Rădăcina de valeriană, sedativul natural util în tratarea insomniei
În zilele noastre, numai rădăcina de valeriană este folosită în remedii tămăduitoare, iar cel mai adesea, se utilizează la tratarea insomniei. Însă, pe lângă efectele pozitive asupra somnului, planta poate fi utilă şi în reducerea anxietăţii şi a anumitor dureri.
Remediu naturist, din Antichitate
Grecii și romanii din Antichitate foloseau valeriana ca sedativ, iar Hipocrate o recomanda ca remediu împotriva insomniilor. In Antichitate era considerata o planta magica, deoarece alunga demonii și spiritele rele și era folosită în momente de halucinații sau ratacire a minții.
În medicina tradițională românească, valeriana este recomandată în insomnii, anxietate, depresie, tulburări afective, atacuri de panică, nevroze, ticuri nervoase, afecțiuni cardiovasculare care apar pe fond nervos, spame gastrointestinale.
Insomnie
Valeriana poate fi o soluţie demnă de luat în seamă pentru tratarea insomniilor, spun cercetătorii. Aceştia încearcă să descopere modul în care planta acţionează asupra creierului, inducând somnolenţă. Un lucru este cert: valeriana poate fi deosebit de eficientă pe post de somnifer natural.
Anxietatea
Tulburare psihică din ce în ce mai frecvent întâlnită în zilele noastre, anxietatea afectează profund viaţa pacientului, uneori împiedicându-l să-şi desfăşoare rutina normală. Mulţi specialişti în domeniu susţin că rădăcina de valeriană poate avea efecte benefice în acest sens, diminuând senzaţiile produse de anxietate. Are proprietăţi sedative blânde şi poate fi folosită pentru calmarea emoţiilor în anumite situaţii tensionate.
Crampe şi disconfort abdominal
Valeriana este folosită şi pentru tratarea crampelor abdominale şi uterine, deoarece are efecte antispasmodice şi antiinflamatoare. Rădăcina de valeriană este folosită de multe femei pentru combaterea simptomelor sindromului premenstrual, dar şi a durerilor menstruale.
Dureri de cap şi migrene
Migrenele vin la pachet cu greaţă, vărsături, hipersensibilitate la lumină, dar şi stare de vertij şi insomnie. Deşi, din punct de vedere ştiinţific, efectele pozitive ale valerianei asupra migrenelor şi durerilor de cap nu au fost confirmate, o mulţime de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune folosesc planta pentru prevenirea durerilor de cap şi afirmă că este un remediu util, conform doc.ro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!