Motivul pentru care unii oameni nu au măsele de minte?

Măseaua de minte reprezintă al treilea molar care erupe, în general după adolescență, între 17 și 22 de ani, atunci când, teoretic, oasele maxilare sunt complet dezvoltate. Se întâmplă însă ca măselele de minte să apară la vârste mai înaintate, ori să nu apară deloc.

Medicul stomatolog Sorina Stroe
Medicul stomatolog Sorina Stroe

Medicul stomatolog Sorina Stroe explică de ce la unii oameni lipsesc cu desăvârșire măselele de minte, ori nu reușesc să erupă.

„De cele mai multe ori, molarii de minte ne dau bătăi de cap mai degrabă decât ne dau așa-zisa înțelepciune. Pe lângă faptul că erupția lor este neplăcută, ei necesită o atenție deosebită și, în majoritatea cazurilor, indicația lor este de extracție. Aceste extracții sunt în general laborioase, mai ales dacă avem de a face cu molarii incluși, adică molari care nu au erupt încă și se află sub gingie, în os. Interesant este că, în cazul multor persoane, molarii de minte nu mai erup”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citește și: Ce s-ar întâmpla dacă renunțăm la spălatul pe dinți? Când apar problemele grave

De ce nu apar molarii de minte la toți oamenii?

„Sunt foarte mulți oameni care nu au al treilea molar nici la vârste înaintate. Cauzele sunt multiple. Voi enumera câteva dintre ele:

1.    Anodonția sau lipsa mugurelui dentar

Acesta, pur și simplu, nu s-a dezvoltat, nu există. Dentiția a evoluat de-a lungul timpului. În preistorie, oamenii aveau nevoie de mai mulți dinți pentru a mesteca, spre exemplu, carne crudă. În prezent, tipul de mâncare pe care îl consumăm nu mai necesită asemenea forțe. Evoluția omului în ceea ce privește alimentația a dus și la redundanța măselelor de minte. Potrivit cercetărilor științifice, se estimează că 35% dintre oameni vor înceta în cele din urmă să mai dezvolte molari de minte în viitor;

2.    Poziție incompatibilă cu erupția

Molarul pornește de la o poziție strâmbă, orientată către molarul 2 sau sub ramul mandibular, în sinusul maxilar. În astfel de cazuri, deși este prezent, molarul de minte nu va avea posibilitatea de a erupe și se numește molar inclus;

3.    Nu are spațiu suficient pentru a erupe și ajunge în aceeași situație ca la punctul 2.4.    

Prezența a doi molari pe aceeași poziție. Ne confruntăm cu dinți supranumerari, dinți crescuți pe aceeași poziție, de cele mai multe ori strâmbi, din pricina înghesuielii. Aceștia nu îi vor da spațiu molarului de minte să se dezvolte”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Măsele de minte la vârste înaintate

„Știm că măselele de minte erup, în general, cândva după adolescență. Se poate întâmpla totuși să avem parte și de surprize și să ne trezim la vârste înaintate (40-50-60 de ani) cu molari de minte care încep abia atunci erupția. Acest fapt apare în special după ce a fost extras molarul vecin, molarul 2, și astfel s-a creat spațiu suficient pentru ca măseaua de minte să erupă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Măsele de minte la vârste înaintate
Măsele de minte la vârste înaintate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net