Plante care protejează ficatul

Ultima actualizare:

    Plantele medicinale ajută ficatul să funcționeze normal
Plantele medicinale ajută ficatul să funcționeze normal

Oboseala, greaţa, senzaţia generală de rău şi scăderea poftei de mâncare sunt câteva semnale care anunţă că ficatul este suprasolicitat şi încărcat cu toxine. Plantele medicinale îmbunătăţesc digestia, elimină reziduurile şi ajută acest organ să funcţioneze normal. Iată care sunt plantele care protejează ficatul.

Ştiai că...anghinarea este folosită încă din Antichitate pentru tratarea bolilor hepatice? De 2 ori pe an, e bine să faci cure de detoxificare, utilizând produse naturiste cu efect de regenerare hepatică. Printre cele mai eficiente plante cu acţiune de stimulare a funcţiei vezicii biliare şi cu rol hepatoprotector sunt anghinarea, cicoarea, armurariul și sulfina. În timpul curei, evită alimentele bogate în grăsimi şi pe cele care se digeră greu.

Plante care protejează ficatul - Armurariul are acţiune curativă

În medicina naturistă, se folosesc rădăcinile şi fructele (seminţele), recoltate după căderea frunzelor. Principiile active ale plantei au acţiune protectoare şi curativă la nivelul ficatului. Planta ţepoasă, care creşte până la 1 metru înălţime, are flori roşietice, cu seminţe cu gust amărui – din care se extrage silimarina. 

Prepară o infuzie dintr-o lingură de armurariu la 1 cană cu apă fierbinte (nu clocotită). Pentru un efect mai puternic, râşneşte seminţele până obţii o pulbere, pe care o poţi păstra maximum 4-5 zile întrun recipient închis ermetic, la loc răcoros, ferit de lumină. Ia câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi, înainte de masă. Ţine pulberea sub limbă, 10-15 minute, apoi înghite şi bea un pahar cu apă.

Plante care protejează ficatul - Cicoarea, tonic general

De la cicoare se folosesc partea aeriană şi rădăcinile, sub formă de infuzie: 2 linguri de plantă la 1 litru de apă, din care se bea câte 1 ceaşcă înainte de mese. Poţi face şi un decoct din 1-2 linguri de rădăcină uscată şi mărunţită la 1 litru de apă. Fierbe 5 minute, apoi lasă deoparte 15 minute înainte de consum. Cicoarea este tonic general, favorizează digestia şi stimulează funcţiile hepatice, fiind de ajutor în dischinezii biliare, colici biliare, hepatite cronice şi acute.

Plante care protejează ficatul - Sulfina are efect de regenerare

De la această plantă se folosesc ramurile înflorite, care au proprietăţi excelente în regenerarea celulelor ficatului. Fă infuzie dintr-o linguriţă de flori mărunţite şi uscate la 1 cană cu apă şi bea 1-2 căni pe zi, 3 săptămâni. Pe lângă efectul de regenerare celulară, sulfina are rol şi de stimulare a activităţii ficatului.

Plante care protejează ficatul - Lemnul-dulce, contra hepatitei virale

Glicerizina, substanţa activă din lemnul-dulce, previne distrugerea celulelor hepatice şi ajută la tratarea hepatitei virale. Prepară o infuzie dintr-o lingură de scoarţă de lemndulce la 250 ml de apă clocotită. După 10 minute, strecoară şi bea, cel puţin o dată pe zi.

Citește și:

Ceaşca de sănătate: Sulfina, o plantă cu puteri miraculoase​

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net