Andivele, tonice excelente pentru anotimpul rece
Legume specifice perioadei de iarnă, andivele (Cichorium endivia) conţin vitamine (A, C Şi B), minerale (îndeosebi calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu), acid ascorbic, uleiuri volatile şi caroten.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă o dietă bogată în andive, valoroase pentru proprietăţile lor terapeutice deosebite.
Andivele sunt diuretice, depurative, tonice şi contribuie la detoxifierea organismului. Bogate în apă, dar sărace în calorii, andivele sunt un aliat de nădejde al siluetei.
În Franţa, care este cel mai mare cultivator de andive, nutriţioniştii au descoperit recent că aceste legume hrănitoare pentru organism au şi proprietăţi citostatice. De aceea, dieta bogată în andive este recomandată bolnavilor de cancer. De asemenea, specialiştii recomandă aceste legume bolnavilor de ulcer, hepatită, enterocolită, gastrită şi de ulcer.
Persoanele care doresc să scape de povara a două-trei kilograme în cel mult 10 zile, trebuie să consume mai multe andive, castraveţi şi fructe. Dieta de detoxifiere pe bază de andive este benefică şi persoanelor care au probleme de digestie, care se balonează după fiecare masă sau care fac frecvent excese culinare.
Principiile dietei
Consumaţi trei-patru andive pe zi, sub formă de salată, cu puţin ulei de măsline, asezonată cu mult pătrunjel şi câte o legumă.
Glucidele se consumă în cantităţi foarte mici. De aceea, renunţi la prăjituri şi la preparate făinoase, iar zaharurile permise sunt doar cele din fructe.
Carnea de peşte trebuie să predomine; este recomandată şi carnea de curcan sau de pui, iar andivele pot fi combinate zilnic cu diverse legume: într-o zi cu morcovi, în altă zi cu ridichii sau cu castraveţi.
Urmaţi această dietă timp de 10 zile. În timpul curei trebuie să vă odihniţi mai mult şi să nu consumaţi alcool. Andivele au şi efecte curative, de revigorare. Iată o reţetă foarte eficientă în această privinţă.
O cură cu „ Salata campionilor"
Ingrediente: 300 g andive, 200 g morcovi, 200 g ţelină, 100 g rădăcină de pătrunjel, 100 g castraveţi, o legătură de mărar, 5 linguri de ulei de măsline, presat la rece, 2 linguri de oţet de mere.
Preparare: Legumele se taie cubuleţe, iar frunzele de andive şi mărarul se toacă mărunt. Se amestecă ingredientele şi se asezonează cu ulei de măsline şi oţet de mere. Această cantitate se consumă zilnic, fragmentată în 4-5 porţii.
Cura cu „Salata campionilor" durează 10 zile şi îmbunătăţeşte vederea şi sistemul nervos.