Ceaşca de sănătate: Băuturi revigorante din cacao

Ultima actualizare:

Deşi este folosită îndeosebi ca aliment, pudra de cacaoa, cunoscută şi folosită de sute de ani, este un tonic natural care face minuni menţinând în formă persoanele sănătoase. Totodată, băuturile preparate din cacaoa sunt remedii naturale pentru o varietate de boli.

O ceaşcă de cacaoa neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală în anotimpul rece. În plus, cacaoa este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare.

Un exemplu concludent este un studiu realizat în Spania pe un eşantion de 42 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste de peste 70 de ani. Aceştia au băut zilnic câte o ceaşcă de cacaoa preparată din 40 de grame de pudră de cacaoa neîndulcită şi lapte degresat. După o lună, cercetătorii au observat că subiecţii care au consumat zilnic o astfel de băutură, aveau un risc mai redus de a avea probleme cardiovsculare în comparaţie cu cei care consumaseră lapte simplu.

Este semnificativ faptul că participanţii la acest studiu aveau vârste de peste 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit; mai mult, unii aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi.

În plus, în grupa celor care consumaseră cacaoa, s-a observat o creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum se menţiona în raportul apărut în American Journal of Clinical Nutrition.

Totodată, participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu vitamine sau cu suplimente pe durata testelor, consumând doar cacaoa oferită de echipa de cercetatori din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

Toate aceste beneficii, constatate de cercetători, se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacaoa. Dintre aceste substanţelor active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii.

Aceşti antioxidanţi diminuează riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacaoa ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

Consumul de cacaoa reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine; de aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacaoa şi din lapte degresat neîndulcit.

De asemenea, şi Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne dă o veste bună în legătură cu pudra de cacaoa:" Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacaoa vine în ajutorul vostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacaoa şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil".

Fiind o sursă foarte bogată de antioxidanţi, cacaoa este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii deteriorare. În paralel cu ceaşca de cacaoa băută dimineaţa, cine are astfel de probleme, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacaoa şi una de miere. Crema aceasta se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână.

Ciocolata caldă antistres

Ingrediente: 6 linguri de cacaoa, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 3 linguri de lapte degresat.

Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine; se adaugă treptat cacaoa, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute. Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.

Ciocolată caldă cu 120 calorii

O ciocolată caldă, cu un conţinut caloric redus, se prepară din următoarele ingrediente: o cană de lapte degresat neîndulcit, trei linguri de cacaoa şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă de zahăr invertit. Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net