Nu știi cum să te abții de la mâncatul compulsiv? Iată 3 sfaturi din partea specialiștilor pentru a pune capăt poftelor!

Nu știi cum să te abții de la mâncatul compulsiv? Iată 3 sfaturi din partea specialiștilor! În zilele noastre tot mai mulți oameni se confruntă cu această problemă. Varietatea mare de hrană ne poate provoca tot mai multe pofte, iar stresul ridicat contribuie la aceste probleme.

Ce declanșează mâncatul compulsiv
Ce declanșează mâncatul compulsiv

Ce declanșează mâncatul compulsiv

La nivelul organismului există 2 sisteme de reglare a aportului de alimente: unul homeostatic și unul hedonic. Când vorbim de sistemul homeostatic, acesta ajută la menținerea echilibrului energetic în organism. Când depozitele de energie se golesc, acest sistem se activează și apare pofta de mâncare pentru că avem nevoie de hrană pentru a produce energie și pentru a menține funcțiile metabolice de bază.

Cel hedonic, în schimb, presupune reglarea apetitului bazată pe recompense. Aici apar poftele alimentare (în mod special pentru alimentele hiperstimulante) și se poate activa chiar și atunci când organismul are suficientă energie pentru a-și menține funcțiile metabolice, suprapunându-se peste sistemul homeostatic. Alimentele hiperstimulante includ cele care sunt bogate în grăsimi, sare și zaharuri simple, cum ar fi bomboanele, deserturile și alimentele prăjite, printre altele. Aceste alimente au tendința de a declanșa receptorii senzoriali din creier legați de sentimentele de plăcere și recompensă. Ele ne păcălesc apetitul și vor avea mereu un impact mai puternic asupra reglării lui comparativ cu semnalele corpului care ne transmit că avem nevoie de hrană pentru a reface stocul de energie. Așadar, mâncărurile hiperstimulante ne fac să mănâcăm de poftă, iar asta poate duce la consum compulsiv. 

Acest sistemul hedonic este declanșat nu doar de gama variată de alimente față de care avem poftă, dar și de stres, emoții, gânduri și mediul în care ne aflăm. În unele cazuri, se poate ajunge chiar la dependență și după cum vă puteți da seama, apar probleme de sănătate, precum cele privitoare la o greutate normală. 

Sfaturile specialiștilor

Fii conștient de ceea ce simți și gândești

Un alt mod de a înțelege mai bine poftele și mâncatul compulsiv este să încercați să identificați lucrurile din viața dumneavoastră care declanșează sistemul hedonic.

Lucrurile comune care pot declanșa poftele includ: stresul, plictiseala, emoții puternice, gânduri care nu vă dau pace, faptul că vedeți alte persoane mâncând, reclamele la alimente, discuțiile despre mâncare.

Încercați să țineți un jurnal timp de câteva zile și notați orice declanșatori de pofte pe care îi identificați. De asemenea, puteți face notițe despre mediul din jurul dvs. și despre cum vă simțiți în acel moment. Cu ajutorul acestor observații, veți începe probabil să observați unele tipare în ceea ce privește factorii declanșatori și indicii din mediul înconjurător care vă determină să vă gândiți la mâncare. Odată ce sunteți conștient de aceste tipare, este posibil să puteți evita sau limita expunerea la acești „triggeri”- sau să învățați cum să vă distrageți atunci când apar.

Bea suficientă apă

Pofta de apă poate fi uneori confundată cu pofta de mâncare. Astfel, menținerea hidratării pe parcursul zilei ar putea diminua cât de des vă gândiți la mâncare. Consumul suficient de apă ar putea ajuta, de asemenea, la scăderea poftelor. În plus, unii oameni pot descoperi că băutul apei pe parcursul zilei le suprimă foamea.

Fii prezent

Atunci când mănânci compulsiv nu prea ești prezent pentru că actul de a te hrăni este o modalitate de a suprima niște gânduri și emoții. Când ești prezent, îți dai seama exact ce faci și ce cantitate de hrană ai nevoie.  Mâncatul conștient este o tehnică caracterizată prin prezența și conștientizarea experienței complete a minții și a corpului pe care o aveți în timp ce mâncați. În practică, mâncatul conștient presupune că mâncați încet, să îndepărtați distragerile, precum televizorul sau telefonul, să acordați atenție texturii și culorii alimentelor pe care le consumați, dra și atenția asupra senzației de satietate. Corpul vă transmite când ați mâncat suficient.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net