Motivul pentru care trebuie să pui lapte în ceai. Mihaela Bilic recomandă, unora li se pare o nebunie: „Se ascunde un argument nutrițional real”

Tradiția engleză de a bea ceai cu lapte este bine cunoscută și a devenit simbolică în cultura britanică. Totuși, în spatele acestui obicei aparent curioas se află o explicație științifică importantă. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a clarificat pe pagina sa de Facebook de ce este benefic să punem lapte în ceai, în special în ceaiul negru, și ce efecte pozitive poate avea asupra sănătății noastre.

Mihaela Bilic. Foto: arhiva personală.
Mihaela Bilic. Foto: arhiva personală.

Ceaiul negru și taninurile  este un duo care poate afecta absorbția fierului

Potrivit dr. Bilic, ceaiul, în special cel negru, conține taninuri, compuși care pot reduce semnificativ capacitatea organismului de a absorbi fierul, esențial pentru prevenirea anemiei și menținerea unui sistem imunitar sănătos. Taninurile din ceai, atunci când sunt consumate în timpul meselor, pot scădea absorbția fierului din alimente sau suplimente cu până la 60% pe o perioadă de 45 de minute. Acesta este motivul pentru care mulți oameni aleg să bea ceai între mese și nu în timpul acestora.

Cum putem contracara acest efect?

Pentru a combate acest efect inhibitor al ceaiului asupra absorbției de fier, Mihaela Bilic sugerează o soluție simplă, dar eficientă: adăugarea laptelui în ceai. „Dacă punem lapte în ceai, taninurile se vor lega de proteinele din lapte și, astfel, fierul din alimente nu va mai fi afectat”, explică dr. Bilic. Astfel, aceleași beneficii de hidratare și relaxare pe care le aduce ceaiul pot fi menținute, fără a compromite absorbția fierului în organism.

Ceai verde vs. ceai negru: diferențe în absorbția fierului

Deși ceaiul negru este un inhibitor mai puternic al absorbției fierului, ceaiul verde nu are acest efect, ceea ce îl face o alternativă mai bună pentru persoanele care doresc să evite scăderea absorbției fierului. Totuși, dacă preferați ceaiul negru, adăugarea de lapte poate reprezenta o metodă simplă și eficientă de a minimiza efectele negative asupra absorbției de fier.

Când să bem ceai pentru a nu influența absorbția fierului

În opinia nutriționistului, este recomandat să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier, cum ar fi carnea, peștele, ficatul sau legumele cu frunze verzi (precum spanacul și pătrunjelul). Astfel, putem preveni anemia și menține un nivel optim de fier în organism.

Pentru a evita anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne separat!”, sugerează Mihaela Bilic.

Chiar dacă pentru unii poate părea un obicei bizar, punerea laptelui în ceai are o explicație științifică solidă, iar acest lucru ne arată că unele tradiții alimentare, deși par simple, au beneficii reale pentru sănătate. Așadar, data viitoare când vă preparați ceaiul, nu uitați să adăugați și puțin lapte pentru a optimiza absorbția nutrienților și a preveni eventualele deficiențe de fier.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Luptă între tătari și cazaci. Pictură de Józef Brandt (© Wikimedia Common)
Electrocasnice FOTO Shutterstock
masina de spalat webp
naarden jpg
pedicuta istock jpg
baza jos jpg
test1 jpeg
Profesorul de genetică David Sinclair cunoscut drept „gurul de la Harvard” Foto David Sinclair
image
actualitate.net
image
actualitate.net