Pâinea congelată și apoi prăjită, cea mai sănătoasă pentru organism și sănătate. Ce boli poate preveni
Pâinea consumată în exces poate dăuna sănătății noastre, însă există o manieră de a o consuma pentru a atrage mai multe beneficii. Aflați din rândurile de mai jos de ce pâinea congelată și apoi încălzită sau prăjită este mult mai sănătoasă pentru organism.
Pe social media a devenit viral clipul unei asistente care a rămas surprinsă să afle despre beneficiile pâinii congelate. Ea le-a vorbit urmăritorilor săi despre acestea.
Beneficiile pâinii congelate
Pâinea congelată și apoi încălzită are un indice glicemic mult mai scăzut. Dacă și voi obișnuiți să țineți pâinea la frigider sau congelator și apoi să o folosiți, nu aveți nimic de pierdut.
„Mi-aș fi dorit să știu mai demult că pâinea ținută la frigider și apoi scoasă și încălzită sau prăjită are un indice glicemic mult mai scăzut. De aceea ajută foarte mult la slăbire, la prediabet, la diabet, precum și faptul că este hrană pentru bacteriile bune intestinale.
Cum se întâmplă acest lucru? Are loc retrogradarea amidonului, ceea ce se transformă într-un amidon rezistent.”, a explicat Claudia Nistor, asistent medical de laborator, într-un clip video postat pe TikTok.
Ce spun specialiștii în sănătate
Tot pe platforma de socializare TikTok a devenit viral și medicul Ciprian Nicolae, care s-a luptat cu cancerul de prostată. Acesta a explicat de ce pâinea congelată și apoi prăjită este sănătoasă pentru noi.
„Eu mănânc pâinea congelată și apoi prăjită. De ce? Pentru că amidonul din pâine devine amidon retrograd, care este un amidon rezistent, care nu se absoarbe și are comportament de fibră alimentară în intestin. Este similară cu fibra alimentară, hrănește flora microbiană benefică, nu se absoarbe și nu crește glicemia. Are un indice glicemic foarte mic, ajunge pe la 30”, susține medicul.
Ce se întâmplă când consumăm pâine congelată
Același lucru îl susțin și studiile efectuate de experții în sănătate careu au descoperit că viteza cu care amidonul se descompune în zaharuri diferă în cazul pâinii congelate și apoi prăjite, comparativ cu pâinea proaspătă.
Dr. Sangeetha Thondre, lector superior de nutriție la Centrul pentru Nutriție și Sănătate al universității Oxford Brookes, spune că structura amidonului este distrusă de procesul de congelare, ceea ce face ca enzimele digestive din gură și intestin să fie mai greu de descompus.
„Chiar și atunci când pâinea este dezghețată, amidonul nu poate reveni la starea inițială și devin chiar mai puțin digerabile”, a adăugat ea.
De asemenea, a menționat că pentru majoritatea oamenilor, acesta este un lucru bun, deoarece proporția mai mare de amidon "rezistent" înseamnă că pâinea congelată este digerată mai lent de către organism, provocând o creștere mai ușoară a glicemiei decât pâinea proaspătă. Astfel, se reduce considerabil riscul de diabet de tip 2.
Dr. Michael Mosley de la Daily Mail este un mare fan al pâinii congelate și apoi prăjite.
„Amidonul rezistent înseamnă că organismul absoarbe mai puține calorii și, prin urmare, mai multe sunt disponibile pentru microbiomul dumneavoastră (bacteriile intestinale), oferind bacteriilor "bune" ceva cu care să se hrănească și să prolifereze”, spune el, potrivit Daily Mail.