Ceaşca de sănătate: Ce trebuie să ştiţi despre panaceul Ciuboţica- cucului

Ultima actualizare:

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă ca această plantă, apreciată foarte mult în toată Europa, să nu lipsească din farmacia casei noastre.

Ciuboţica-cucului .planta care prelungeşte tinereţea

De secole, în medicina tradiţională există zicala: „ Cine vrea să scape de nervi şi de nelinişte să mănânce Ciuboţica-cucului." Mirosul plăcut, emanat de inflorescenţele galben-aurii, îl îndeamnă pe trecător s-o admire şi s-o culeagă. Planta poate fi întâlnită şi în alte ţări europene, dar se găseşte sporadic şi în Nordul bătrânului continent. Fitoterapeuţii români au studiat îndelung efectele benefice ale plantei asupra organismului uman, iar proverbele din bătrâni (care considerau planta ca fiind un leac care prelungeşte tinereţea) s-au confirmat. Ciuboţica- cucului este un puternic antioxidant. Florile şi frunzele sale sunt bogate în săruri minerale (potasiu, calciu, sodiu), în vitamine (C şi betacaroten), dar şi în flavonoizi, cunoscuţi pentru efectul antioxidant.

Tratează o varietate de boli

Tratamentul cu Ciuboţica- cucului reglează metabolismul, „îmblânzeşte" colesterolul şi întăreşte sistemul imunitar. Mai mult, aportul altor substanţe valoroase prezente în compoziţia plantei, saponozidele, fluidifică secreţiile bronşice. În timp, Ciuboţica- cucului şi-a căpătat renumele de salvator al bolnavilor cu afecţiuni grave : boli pulmonare, cardiace, renale, insomnii, nelinişte, artrită şi gută. Totodată, fitoterapeuţii recomandă tratamentul cu această plantă pentru purificarea sângelui. Ceaiul preparat din florile de Ciuboţica-cucului are proprietăţi sedative, diuretice, cicatrizante, hemostatice, antispastice şi sudorifice.

Pentru fiecare afecţiune în parte, specialistul este cel care decide cât timp trebuie să dureze tratamentul.

În cazurile grave de tuberculoză, bolnavului i se recomandă sucul obţinut din florile tocate foarte mărunt sau trecute prin mixer, care se amestecă cu miere polifloră, cu ceai şi cu polen-câte două linguriţe la cană.

Beneficii pentu tinerele mame

Pentru tinerele mame care alăptează, Ciuboţica-cucului este un aliat valoros, deoarece contribuie la creşterea dozei zilnice de lapte, când consumă câte două-trei ceaiuri pe zi.

Contraindicaţii

Tratamentul este contraindicat persoanelor care folosesc medicamente anticuagulante, femeilor însărcinate şi pacienţilor alergici la aspirină. Folosit în exces, ceaiul de Ciuboţica-cucului poate să producă iritaţii ale tubului digestiv şi vomă.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Se prepară din flori şi tulpini (o linguriţă rasă de plantă la o cană de 250 ml cu apă). Ceaiul trebuie să clocotească timp de trei minute. După alte trei minute de infuzare, ceaiul se strecoară. În funcţie de afecţiune, zilnic se beau câte trei căni de ceai călduţ.

Siropul : Se prepară un decoct din trei linguri de plantă care se fierbe într-un litru de apă, timp de 10 minute. Apoi se strecoară lichidul, se adaugă un kg de zahăr şi amestecul se pune din nou la fiert, la foc potrivit, până se îngroaşe. După aceea, se adaugă sucul unei lămâi şi se lasă să mai clocotească două minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net