Ceaşca de sănătate - Ce nu ştiaţi despre salvie

Ultima actualizare:

Unii terapeuţi cred că denumirea salviei (Salvia officinalis) provine din latinescul „salvere"care înseamnă a salva. Puterea terapeutică a plantei se datorează substanţelor active care se regăsesc în compoziţia sa: uleiuri volatile, tanin, azotat de potasiu şi substanţe extrogene. Totodată, în frunzele proaspete, salvia depozitează cantităţi semnificative de vitamine: A, C şi B1.

Efectele preparatelor din salvie

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă folosirea salviei în tratamentul a numeroase afecţiuni interne şi externe: gută, diabet, abcese dentare, dischinezii biliare, refacerea tonusului psihic, atacuri de apoplexie, transpiraţii exagerate şi pentru frumuseţe.

Preparatele din salvie : infuzia, decoctul, vinul, pulberea, tinctura, oţetul şi uleiul esenţial au efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, antiseptice şi depurative, contribuind şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Dezinfectează căile respiratorii

Salvia este bogată în subtanţe active cu rol antiseptic, antimicrobian şi antiinflamator. De aceea, infuzia de salvie vine în ajutorul persoanelor cu infecţii şi inflamaţii respiratorii, intestinale şi genito-urinare. Decoctul de salvie calmează tusea, desfundă nasul şi ameliorează durerile de gât. Totodată, substanţele active din compoziţia frunzelor de salvie reduc febra, calmează durerile musculare şi grăbesc eliminarea secreţiilor bronşice, simptome specifice gripei.

Revigorează memoria

În acelaşi timp, folosită consecvent, după recomandarea specialiştilor, salvia este un excelent medicament natural pentru revigorarea memoriei pe tot parcursul vieţii. În această privinţă, o serie de studii recente au confirmat observaţiile medicinei populare : salvia îmbunătăţeşte tonusul psihic, stimulează puterea de concentrare şi de memorare, fiind foarte utilă persoanelor suprasolicitate intelectual.

Bine de ştiut !

Salvia este contraindicată femeilor care alăptează, deoarece reduce şi chiar opreşte lactaţia.

O cană cu infuzie băută dimineaţa, înainte de micul dejun, previne transpiraţia!

De asemenea, preparatele din salvie nu se recomandă persoanelor bolnave de epilepsie.

Când sunt administrate riguros, leacurile de salvie confirmă proverbul: "Salvia salvează şi vindecă !"

Pentru a ameliora gustul infuziei şi decoctului, adăugaţi puţin suc de citrice.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă care se infuzează în 250 ml apă clocotită. După 10 minute, ceaiul se strecoară şi se bea neîndulcit. Zilnic, se consumă câte două căni.

Decoctul: Se prepară din două linguriţe rase de plantă uscată, fierte timp de cinci minute, în 250 ml de apă; această cantitate se bea, în etape, pe parcursul unei zile.

Oţetul de salvie: Se prepară din salvia de câmp astfel: se umple o sticlă cu florile acestei specii de salvie, iar deasupra se toarnă oţet de casă, încât florile să fie acoperite de lichid. Sticla o punem la soare sau lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile, apoi strecurăm lichidul şi-l păstrăm la rece, în sticle închise la culoare. Cu acest oţet se asezonează salatele de crudităţi.

Pulberea : Planta bine uscată se mărunţeşte şi se macină în râşniţa de cafea. Se macină doar o cantitate de plantă pentru a se consuma timp de 14 zile ( pentru păstrarea efectelor terapeutice) şi se păstrează în locuri răcoroase în recipiente care se închid ermetic. După aceea, se prepară altă cantitate de pulbere. Pentru un efect rapid de revigorare a memoriei, se consumă câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, timp de o lună. După o pauză de trei săptămâni, tratamentul se poate repeta.

Tinctura: Se poate procura de la Plafar şi de la magazinele naturiste, dar se poate prepara şi în casă. Sticluţele închise ermetic se păstrează în locuri întuneoase şi răcoroase. Tinctura are un termen de valabilitate de doi ani de la data de recoltare a plantei. Se administrează câte o lingură după mesele principale sau după sfatul specialistului.

Vinul de salvie : Într-un litru de vin natural alb se amestecă 100 g frunze de salvie şi se lasă la macerat timp de opt-zece zile, apoi se filtrează. Zilnic, se consumă câte patru linguri, după mesele principale. După zece zile de tratament, oboseala cronică dispare.

Uleiul esenţial: Are proprietăţi antiseptice, anticelulitice, antivirale şi cicatrizante, fiind recomandat în ameliorarea multor probleme de sănătate: afecţiuni virale, artrită, transpiraţii excesive, afte bucale. Acest aliat al sănătăţii poate fi procurat de la Plafar.Se administreaz

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net