Povestea tristă a Ioanei, tânăra diagnosticată cu cancer la 33 de ani, ajunsă bătaia de joc a medicilor de la spitalele private: „Dar de slăbit, mai slăbim și noi?!”

Ultima actualizare:

Când viața te confruntă cu provocări neașteptate, curajul și determinarea devin armele tale cele mai puternice. Este și povestea curajoasă a Ioanei Șopov, o tânără femeie care și-a împărtășit lupta cu cancerul la sân, pentru a sensibiliza și informa alți oameni despre importanța ascultării propriilor corpuri și necesitatea unei a doua opinii medicale.

Ioana Șopov. / Foto: arhiva personală.
Ioana Șopov. / Foto: arhiva personală.

Cum a început totul

Povestea Ioanei începe în urmă cu câțiva ani, când, la vârsta de 33 de ani, a început să meargă la ecografii mamare. În ciuda îngrijorărilor sale cu privire la modificările la nivelul sânului, medicii anteriori i-au spus că acestea sunt benigne și i-au sugerat să slăbească. Cu toate acestea, Ioana a continuat să simtă dureri și să observe schimbări vizibile la nivelul sânului stâng.

Am aflat astăzi că am cancer la sân. Confirmarea diagnosticului a venit printr-o biopsie, dar bănuielile mele în direcția asta au început de acum aproximativ 7-8 luni. Motivul pentru care abia acum aflu însă este legat de felul în care am fost tratată de către medicii la care am fost până acum, și vreau să vorbesc despre experiența mea pentru că nu vreau să treacă și alte persoane prin același lucru, și să descopere mai târziu decât este necesar că suferă de cancer la sân", și-a început povestea Ioana Șopov.

Ironizată de medicii de la un spital privat

Tânăra a început să mergă la ecografii mamare în 2021, asta pentru că avea deja 33 de ani și nu fusese la niciun control niciodată. A ales un doctor de la un spital privat, medic primar cu experiență în ecografii mamare.

La prima consultație mi s-a zis că am fibroadenoame în ambii sâni. Formațiuni benigne care apar din cauze incerte, dar posibil din cauza excesului de estrogen în cazul meu. În timp ce eram pe masă, dezbrăcată, vulnerabilă și îngrijorată mi s-a adresat întrebarea <dar de slăbit mai slăbim și noi?>. Am bâjbâit stânjenită că na, pandemia m-a afectat, m-a făcut să mă opresc din sport și să iau în greutate mult și repede, dar că încerc să revin la cum eram. Mi s-a explicat apoi, pe un ton mai apropiat de profesionist, că țesutul adipos e un depozit de estrogen și că favorizează apariția fibroadenoamelor și a altor afecțiuni ale sânului. Am plecat de acolo cu indicația de a mai slăbi și a mă întoarce în 6 luni să re-evaluăm".

După 6 luni, Ioana a revenit la control, unde i s-a spus că nu avea motive de îngrijorare suplimentare, fibroadenoamele nu păreau să se fi modificat semnificativ. Așa că, a primit indicația de a reveni la o ecografie anuală, și de a mai slăbi.

Experiențele nefericite cu medicii au continuat

Din păcate, experiențele negative cu medici care nu se implică, au continuat. La alte câteva luni după ultimul control, tânără a simțit o umflătură nouă la sânul stâng, motiv pentru care a fost din nou la ecografie și i s-a spus că a apărut un fibroadenom nou și să revină peste jumătate de an.

În aprilie 2023, Ioana a observat din ce în ce mai multe modificări la sân, în zona fibroadenomului. Pentru că s-au împlinit 6 luni de la ultima ecografie, merge din nou și i se spune că totul este la fel, mai exact faptul că modificările sunt benigne.

Doamna doctor nu s-a uitat la sân decât ecografic (cu lumina stinsă în cabinet), nu m-a examinat vizual. Eu observasem câteva semne distincte, asimetrice și evidente la sânul stâng, așa că am mers la altă clinică pentru o consultație senologică la câteva zile după. Acolo mi s-a spus că nu am motive de îngrijorare, că modificările formei sânului sunt normale, dată fiind poziția fibroadenomului, că durerile pe care le am în funcție de ciclul menstrual sunt normale din același motiv, că modificarea pielii zonei este posibil să fie o afecțiune dermatologică, etc. Mi s-a recomandat să revin la ecografie după încă 3-4 luni, sau să revin dacă apar modificări mai repede de atât", mai povestește ea.

