Mituri false despre zahăr, demontate de specialiști

23 ianuarie 2022

De c├óte ori ai auzit ÔÇ×O s─â faci diabet de c├ót dulce m─ân├ónciÔÇŁ sau ÔÇ×zah─ârul stric─â danturaÔÇŁ? ╚śi mai sunt c├óteva mituri pe care dr. Elena Iuliana Pa╚Öcu, medic specialist endocrinologie ┼či nutri┼úie, le demonteaz─â. 

image
  • Cauzeaz─â diabet

Persoanele care sufer─â de diabet zaharat se lupt─â s─â-╚Öi controleze glicemia (nivelul de zah─âr din s├ónge), dar acesta este un simptom al bolii, nu cauza. ÔÇ×Diabetul tip 1 este cauzat de sistemul imunitar care atac─â celulele care produc insulin─â. Iar cauzele diabetului tip 2 sunt o combina╚Ťie dintre genetic─â ╚Öi stil de via╚Ť─â nes─ân─âtos. Riscul de a dezvolta rezisten╚Ť─â la insulin─â cre╚Öte semnificativ dac─â pacien╚Ťii sunt supraponderali, fac pu╚Ťine exerci╚Ťii fizice sau deloc ╚Öi alegeri neinspirate ├«n diet─âÔÇŁ, spune dr. Elena Iuliana Pa╚Öcu.

  • Provoac─â hiperactivitate

Se spune c─â zah─ârul ofer─â energie, ├«ns─â studiile contrazic acest concept. ÔÇ×Faptul c─â anumite lucruri se ├«nt├ómpl─â ├«n acela╚Öi timp nu ├«nseamn─â obligatoriu c─â un lucru ├«l provoac─â pe cel─âlalt. De exemplu, ├«n perioada S─ârb─âtorilor, copiii primesc multe dulciuri ╚Öi sunt hiperenergici. ├Äns─â impactul emo╚Ťional al acestora este mult mai puternic, d├óndu-le aceast─â stare: cadourile, bradul, sosirea Mo╚ÖuluiÔÇŁ, explic─â dr. Pa╚Öcu.

  • Zah─ârul brun este mai s─ân─âtos dec├ót cel alb

De╚Öi se aplic─â ├«n cazul alimentelor care alc─âtuiesc o diet─â s─ân─âtoas─â, regula nu se aplic─â ├«n cazul zah─ârului. Adev─ârul este c─â zah─ârul brun a trecut prin acelea╚Öi etape de procesare ca ╚Öi cel alb, doar c─â la sf├ór╚Öit i s-a ad─âugat o parte din melasele naturale care au fost ini╚Ťial eliminate ├«n timpul proces─ârii. Melasa ad─âugat─â con╚Ťine prea pu╚Ťine minerale pentru a pretinde avantaje pentru s─ân─âtate. Mai mult, zah─ârul brun are mai multe calorii dec├ót zah─ârul alb.

  • Determin─â agravarea cancerului

Exist─â o opinie general─â potrivit c─âreia, din moment ce toate celulele ÔÇô inclusiv celulele canceroase ÔÇô consum─â zah─âr pentru energie, un consum mai mare de zah─âr ÔÇ×va ajutaÔÇŁ celulele tumorale s─â creasc─â mai repede. ├Äns─â, potrivit dovezilor ╚Ötiin╚Ťifice, consumul unor cantit─â╚Ťi mari de zah─âr cre╚Öte riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, dar nu face ca o forma╚Ťiune tumoral─â existent─â s─â se dezvolte mai repede.

  • Cauzeaz─â carii

Nu zah─ârul v─â afecteaz─â din╚Ťii, a╚Öa cum tot auzi╚Ťi, ci acidul este cel ÔÇ×vinovatÔÇŁ. Este adev─ârat c─â acidul este produs de bacterii care se hr─ânesc cu zah─âr. Dar din moment ce aceste bacterii se hr─ânesc ╚Öi cu carbohidra╚Ťi l─âs─â╚Ťi ├«n urm─â de orice alte alimente, inclusiv cereale ╚Öi fructe, este exagerat s─â d─âm vin─â doar pe zah─âr.

  • Zah─ârul natural, mai bun dec├ót cel rafinat

ÔÇ×Indiferent dac─â m├ónca╚Ťi un m─âr, pune╚Ťi miere ├«n ceai sau ad─âuga╚Ťi o lingur─â de zah─âr ├«n cafea, toate se rezum─â la acelea╚Öi dou─â ingrediente de baz─â: fructoza ╚Öi glucoz─â. Iar c├ónd se ajunge la ace╚Öti compu╚Öi (pu╚Ťin diferi╚Ťi ├«ntre ei), concepte precum ÔÇ×naturalÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×rafinatÔÇŁ au o relevan╚Ť─â foarte mic─âÔÇŁ, mai spune dr. Elena Iuliana Pa╚Öcu. 

  • Creeaz─â dependen╚Ť─â 

Zah─ârul ÔÇ×declan╚Öeaz─âÔÇŁ aceia╚Öi receptori din creier ca ╚Öi drogurile, ├«ns─â nu se poate pune semnul egal ├«ntre aceste dou─â situa╚Ťii. Lipsesc mai multe aspecte legate de dependen╚Ť─â, ├«n cazul zah─ârului: obsesia constant─â, pierderea controlului, utilizarea ├«n cre╚Ötere a cantit─â╚Ťilor ╚Öi simptomele de ├«ntrerupere atunci c├ónd e stopat consumul.

 Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
image png
maria dragomiroiu
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg