Mihaela Bilic, remediu împotriva balonării și constipației. Ce trebuie să introducem în alimentația noastră: „Este important să...”

Mihaela Bilic vine în atenția urmăritorilor săi cu noi informații în materie de sănătate. Ce trebuie să consumăm pentru a evita problemele digestive, aflați chiar din rândurile de mai jos. 

Mihaela Bilic / foto: arhiva Click!
Mihaela Bilic / foto: arhiva Click!

Recent, nutriționistul a vorbit despre importanța fibrelor în alimentația noastră. Deși nu le putem digera, ele joacă un rol important pentru organismul nostru. 

Mihaela Bilic: „Este important să mâncăm fibre”

Medicul nutriționist ne-a sfătuit să consumăm fibre pentru o sănătate digestivă bună și ne recomandă să le introducem în alimentația noastră, în ciuda diverselor controverse pe marginea lor. 

„Fibrele dau bogăție, cu toate că nu ne hrănesc deloc. Reprezintă nutrienții paradoxal ciudați și în același timp importanți. Toată lumea știe că trebuie să mâncăm fibre, mai puțin știm la ce ne ajută. Nu toate fibrele sunt la fel. Și fibrele au trecut prin diferite etape, perioade.

Faptul că nu le putem digera le-au făcut, să zicem, o perioadă, să fie neimportante. Apoi ne-am dat seama că organismul nostru și mai ales intestinul și microbiota intestinală are nevoie de hrană și aceste fibre pe care noi nu le digerăm le digeră microbii și bacteriile benefice din intestin. Așa că iată, da, este important să mâncăm fibre”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

Ce rol joacă fibrele în organism 

Mihaela Bilic a explicat că este important să obserăm ce tip de fibre ni se potrivesc. Există două categorii: solubile și insolubile. 

„Deci trebuie, indiferent de recomandarea medicilor, să vedem care fibre ni se potrivesc. Trebuie să știm că există două categorii de fibre. Fibrele solubile, care înseamnă că se dizolvă în apă, la contactul cu apa, se umflă, se transformă într-un gel vâscos.

Ele sunt benefice mai ales la capitolul digestie și absorbție, pentru că în acel gel o parte din zahăr și din grăsimi rămân captive. Și atunci fibrele ne ajută să normalizăm un pic și să mai diminuăm absorbția de grăsimi și de zahăr din sânge. Fibrele solubile le găsim în fructe și legume.

Pe de altă parte, există fibrele insolubile, sunt dure, nu au reacție la contactul cu apa. Cel mai bun exemplu este celuloza. Hârtia, da, deci ea este o fibră insolubilă. Le găsim mai ales în cereale, tot ce înseamnă tărâțe, cereale integrale. Acolo avem fibre insolubile din belșug.

Fibrele nu există decât în produsele de origine vegetală. Dietele acestea moderne, că e vorba de keto, că e vorba de dieta proteică, care exclud produsele vegetale și se focusează mai ales pe slăbit, ne dau această carență și deficit în fibre, pentru că în produsele de origine animală nu e niciun gram de fibre.

Fibrele acestea insolubile, la contactul cu intestinul, pot da reacții, astfel că intestinul paralizează sau se sperie de ele și putem să ne trezim cu o reacție de constipație.

Prea multe fibre din acestea insolubile pot duce la intoleranțe alimentare. Deci în momentul în care simțim la nivel abdominal că ceva nu e bine, ar fi bine să nu insistăm cu fibrele. Cele solubile sunt mai blânde, deci mâncăm, așteptăm, vedem ce se întâmplă în burtica noastră și atunci luăm decizia.”, a precizat Mihaela Bilic.

Alimentele cu cele mai multe fibre 

Medicul nutriționist a oferit și o listă cu alimentele care conțin cele mai multe fibre. În fruntea lor este fasolea boabe. 

„Ce trebuie știut este faptul că da, fibrele pun intestinul la treabă și atunci, mai ales noi adulții, care suntem sedentari și care avem o alimentație rafinată din care au fost scoase fibrele, s-ar putea din această cauză să nu să nu avem o digestie adecvată.

Deci da, ne trebuie fibre, însă haideți să vedem care ne fac bine la capitolul balonare. Multă lume se plânge că e balonată, dar nimeni nu se gândește că nu doar produse lactate pot da balonare, ci și fibrele. Fibrele prea multe fermentează în intestin și atunci dau balonare.

Dacă am face un top alimente care conțin fibre, nu sunt cerealele pe primul loc și nici pâinea integrală, ci este fasolea boabe, un aliment care a făcut parte din dieta noastră și care are cel mai bun aport fibre solubile, fibre insolubile.

Deci toate aceste boabe de fasole, mazăre, linte, năut ar trebui să facă parte din alimentația noastră măcar de două ori pe săptămână. Un alt aliment care este iubit și care are o mulțime de fibră este ciocolata neagră și nu în ultimul rând avocado, care este mai degrabă o legumă decât un fruct, are și grăsimi bune și are și multe fibre”, a mai spus medicul nutriționist în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
tara fara semafoare jpg
cetatuia negru voda jpg
trafic tara iarna jpg
contemporary drawing hong xiuquan taiping rebellion battle scenes 1024x589 png
istock vot votare jpg
femeie frig pexels andrea piacquadio 783222 jpg
veverita findik  AFP(2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net