O viaţă dulce, fără zahăr
Ai aflat, cu siguranţă, că zahărul consumat în exces nu face bine organismului. În afară de faptul că îngraşă, că dă dependenţă, are efecte negative asupra aparatului cardiovascular şi asupra pancreasului. Există, însă alternativa – îndulcitorii naturali. Iată câte poţi prepara cu ajutorul lor.
Pericolele consumului de zahăr
De fiecare dată când mâncăm o prăjitură dulce şi bună, în corpul nostru se secretă un val de insulină, hormon necesar metabolizării glucidelor. Insulina nu functionează doar pe post de metabolizant al glucidelor, ci are şi alte efecte asupra organismului: atenuează hormonii de creştere sau testosteronul şi inhibă folosirea grăsimii stocate de către organism pe post de energie.
Ce înseamnă asta mai exact? Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât ne reducem şansele de a slăbi, ba mai mult decât atât, ne poziţionăm pe un drum sigur spre îngrăşare.
În plus, zaharurile, combinate cu grăsimile saturate (mai ales cele care stau la baza dietei junk-food), cresc riscul apariţiei infarctului miocardic, a hipertensiunii arteriale, dar şi a accidentelor vasculare cerebrale.
Nu consumul de grăsimi este periculos pentru organism, ci combinaţia acestora cu zaharuri în exces. Astfel, creşte nivelul colesterolului, fapt ce duce la ateroscleroză. O altă boală aflată în strânsă legătură cu consumul de zahăr este Alzheimerul. Să nu ignorăm nici degradarea danturii, dar nici dependenţa pe care dulciurile o induc.
Îndulcitorii naturali sunt zaharide ce se găsesc în mod natural în plante şi fructe. În vreme ce zahărul determină secreţia unei cantităţi însemnate de insulină necesară metabolizării glucidelor, îndulcitorii naturali fie sunt metabolizaţi direct în ficat, nefiind nevoie de insulină, fie necesită o cantitate mult mai mică de hormon pancreatic.
Fructoza, spre exemplu, are un indice glicemic redus, fapt ce le permite diabeticilor să o consume în siguranţă. Surse naturale de fructoză sunt fructele, mierea, trestia de zahăr sau nectarul de agave, ne spune Teodora Kaltenbacher, proprietara magazinului online Nosugarshop.ro.
Batoane de cereale şi muesli, biscuiţi fără zahăr, prăjituri îndulcite cu sirop de agave, ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao, bomboane îndulcite cu xylitol, brioşe cu îndulcitor din ştevie, acestea sunt câteva dintre bunătăţile la care poţi apela atunci când ai poftă de ceva dulce. Totuşi, şi pe acestea trebuie să le consumi cu măsură.
Niciodată seara, niciodată pe stomacul gol. "E fals să credem că, odată ce tăiem zahărul de pe listă, ne limităm drastic opţiunile. În realitate, ne deschidem o poartă spre o multitudine de variante de desert despre care înainte nu ştiam nimic", a mai declarat Teodora Kaltenbacher.
Potrivit medicului Alin Popescu, specialist în medicină sportivă, nevoia de dulce apare când eşti stresat, când ai o zi grea şi tinzi să-ţi alini „amarul" la cofetărie. Mai apare când eşti obosit psihic, deoarece zahărul dă energie. Perioada critică din zi când nevoia de dulce e mai mare ar fi între 16.00-17.00, dacă nu ţi-ai luat gustarea şi a trecut mult de la masa de prânz. Pentru a scăpa de această nevoie acută de dulce, ţine cont de câteva trucuri: mănâncă la ore fixe (în acest fel, nu rişti să faci hipoglicemie), bea câte un pahar cu apă, sau înlocuieşte dulciurile cu un iaurt simplu sau cu pepene roşu.