Întâmpinată cu o atitudine ostilă de către medicul la care fusese în ultimii 2 ani

În luna august, după alte 4 luni, tânăra spune că a fost, din nou, la ecografie, unde a fost întâmpinată cu o atitudine ostilă de medicul la care fusese în ultimii 2 ani. Ioana a spus că acesta nu înțelegea ce caută ea acolo, și îi repeta că îi ia banii degeaba pentru că în 3-4 luni nu au ce modificări să poată fi observate la condiția ei benignă.

„Mi s-a explicat extrem de condescendent cât de benignă este afecțiunea mea, deși am precizat că am modificări vizuale la nivelul sânului stâng. La asta mi s-a răspuns că pot consulta un chirurg plastician dacă am probleme estetice cu sânul respectiv. Am precizat că este vorba și de dureri ascuțite în zona respectivă a sânului, diferite de cele menstruale cu care sunt foarte obișnuită de o viață întreagă. Mi s-a recomandat să vorbesc cu medicul meu ginecolog, să îmi prescrie unguente pentru dureri de sâni. După care, medicul respectiv mi-a zis <dacă vreți eu vă iau banii, dar vi-i iau degeaba, haideți, dezbrăcați-vă să vă fac ecografia>. Nu am putut, am ales să plec din cabinet. Am plecat cu nervi, umilită și m-am tot gândit: dacă, totuși, sunt eu nebună? dacă exagerez pur și simplu?", își amintește, cu durere, Ioana.

Ioana a decis să ceară încă o opinie medicală

După mai multe vizite la medici și experiențe frustrante, Ioana a decis să caute să ceară încă o opinie medicală. Acest pas curajos s-a dovedit a fi crucial. Noul medic a fost surprins de faptul că Ioana nu fusese supusă anterior unor investigații mai profunde, cum ar fi o biopsie sau un RMN. După efectuarea acestor investigații, s-a descoperit o tumoare de 37 mm în sânul stâng al Ioanei. Cu toate că anterior această tumoare fusese confundată cu un fibroadenom, acum se știa adevărul.

Am ales să fac o programare la altă clinică, la alt medic. Mi-a ascultat povestea și, în primul rând, m-a întrebat cum mi s-a pus diagnosticul de modificări benigne dacă nu a fost efectuată o biopsie. Mi-a spus că nu există diagnosticul acesta fără investigații ulterioare, fără confirmări histopatologice. M-a întins apoi pe masă, mi-a pus ecograful și a oftat profund. Mi-a zis că nu îi vine să creadă că niciunul din cei doi medici nu m-a trimis la RMN sau biopsie. În sânul stâng, unde remarcasem modificările vizuale, unde mă durea atât de mult de luni de zile la menstruație, era o tumoră de 37mm", spune tânăra.

Ea a mai adăugat faptul că i-a arătat ecografia făcută în urmă cu 6 luni unde, într-adevăr, tumora părea a fi o un fibroadenom la acel moment. „Dar nu era și existau semne că nu era încă de pe atunci, însă nimeni nu m-a ascultat și nu mi-a luat în serios îngrijorările. Sau poate nu aveau cunoștințele medicale necesare. Sau s-au gândit că sunt prea tânără, sau prea grasă, sau prea ipohondră.

Nu pot să dau timpul înapoi și să fiu mai fermă, să-mi apăr instinctul și să mă lupt mai mult pentru mine. Dar vreau să vă sfătuiesc pe voi, toate persoanele cu sâni sau fără, să vă ascultați corpurile și instinctele. Și mai ales dacă aveți sâni, mergeți să-i verificați. Dacă simțiți că e ceva în neregulă, cereți a doua opinie, sau a treia, sau a patra. Mergeți la medici care vă iau în serios, care vă ascultă și vă respectă", este îndemnul Ioanei.

Experiența Ioanei este un avertisment important

Experiența Ioanei este un avertisment important pentru toți cei care citesc această poveste. Este esențial să ne cunoaștem corpul și să fim conectați cu propriile instincte. Când simțim că ceva nu este în regulă, trebuie să cerem a doua, a treia, sau chiar a patra opinie medicală. Trebuie să căutăm medici care ne ascultă și ne iau în serios îngrijorările, indiferent de vârstă, greutate sau alte aspecte.

Încurajăm fiecare persoană, indiferent de gen, să-și verifice sânii și să acorde atenție propriei sănătăți. Ascultarea corpului și lupta pentru drepturile noastre medicale sunt gesturi de curaj și iubire de sine. Ioana ne-a amintit tuturor cât de important este să avem grijă de noi și să fim vocea propriei noastre sănătăți.

Îi trimitem Ioanei gânduri de putere și vindecare, iar tuturor celor care trec prin lupta cu cancerul le transmitem că nu sunt singuri și că există comunități de oameni gata să-i susțină și să-i înțeleagă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net