Plasturele cu nicotină, extrem de periculos pentru organism! Este ca și cum ai fuma dintr-odată 60 de țigări

Ultima actualizare:

Plasturii cu nicotină sunt tot mai folosiți în rândul tinerilor, însă aceștia sunt extrem de periculoși. Folosirea unui astfel de plasture are un efect similar cu fumatul a 60 de țigări, spun specialiștii. 

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Cât de periculoși sunt plasturii cu nicotină 

Potrivit Ramonei Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), plasturii cu nicotină fac ravagii în rândul elevilor. Pentru organismul sensibil al unui copil, folosirea unui astfel de plasture are un efect similar cu fumatul a 60 de țigări, arată Dabija. Instituția sa a înființat un Grup Național de Avertizare Timpurie, ce monitorizează noile droguri care au intrat pe piața din țara noastră.

"Efectul unui astfel de patch este ca și cum ai fuma dintr-odată 60 de țigări"

„Care sunt cele mai periculoase, în prezent, în școli? Patch-urile (plasturii, n.r.) cu nicotină. Efectul unui astfel de patch este ca și cum ai fuma dintr-odată 60 de țigări. Să ne gândim la un copil de 12 ani și la vârsta medie de debut la consumul de tutun, de 10 ani. Din luna aprilie, împreuna cu asociația Happy Minds, am deschis o linie de consiliere online 24 din 24, 7 zile din 7.

Aici ne sună foarte mulți tineri. În proporție de 64%, ei au vârste între 18 și 28 de ani. Ei sună și încă nu sunt pregătiți să stea față în față cu un psiholog sau un specialist. De asemenea, dacă vorbim de noile substanțe psihoactive, la nivelul Agenției am constituit Grupul Național de Avertizare Timpurie, tocmai pentru a monitoriza aceste substanțe. Chiar în aceste zile mai punem sub control încă 6 substanțe psihoactive, două dintre ele găsite în capturile Poliției Române", a precizat șefa Agenției Naționale Antidrog. 

Riscurile țigării electronice 

Țigara electronică, sau vape-ul, după cum mai este denumită aceasta, e un dispozitiv care se diferențiază de țigările convenționale prin faptul că livrează aceeași cantitate de nicotină către utilizator, dar o face prin intermediul vaporilor, nefiind necesară arderea tutunului. Practic, aceste dispozitive funcționează prin încălzirea unui lichid, inhalat de către utilizator sub formă de vapori.

Recent, au fost descoperite leziuni pulmonare asociate direct vaping-ului. Medicii americani au raportat cazuri de persoane care utilizează vape-uri, sau țigări electronice, care s-au prezentat cu simptome precum: senzația lipsei aerului, febră, tuse, vărsături, durere în piept și amețeli. De asemenea, au existat cazuri în care aceste simptome s-au acutizat, rezultând în spitalizarea pacienților, iar în cazuri extreme, moartea acestora.

Multe substanțe nocive pot fi găsite în țigările electronice. De exemplu alcaloizi, aldehide, metale grele (nichel, cadmiu, plumb, crom), arsenic, compuși volatili organici. Produșii lichizi din glicerină și propilenglicol sunt potențial carcinogeni pentru că se oxidează până la fromaldehidă și alte elemente toxice.

De ce este periculoasă, de fapt, nicotina 

Nicotina este o substanță chimică prezentă în mod natural în planta de tutun, Nicotiana tabacum. Această substanță a fost folosită de oameni timp de secole, iar istoria sa se leagă strâns de obiceiurile de fumat și de produsele din tutun. Cu toate acestea, nicotina este o substanță cu un potențial de dependență ridicat și cu efecte semnificative asupra sănătății.

 Nicotina este un alcaloid, o substanță organică cu caracteristici de bază, care acționează asupra sistemului nervos. Ea este responsabilă pentru efectele stimulatoare asociate cu fumatul de tutun. Nicotina se găsește în toate produsele din tutun, inclusiv țigări, trabucuri, pipe și alte produse de nicotină precum țigările electronice sau plasturii nicotinici.

După inhalarea fumului de țigară sau absorbția prin alte mijloace, nicotina ajunge rapid în sânge și este transportată către creier. Aici, interacționează cu receptorii de nicotină, declanșând eliberarea de neurotransmițători, cum ar fi dopamina. Dopamina este asociată cu senzația de plăcere și recompensă, ceea ce contribuie la crearea dependenței.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net