De ce nu este bine să te speli pe cap în Săptămâna Luminată. Superstiția pe care toți românii o ignoră

Ultima actualizare:

Fiecare sărbătoare românească atrage după sine o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri, considerate de majoritatea românilor importante. Așa cum există o serie de reguli pe care nu trebuie să le încalci în Săptămâna Mare, așa există și câteva superstiții referitoare la lucrurile pe care nu ai voie să le faci în Săptămâna Luminată. 

Spălatul părului / Sursă foto: Pixabay
Spălatul părului / Sursă foto: Pixabay

Una dintre cele mai dure superstiții are legătură cu spălatul părului. Dacă vrei să te speli pe păr în această săptămână, ar trebui să descoperi, mai întâi, dacă este în regulă să faci asta. Cât de corect este să ne spălăm pe cap în Săptămâna Luminată, dar care e motivul pentru care regulile interzic acest lucru.

De ce nu e bine să ne spălăm pe cap în Săptămâna Luminată

La sărbători mari precum Crăciunul sau Paștele, din popor există câteva superstiții care ne anunță că este păcat să ne spălăm pe cap. Atunci când vine vorba despre regulile destinate sărbătorilor pascale, acestea ne amintesc că nu trebuie să ne spălăm pe cap în Săptămâna Luminată. 

Conform crestinortodox.ro, zilele de luni și marți au fost dintotdeauna considerate zile destinate Învierii Domnului. De asemenea, acestea sunt trecute în calendar cu cruce roșie, astfel că femeile nu au voie să se spele pe corp și nici hainele sau alte obiecte. Acest lucru se aplică în toate zilele din Săptămâna Luminată, nu doar în a doua și a treia zi de Paște.

Ce nu este bine să faci în săptămâna de după Paște

Prima săptămână de după Paște este cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Luminată. În aceste zile, există mai multe reguli care necesită îndeplinite.

Una dintre ele amintește că în Săptămâna Luminată nu se fac parastase și nu se citește Psaltirea pentru cei trecuți în neființă. Abia după Duminica Tomii vor fi reluate slujbele.

Slujbele din Săptămâna Mare sunt oficializate diferit. Astfel, slujba Învierii va înlocui slujba Înmormântării. În această slujbă este vorba despre biruința Vieții asupra morții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net