Este carnea de pui sănătoasă? Tot ce trebuie să știi despre acest aliment

Puiul este unul dintre cele mai populare tipuri de carne. Nu este doar disponibil pe scară largă și facil de preparat, ci și ușor de găsit într-o serie de preparate. Cu toate acestea, deși puiul este un aliment de bază, este posibil să nu fiți sigur cât de sănătos este. Acest articol trece în revistă câteva dintre beneficiile și dezavantajele puiului pentru a determina dacă este bun pentru tine.

Puiul este unul dintre cele mai populare tipuri de carne. Foto: Click.ro.
Puiul este unul dintre cele mai populare tipuri de carne. Foto: Click.ro.

Bogat în nutrienți importanți

Puiul este bogat într-o varietate de nutrienți importanți, inclusiv proteine, niacină, seleniu și fosfor. O porție de 85 de grame de piept de pui conține:

Calorii: 122,
Proteine: 24 grame,
Grăsime: 3 grame,
Carbohidrați: 0 grame,
Niacină: 51% din valoarea zilnică (DV),
Seleniu: 36% din DV,
Fosfor: 17% din DV,
Vitamina B6: 16% din DV,
Vitamina B12: 10% din DV,
Riboflavină: 9% din DV,
Zinc: 7% din DV,
Tiamină: 6% din DV,
Potasiu: 5% din DV,
Cupru: 4% din DV.

Proteina, în special, este esențială pentru construirea și repararea țesuturilor și menținerea masei musculare.

Între timp, seleniul este un oligomineral care este necesar pentru o funcție imunitară adecvată, sănătatea tiroidei și fertilitate.

Puiul este, de asemenea, bogat în vitaminele B, cum ar fi niacina și vitaminele B6 și B12, care joacă un rol central în producerea de energie, sinteza ADN-ului și sănătatea creierului.

Ce beneficii are pentru organism

Puiul este bogat într-o gamă largă de nutrienți importanți și poate fi o completare excelentă pentru o dietă sănătoasă și completă.

Având în vedere că puiul are un conținut scăzut de calorii, dar bogat în proteine, poate fi deosebit de benefic pentru pierderea în greutate, dacă acesta este un obiectiv pentru tine.

Studiile arată că creșterea aportului de proteine poate crește senzația de sațietate, crește pierderea în greutate și poate ajuta la menținerea masei corporale slabe.

Atunci când sunt asociate cu antrenamentul de rezistență, proteinele pot ajuta, de asemenea, la promovarea creșterii musculare.

În plus, proteinele sunt implicate în metabolismul calciului și sunt importante pentru optimizarea sănătății oaselor, scriu cei de la Healthline.com.

Nu toate tipurile de preparate din pui sunt bune

De exemplu, soiurile prăjite și pane, cum ar fi nuggets de pui, sunt de obicei bogate în grăsimi nesănătoase, carbohidrați și calorii. Unele tipuri de pui sunt, de asemenea, puternic procesate, cum ar fi mezelurile din carne de pui.

Cercetările sugerează că consumul de carne procesată poate fi asociat cu un risc mai mare de boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Carnea procesată poate conține, de asemenea, cantități mari de sodiu și conservanți. S-a demonstrat că reducerea aportului de sodiu ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale, în special la persoanele cu hipertensiune arterială. În plus, unii conservanți din carnea procesată, cum ar fi nitriții, pot contribui la formarea de compuși cancerigeni.

Preparate sănătoase

Unele metode comune de preparare a puiului sunt mai sănătoase decât altele. Iată câteva dintre cele mai bune alegeri:

Pui la grătar. Puiul la grătar poate fi o modalitate rapidă și sănătoasă de a vă crește aportul de proteine. Luați în considerare să aruncați câteva legume pe grătar pentru a vă completa masa.

Pui la cuptor. Coacerea puiului este o opțiune grozavă de cină în timpul săptămânii, mai ales dacă încerci să slăbești. Pe lângă faptul că este sărac în grăsimi și calorii, puiul la cuptor este bogat în nutrienți importanți.

Pui fript. Încercați să frigeți puiul cu puțin ulei și legumele preferate pentru o masă bogată în fibre și proteine.

Preparate nesănătoase

Deși puiul se poate integra cu siguranță într-o dietă sănătoasă, unele tipuri sunt încărcate cu calorii suplimentare, grăsimi sau sodiu.

Iată câteva tipuri de pui pe care ar trebui să le limitați sau să le evitați:

Pui prăjit. Deoarece este de obicei prăjit și pane, puiul prăjit este bogat în calorii, carbohidrați și grăsimi nesănătoase.

Pui la rotisor. Puiul de rotisor cumpărat din magazin este, în general, sărat și puternic condimentat, ceea ce poate crește semnificativ cantitatea de sodiu din produsul final.

Mezeluri din carne de pui. Carnea procesată este adesea pompată cu adaos de sodiu și conservanți nesănătoși pentru a prelungi durata de valabilitate a acestora.

Sfaturi utile

Puiul poate fi o completare excelentă pentru o dietă echilibrată. Rămâneți la aproximativ 85–115 grame per porție, care este aproximativ de dimensiunea unui pachet de cărți.

Asigurați-vă că alegeți și metode sănătoase de gătit, cum ar fi coacerea, grătarul sau gătirea la abur ori de câte ori este posibil.

În cele din urmă, rețineți că puiul trebuie savurat alături de leguminoase, pentru a vă asigura că primiți toți nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
maratonist 1 jpg
schitul moara vlasiei facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net