Motivul neașteptat pentru care nu este bine să-ți speli faţa mai des de o dată pe zi

Sfatul clasic de îngrijire a pielii ne spune să ne spălăm fața de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a menține un ten curat și sănătos. Totuși, dermatologii moderni încep să conteste această practică, argumentând că spălarea excesivă a feței poate provoca mai mult rău decât bine, mai ales pentru persoanele cu piele sensibilă sau predispusă la acnee.

Spălat pe față. Foto: arhiva.
Spălat pe față. Foto: arhiva.

Uleiurile naturale, o barieră de protecție pentru piele

Pielea produce în mod natural uleiuri esențiale (sebum), care ajută la menținerea elasticității, hidratarea și protejarea tenului. Spălarea frecventă a feței îndepărtează aceste uleiuri, ducând la iritații, uscăciune sau, paradoxal, la o producție excesivă de sebum. Această reacție de compensare poate agrava problemele pielii, cum ar fi acneea.

Spălarea excesivă și efectul asupra acneei

Contrar credinței populare, acneea nu este cauzată doar de excesul de sebum. Factorii principali includ oxidarea sebumului, acumularea de bacterii și inflamațiile din pori. Spălarea feței de mai multe ori pe zi nu rezolvă aceste probleme și poate chiar să le agraveze, eliminând stratul protector natural al pielii, scriu cei de la clickpentrufemei.

Pierderea bacteriilor bune

Pielea găzduiește bacterii benefice, care protejează bariera cutanată și mențin echilibrul microbiomului pielii. Produsele agresive sau antibacteriene pot distruge aceste bacterii bune, slăbind bariera naturală a pielii și favorizând apariția iritațiilor, eczemelor și uscăciunii excesive.

Elasticitatea pielii și porii deschiși

Un alt mit comun este că spălarea frecventă poate micșora porii sau elimina punctele negre. În realitate, porii devin mai vizibili atunci când pielea pierde elasticitatea, adesea din cauza curățării excesive. Exfolierea blândă, o dată la două-trei zile, ajută la regenerarea pielii fără a compromite elasticitatea.

Procesul natural de autoreparare al pielii

Pe timpul nopții, pielea intră într-un ciclu de regenerare și autoreparare. Curățarea excesivă, în special dimineața și seara, poate perturba acest proces, eliminând celulele esențiale care contribuie la vindecarea pielii. O singură spălare pe zi, preferabil seara, permite pielii să-și mențină echilibrul natural și să absoarbă mai bine cremele hidratante sau tratamentele aplicate.

Ce poți face pentru a menține un ten sănătos?

Curăță delicat: Alege un produs de curățare blând, non-comedogen, pentru a elimina impuritățile fără a usca pielea.

Exfoliază moderat: Exfolierea de 1-2 ori pe săptămână ajută la îndepărtarea celulelor moarte fără a agresa pielea.

Hidratează corespunzător: Aplică o cremă hidratantă potrivită tipului tău de ten, pentru a menține bariera de protecție a pielii.

Limitează spălarea: O spălare pe zi este suficientă pentru a curăța pielea și a preveni uscarea excesivă.

Renunțarea la spălările frecvente nu înseamnă neglijență, ci o înțelegere mai profundă a nevoilor pielii. Cu o rutină echilibrată, pielea ta poate arăta mai sănătoasă, mai tânără și mai radiantă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Jane jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
solstitiul de iarna3  crop 1702659000 jpg
autostrada buc pitesti jpg
plant 5502057 1280 jpg
valea morilor sorrento  jpg
drona profimedia jpg
baile covasna jpg
rosii pexels jpg
front 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net