În sezonul rece, fructele uscate sunt surse valoroase de vitamine
Stafidele, prunele uscate, curmalele şi smochinele completează necesarul de nutrienţi importanţi pentru organism în sezonul receNumeroşi nutriţionişti au demonstrat că fructele uscate aduc beneficii sănătăţii, asemănătoare cu fructele proaspete. Mai mult, ele sunt o sursă de energie, fiind consumate frecvent de sportivii de performanţă şi de alpinişti.
Fiind bogate în fier, fructele uscate au efecte benefice în tratarea anemiei. „Datorită conţinutului bogat în fibre, fructele uscate sunt de marea ajutor persoanelor care suferă de constipaţie, pentru că au efect laxativ dovedit. În acelaşi timp, mulţi părinţi consideră fructele uscate o alterantivă gustoasă în alimentaţia copiilor, apreciindu-le nu numai ca dulciuri delicioase de cofetărie, dar şi ca vitamine. Totuşi, aceste delicatese trebuie consumate cu moderaţie, deoarece pot provoca apariţia cariilor dentare, datorită conţinutului ridicat de zahăr.
Stafidele, tonice pentru sistemul nervos
Aceste fructe foarte cunoscute şi foarte apreciare sunt, de fapt, struguri uscaţi, iar în compoziţia lor sunt concentrate beneficiile nutriţionale ale strugurilor ; 100 g de stafide conţin 70 la sută fructoză, glucoză, zaharuri naturale, antioxidanţi, vitamine (A şi complexul B), minerale (îndeosebi fier, seleniu, potasiu) şi fibre. Pentru hipertensivii care reţin fluidele în organism, pentru persoanele anemice şi depresive, stafidele sunt un aliat de nădejde în alinarea suferinţei. De asemenea, pentru sănătatea oaselor şi a danturii, stafidele trebuie să fie incluse în dieta noastră.O porţie de stafide asigură 82 kcal. În comerţ, deseori, stafidele sunt tratate cu sulf şi cu ulei mineral; de aceea, nutriţioniştii ne recomandă să le spălăm foarte bine înainte de a le consuma.
Curmalele protejează inima
Cine vrea să-şi îmbunătăţească activitatea cardiacă, să scape de anemie şi să muncească cu spor, trebuie să consume curmale. Mult mai energetice decât stafidele, 100 g de curmalele uscate asigură organismului 248 kcal, mult fier şi potasiu. O gustare care conţine curmale asezonate cu puţin susan, oferă organismului acizi graşi polinesaturaţi şi proteine. De asemenea, persoanele suprasolicitate nervos pot înlocui zahărul cu aceste fructe care, aşa cum spun orientalii, asigură longevitatea. Mai mult, în Orient, curmalele sunt apreciate ca un stimulent sexual foarte eficient.
Prunele uscate, detoxifiante
Fructe bogate în potasiu, în calciu şi în fosfor, prunele conţin şi alţi nutrienţi: glucide şi vitamine (A şi B6). Dacă sunt consumate frecvent, prunele uscate au efecte nutriţionale deosebite: ele contribuie la detoxifierea organismului, combat oboseala, letargia, intoxicaţiile şi hipertensiunea arterială. „În acelaşi timp, prunele uscate sunt o sursă excelentă de energie, iar 100 g de fruct furnizează organismului 160 de calorii. Ele mai conţin o substanţă care stimulează muşchiul vezicii urinare şi de aceea au efect laxativ moderat. Fiind foarte dulci, prunele uscate pot fi un înlocuitor natural al zahărului", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Smochinele previn cancerul
Cercetări moderne arată că smochinele conţin benzaldehidă, un puternic agent anticancerigen. În plus, în compoziţia lor se remarcă betacarotenul, flavonoizi, fier, potasiu, enzime şi fibre. Recunoscute ca fructe energizante (asigură organismului 215 kcal la 100 de grame), smochinele sunt substanţe foarte nutritive care se digeră uşor. Se recomandă în caz de anemie, ca stimulent digestiv şi anticancerigen.