbătorilor pascale.

Săptămâna luminată. Foto: arhiva.
Săptămâna luminată. Foto: arhiva.

Săptămâna Luminată și semnificația ei religioasă

Prima săptămână după Paște este denumită Săptămâna Luminată, reflectând lumina și bucuria aduse de învierea lui Iisus Hristos. În această perioadă, credincioșii participă la slujbe religioase speciale, iar preoții oficiază pomeni pentru sufletele celor adormiți. Conform tradiției, cei care trec în neființă în această săptămână sunt încredințați direct în Rai, avându-se în vedere că ușile Raiului sunt deschise în aceste zile.

Ce nu este bine să se facă în această perioadă

O serie de superstiții și interdicții sunt asociate Săptămânii Luminate. Se spune că în această perioadă nu este bine să se muncească sau să se efectueze activități grele, iar femeile sunt sfătuite să nu coasă, deoarece există credința că ar putea fi lovite de fulger.

Conform tradiției populare, Raiul rămâne deschis de la Învierea Domnului până la Duminica Tomei, marcând o perioadă specială de spiritualitate și protecție divină.

Tradiții specifice celei de-a doua zi de Paște

În cea de-a doua zi de Paște, anumite zone din țară respectă tradiții vechi și obiceiuri specifice:

Vizita finilor la nași: Finii sunt așteptați să-și viziteze nașii și să aducă cu ei pască, ouă roșii și colaci. Nașii îi întâmpină cu ospitalitate și le oferă cele mai bune bucate și vinuri.

Stropitul fetelor nemăritate: În unele comunități, băieții din sat pleacă în căutarea fetelor nemăritate și le stropesc cu apă. Fetele, în schimb, îi răsplătesc cu ouă fierte.

Prinderea și udatul fetelor: Există tradiția în unele sate de a prinde fetele și a le duce la o fântână sau iaz, unde sunt udate cu apă. Aceste ritualuri sunt însoțite de credința că fetele care acceptă acest obicei se vor mărita curând.

Aceste obiceiuri tradiționale sunt menite să aducă bucurie și unitate în comunitate, conservând în același timp moștenirea culturală și spirituală a poporului român.

Sărbătorirea celei de-a doua zi de Paște și a Săptămânii Luminate este un prilej de bucurie și spiritualitate pentru credincioși, marcând un moment important în tradițiile și obiceiurile românești transmise din generație în generație.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Emma Raducanu cu decorația primită de la regele Charles FOTO Getty Images (1) jpg
image
image
image
image
image
image
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net