Primele semne ale infertilității. La ce trebuie să fii atentă, dacă vrei să aduci pe lume un copil
Infertilitatea s-a dovedit a fi una dintre cele mai răspândite afecțiuni medicale atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Sunt nenumărate cauze care se impun în procesul de aducere pe lume al unui copil, însă există câteva semne incipiente ale infertilității.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în România anului trecut au fost înregistrate cele mai puține nașteri. Dacă în anul 2021 numărul nașterilor a fost de aproximativ 200.000, anul trecut au fost înregistrate doar 170.000 de nașteri.
Care sunt primele semne ale infertilității la femei
Potrivit specialiștilor, situația nu este una favorabilă nici pentru anii care urmează, întrucât 4 din 10 cupluri din țara noastră care încearcă să aducă pe lume un copil nu reușesc să facă asta, desi încearcă să obțină o sarcină de 1-5 ani de zile.
De asemenea, 1 din 10 cupluri încearcă de peste 5 ani să aibă un copil, din ce în ce mai mulți oameni ajungând să aibă probleme de fertilitate. În urma acestui studiu, a rezultat faptul că 23% dintre sarcinile existente s-au datorat tratamentelor speciale.
Semnele infertilității la femei sunt următoarele:
Menstruația neregulată – durata unui ciclu menstrual normal este de 28 de zile, însă specialiștii informează că nu este nicio problemă dacă în cazul tău este de 21 sau 35 de zile.
Totuși, dacă tulburările menstruației sunt dese, este cazul să consulți un medic specialist. Potrivit informațiilor oferite de medicii de la Mayo Clinic, o cauză a infertilității în 25% din cupluri este tulburarea de ovulație.
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune care se înregistrează la tot mai multe femei, în general fiind caracterizată de menstre neregulate sau menstre care lipsesc cu lunile.
Crampele menstruale pot fi o cauză care conduce la apariția infertilității la femei. Deși este normal ca în prima zi durerile să fie prezente în rândul majorității femeilor, există cazuri în care durerea puternică durează zile întregi.
Această durere este asociată cu endometrioza, o afecțiune medicală care afectează tot mai multe femei. Ea se caracterizează prin apariția durerilor lombare frecvente, durere în timpul actului sexual și incontinență urinară și fecală.
Un procent de aproximativ 50% dintre femeile diagnosticate cu endometrioză rămân cu greu însărcinate.
Menstruația abundentă este și ea un semn care prevestește infertilitatea. Atunci când o femeie se află la menstruație, procesul este următorul: estrogenul și progesteronul curăță uterul, iar atunci când ovarele nu mai eliberează ovule în fiecare lună, se întâmplă să apară un dezechilibru hormonal. Acesta conduce la apariția unei sângerări abundente, cu cheaguri.
De vină pentru menstruația abundentă poate fi și fibromul uterin, iar potrivit studiilor, 10% dintre femeile infertile sunt diagnosticate cu fibrom uterin, după cum o arată datele oferite de American Society for Reproduction Medicine.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!