Radioterapia stereotaxică, un salt tehnologic în tratamentul metastazelor oncologice

Radioterapia stereotaxică, o tehnologie de ultimă generație în domeniul oncologic, revoluționează modul în care sunt tratate metastazele. Dr. Matei Bâră, medic primar radioterapie și coordonatorul Departamentului de Radioterapie din Centrul Oncologic SANADOR, subliniază impactul semnificativ al acestei metode în îmbunătățirea evoluției pacienților. „Rata de recurență în cazul metastazelor tratate prin radioterapie stereotaxică este foarte redusă“, explică dr. Bâră, evidențiind beneficiile acestei tehnici în comparație cu radioterapia convențională.

Radioterapia stereotaxică are un control local bun.
Radioterapia stereotaxică are un control local bun.

Ce este radioterapia stereotaxică?

Radioterapia stereotaxică este un tratament local neinvaziv, de o precizie milimetrică, destinat în special tratamentului metastazelor cerebrale, pulmonare, hepatice, osoase sau limfatice. „Pacientul este conștient pe durata tratamentului, care nu este dureros“, spune dr. Bâră, adăugând că diferențele majore între radioterapia clasică și cea stereotaxică includ volumul de țesut tratat și numărul de ședințe necesare. Dacă în radioterapia convențională sunt necesare până la 40 de ședințe, în cazul radioterapiei stereotaxice, tratamentul poate fi completat în doar 1-5 ședințe, administrându-se doze concentrate de radiații pe o arie mult mai restrânsă.

Criterii stricte de selecție a pacienților

Radioterapia stereotaxică este indicată în special pentru pacienții cu status oligometastatic, adică atunci când apar doar câteva metastaze noi, în număr limitat la 3-5. Dr. Bâră subliniază că, pentru a asigura eficiența tratamentului, este esențială o selecție atentă a pacienților, conform unor criterii stricte, cum ar fi dimensiunea și localizarea metastazelor. „Există anumite limitări, conform ghidurilor internaționale, în ceea ce privește folosirea radioterapiei stereotaxice“, precizează specialistul.

Avantajele radioterapiei stereotaxice

Unul dintre marile avantaje ale radioterapiei stereotaxice este protejarea țesuturilor sănătoase din jurul tumorii, datorită preciziei ridicate. „Terapia este realizată cu ajutorul unui accelerator liniar, un aparat deschis care iradiază țintit zona ce trebuie tratată“, explică dr. Bâră, menționând că pacientul nu simte nimic în timpul ședinței. Efectele secundare sunt reduse, iar pacienții pot reveni rapid la activitățile zilnice. Totuși, în funcție de localizarea metastazelor, pot apărea efecte secundare minore, cum ar fi oboseala sau căderea părului în zona tratată.

Deși radioterapia stereotaxică oferă rezultate remarcabile, există și anumite limitări, mai ales în cazurile în care metastazele sunt situate în apropierea organelor vitale. În astfel de situații, planul de tratament este optimizat cu ajutorul unui software avansat pentru a minimiza riscurile. „Când avem metastaze pulmonare foarte aproape de arborele traheobronșic, avem anumite limitări legate de organele din jur“, explică dr. Bâră.

Citește mai multe pe adevărul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
anthony quinn AFP jpg
lapte pixabay jpg
Haan PalcuChang colaj instagram jpg
planta ciocolata jpeg
descoperire1 jpg
inundatii galati facebook jpg
Rugaciune jpg
Clanul sicilienilor
image
actualitate.net
image
actualitate.net