Ceaşca de sănătate / Miraculosul merişor previne formarea pietrelor la rinichi

Mai mult, planta este foarte rezistentă la temperaturi scăzute şi la vânturi puternice, iar substanţele bioactive din compoziţia sa îl ajută să-şi păstreze vigoarea şi calităţile vindecătoare.

Previne formarea pietrelor la rinichi

Studii de specialitate demonstrează că extractele din fructele, frunzele şi mugurii merişorului sunt cele mai importante remedii pentru dizolvarea uraţilor, substanţe din care se formează pietrele la rinichi. Ceaiul de merişor este numit de specialişti, pe bună dreptate „doctorul rinichilor". Fructele plantei au acţiune diuretică, antiinflamatoare şi sunt un dezinfectant urinar foarte eficient. Frunzele de merişor conţin numeroase substanţe active : taninuri, catechine (care au o însemnată acţiune antimicrobiană şi antibacteriană), flavonoide şi antocianidine ( recunoscute pentru efectul antioxidant). În compoziţia fructelor întâlnim provitamina A, vitaminele C, B1, B2, zaharuri, minerale şi acizi organici. Tot în fructele de merişor s-a identificat şi resveratrolul-un antioxidant cu o putere de 50 de ori mai mare decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternică decât vitamina C.

De asemenea, merişoarele sunt bogate în benzoaţi şi, de aceea, calităţile lor conservante sunt remarcabile . Benzoatul de sodiu din compoziţia fructelor nu are efecte toxice, precum aditivul alimentar- benzoatul de sodiu. Ca dovadă, sucul de merişor nu se alterează vreme de câteva luni, dacă este păstrat la o temperatură de 16 -18 grade.

Benefic şi în Alzheimer

Tratamentul cu preparate de merişor contribuie la o mai bună oxigenare a creierului. Aceste efecte se datorează vincaminei, unul dintre cei peste 50 de alcaloizi din compoziţia plantei. De aceea, de ajutorul tratamentului cu merişor pot beneficia şi bolnavii de Alzheimer.

Tratează cu succes guta

„Datorită efectul diuretic, prin eliminarea acidului uric din sânge, terapia cu merişor este indicată şi în cazul bolnavilor de gută; iar dacă merişorul este asociat în curele cu ienuper, efectul terapiei este remarcabil", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Tratamentul pentru gută trebuie urmat 12 săptămâni. În acest interval, se administrează câte şase linguriţe pe zi dintr-o tinctură preparată din frunze de merişor şi fructe de ienuper (amestecate în părţi egale). Tinctura aceasta combinată , realizată din cele două plante, are calitatea de a extrage ureea din ţesuturi, ca apoi s-o elimine prin urină. Cercetătorii au constatat că terapia cu tinctură combinată are efecte diuretice, antiinflamatoare şi depurative foarte puternice. De aceea, la scurt timp de la începerea tratamentului, efectele sale sunt vizibile : crizele de gută se răresc, inflamaţia de la nivelul articulaţiilor dispare treptat şi acestea îşi recapătă mobilitatea.

Eficient în infecţii

Studiile ştiinţifice recente au dovedit şi alte efecte terapeutice extraordinare ale plantei în cazul infecţiilor respiratorii (bronşite, laringite şi tuse), în infecţiile parazitare sau digestive, în infecţiile bucale , dar şi în afecţiunile urinare recidivante. Tratamentul cu infuzie de merişor are efecte antiinflamatoare, antibiotice şi antivirale, contribuind la eliminarea secreţiilor de la nivelul căilor respiratorii.

Pentru bărbaţi, acţionează ca un anticoncepţional

Pentru bărbaţi, preparatele cu merişor acţionează ca un anticoncepţional; de aceea, extractele de acest fel pot fi folosite doar de bărbaţii care nu doresc să aibă copii. .

Combate Helicobacter pylori

Bacteria aceasta este responsabilă de apariţia ulcerului, a gastritei şi a altor boli grave , precum anumite forme de cancer ( în special cancerul de esofag şi de stomac) în mai bine de 40 % dintre aceste cazuri).

În astfel de boli, deseori, tratamentele cu antibiotice de sinteză nu reuşesc să distrugă acest microorganism, devenit foarte rezistent la medicamente. Dar în asociere cu anumite plante s-a constatat că microorganismul acesta periculos poate fi învins. Astfel că, în cadrul unui studiu, realizat la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, în paralel cu tratamentul cu antibiotoce au fost asociate cu succes două plante cu efecte remarcabile în tratarea infecţiilor produse de bacteria Helicobacter pylori: este vorba despre merişor şi despre sovârv (Origanum vulgaris).

Folosite împreună, merişorul şi sovârvul reuşesc să inhibe această bacterie, care devine mult mai vulnerabilă la tratamentul cu antibiotice clasice.

Aşadar, în paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic, trebuie să se facă şi o cură cu comprimate de merişor şi de sovârv. În acest caz, se recomandă câte 8 comprimate din fiecare plantă pe zi, administrate în patru reprize, un interval de două săptămâni. În acelaşi timp, specialiştii mai recomandă ca tratamentul cu aceste plante să înceapă cu cel puţin cinci zile înaintea tratamentului cu antibiotice şi să continue încă trei zile după încheierea administrării tratamentului alopat.

Prudenţă! Decoctul de merişor nu se recomandă în timpul sarcinii.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de merişor: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată, care se infuzează în 250 ml de apă. Specialiştii recomandă să se consume câte trei căni pe zi din această infuzie, pentru ameliorarea tusei sau împotriva paraziţilor intestinali.

Tinctura de merişoare: Pentru preparare, avem nevoie de 50 grame de plantă mărunţită care se macerează, timp de 15 zile în 250 ml rachiu de secară. Licoarea se strecoară şi se păstrează la rece. Zilnic, se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 250 ml de apă, la indicaţia terapeutului.

Decoctul din frunze de merişor: Acesta se obţine dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu 250 ml de apă. Se recomandă câte două căni de decoct pe zi, timp de 15 zile, în cazul infecţiilor bucale, digestive, respiratorii şi urinare.

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
Schengen FOTO Shutterstock
dorin cioaba 2 jpg
inna sexy jpg
horoscop jpg
cub gabi bădălău png
vouchere pentru energie electrica jpg
image
image
image
image
image
image
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg