Mituri false despre zahăr, demontate de specialiști

De câte ori ai auzit „O să faci diabet de cât dulce mănânci” sau „zahărul strică dantura”? Și mai sunt câteva mituri pe care dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, le demontează. 

image
  • Cauzează diabet

Persoanele care suferă de diabet zaharat se luptă să-și controleze glicemia (nivelul de zahăr din sânge), dar acesta este un simptom al bolii, nu cauza. „Diabetul tip 1 este cauzat de sistemul imunitar care atacă celulele care produc insulină. Iar cauzele diabetului tip 2 sunt o combinație dintre genetică și stil de viață nesănătos. Riscul de a dezvolta rezistență la insulină crește semnificativ dacă pacienții sunt supraponderali, fac puține exerciții fizice sau deloc și alegeri neinspirate în dietă”, spune dr. Elena Iuliana Pașcu.

  • Provoacă hiperactivitate

Se spune că zahărul oferă energie, însă studiile contrazic acest concept. „Faptul că anumite lucruri se întâmplă în același timp nu înseamnă obligatoriu că un lucru îl provoacă pe celălalt. De exemplu, în perioada Sărbătorilor, copiii primesc multe dulciuri și sunt hiperenergici. Însă impactul emoțional al acestora este mult mai puternic, dându-le această stare: cadourile, bradul, sosirea Moșului”, explică dr. Pașcu.

  • Zahărul brun este mai sănătos decât cel alb

Deși se aplică în cazul alimentelor care alcătuiesc o dietă sănătoasă, regula nu se aplică în cazul zahărului. Adevărul este că zahărul brun a trecut prin aceleași etape de procesare ca și cel alb, doar că la sfârșit i s-a adăugat o parte din melasele naturale care au fost inițial eliminate în timpul procesării. Melasa adăugată conține prea puține minerale pentru a pretinde avantaje pentru sănătate. Mai mult, zahărul brun are mai multe calorii decât zahărul alb.

  • Determină agravarea cancerului

Există o opinie generală potrivit căreia, din moment ce toate celulele – inclusiv celulele canceroase – consumă zahăr pentru energie, un consum mai mare de zahăr „va ajuta” celulele tumorale să crească mai repede. Însă, potrivit dovezilor științifice, consumul unor cantități mari de zahăr crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, dar nu face ca o formațiune tumorală existentă să se dezvolte mai repede.

  • Cauzează carii

Nu zahărul vă afectează dinții, așa cum tot auziți, ci acidul este cel „vinovat”. Este adevărat că acidul este produs de bacterii care se hrănesc cu zahăr. Dar din moment ce aceste bacterii se hrănesc și cu carbohidrați lăsăți în urmă de orice alte alimente, inclusiv cereale și fructe, este exagerat să dăm vină doar pe zahăr.

  • Zahărul natural, mai bun decât cel rafinat

„Indiferent dacă mâncați un măr, puneți miere în ceai sau adăugați o lingură de zahăr în cafea, toate se rezumă la aceleași două ingrediente de bază: fructoza și glucoză. Iar când se ajunge la acești compuși (puțin diferiți între ei), concepte precum „natural” și „rafinat” au o relevanță foarte mică”, mai spune dr. Elena Iuliana Pașcu. 

  • Creează dependență 

Zahărul „declanșează” aceiași receptori din creier ca și drogurile, însă nu se poate pune semnul egal între aceste două situații. Lipsesc mai multe aspecte legate de dependență, în cazul zahărului: obsesia constantă, pierderea controlului, utilizarea în creștere a cantităților și simptomele de întrerupere atunci când e stopat consumul.

 Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
ceai de macese jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net