Remedii naturiste pentru arsuri solare. Ce să aplici și ce să eviți pe pielea arsă

Arsurile solare pot fi pe cât de inestetice, pe atât de dureroase și dăunătoare pentru piele. Dacă ai uitat acasă loțiunea de protecție și te-ai expus, fără să vrei, prea mult la soare, ajungând în această situație, iată câteva remedii naturiste pentru arsurile cauzate de soare, care să te scape de neplăcere și disconfort!

1 arsura solara jpg jpeg

Odată cu venirea anotimpului călduros, gândul fuge automat la vacanțe și locații însorite. Cu toate acestea, vara nu este numai despre soare și distracție, mai ales dacă luăm în considerare faptul că radiațiile ultraviolete devin rapid extrem de dăunătoare, dacă nu urmăm pașii necesari înainte de expunerea la soare. 

Citește și: Cele mai eficiente antibiotice naturale! Luptă împotriva infecțiilor cu aceste patru plante

Simptomele arsurii solare: cum se manifestă

Uneori însă, din neatenție sau pentru că mergem pe premisa „mie nu mi se poate întâmpla”, ajungem în situația în care pielea noastră să sufere arsuri solare usturătoare, care se vindecă greu și crează un mare disconfort.

Doar 15 minute de expunere la soare puternic, fara a-ți proteja pielea, sunt suficiente pentru ca pielea să se deterioreze. Efectele se văd imediat: piele roșie și iritată, care provoacă durere chiar și la cea mai mică atingere. 

Citește și: Cum să nu te arzi la soare: 7 lucruri esențiale pentru un bronz fără riscuri

Arsurile solare produc usturime, uneori durere, băşicarea pielii cu risc de suprainfecţie, pătare, accentuarea cuperozei şi apoi îmbătrânirea prematură a pielii cu accentuarea ridurilor, modificarea texturii cutanate şi apariţia leziunilor ca urmare a supraexpunerii la UV. Pe termen lung, pielea agresată de lumină poate dezvolta diverse forme de cancer cutanat, carcinomul fiind cel mai frecvent întâlnit.”, spune medicul Mihaela Leventer.

Citește și: Arsurile solare cresc de 7,5 ori riscul de cancer de piele

Arsurile solare cresc riscul cancerului de piele Foto: Arhivă
Arsurile solare cresc riscul cancerului de piele Foto: Arhivă

Remedii naturiste pentru arsurile solare

Deși o cremă cu factor de protecție merită toți banii, dacă nu vreți să „aruncați” cu economiile voastre și pe o loțiune de tip „after sun (de după soare n.r)”, care calmează și hidratează pielea iritată, puteți să faceți apel și la natură. Iată câteva remedii naturale împotriva arsurilor solare, pe care le aveți deja în locuință și care vă vor ajuta!

Iaurtul și mierea pentru arsuri solare, un mit. Sunt interzise!

Contrar credințelor populare, acest tip de „leacuri băbești” ar putea cauza mai mult rău decât bine, avertizează medicii. Ingrediente precum iaurtul, mierea sau untul nu fac decât să reţină toată căldura în interiorul ţesuturilor, crescând astfel riscul ca arsura să se extindă şi să se infecteze.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi în caz de arsuri de orice fel este să ţineţi rana sub un jet de apă rece, timp de 10-15 minute.

Nu vă sfătuiesc să puneţi pe arsuri solare albuş de ou, roşii, miere, leacuri aparent inofensive. În realitate, în caz de arsuri apar modificări ale structurii pielii care se agravează când se adaugă astfel de „minuni.”,  a explicat medicul Mihaela Leventer, care activează în cadrul unei clinici dermatologice.

Remedii naturiste benefice: ceai de mușețel și lapte răcit 

Există însă și câteva leacuri „băbești” care te pot ajuta. Ceaiul de mușețel și laptele rece au efect calmant și te pot scuti de usturime și roșeață. 

Nu toate leacurile băbeşti sunt bune pe arsură. Dintre cele utile amintesc compresele reci cu ceai de muşeţel sau lapte răcit.

Mai simplu ar fi să se facă duşuri reci. Recomand şi administrarea de ibuprofen tablete pe cale orală, aplicarea unui lapte de corp sau gel antiarsură solară uşor, gel de arnică, o cremă cu muşeţel.”, a continuat medicul. 

Apă cu bicarbonat de sodiu sau apă cu oțet, adevăratul remediu natural

Medicul a explicat că în acest caz sunt recomandate compresele cu apă rece, căreia i se poate adăuga bicarbonat de sodiu sau oțet.

De asemenea, pentru arsurile mai grave, se poate lua și un paracetamol, care reduce inflamația. Pielea trebuie să fie hidratată, așadar o cremă calmantă, special destinată arsurilor, va ajuta cu siguranță.

 „Recomand mai degrabă comprese cu apă rece, apă cu bicarbonat de sodiu (o lingură la un litru de apă) sau apă cu oţet (o lingură de oţet la o cană de apă).

Pentru calmarea senzaţiei de arsură sunt bune şi cremele de îngrijire după soare, foarte puternic hidratante. Dacă arsura este extinsă, se poate folosi o cremă pe bază de cortizon şi se poate lua paracetamol (reduce edemul şi anflamaţia) sau un medicament anti-alergic.”, a adăugat doctorul specialist.

Bicarbonatul poate fi folosit în cadă, alături de apă rece sau puțin călduță, sau și într-o pastă care să fie aplicată direct pe zonele afectate.

Ceai verde și negru sau loțiune cu aloe vera

Ceaiul verde şi cel negru conţin compuși vegetali, denumiți taninuri, care stimulează refacerea pielii. Se aplică infuzie răcită sub formă de comprese şi se aşteaptă 15-20 de minute pentru ca tratamentul să-şi facă efectul. O loțiune cu aloe vera poate, de asemenea, să calmeze pielea arsă de soare.

Ovăzul

Probabil sunt deja cunoscute beneficiile ovăzului pentru înfrumusețarea pielii. Mai mult decât atât însă, acesta este indicat și în cazul arsurilor solare. În acest sens, se prepară un terci din fulgi de ovăz, care se întinde peste zonele cu probleme și se lasă o vreme. Clătirea se face cu apă rece și se repetă de câte ori este necesar, folosind un amestec proaspăt.

Ce să eviți în caz de arsură solară

Odată iritată și arsă, este de la sine înțeles că pielea nu mai are nevoie și de alți factori care să o „agreseze”. Deși poate părea o idee aparent bună, nu e deloc indicat să folosiți gheață pentru calmarea arsurilor.

Totodată, dacă arsurile solare au apărut în zonele în care ați dori să vă epilați, cel mai bine ar fi să așteptați până când pielea se vindecă, altfel riscați să agravezi situația.

Așadar, feriți-vă de orice înseamnă ceară sau cremă de epilat, și chiar și de rasul cu lama. De asemenea, produsele de îngrijire pe care le folosiți trebuie să fie cât mai blânde, fără particule griunjoase (scrub), spre exemplu.

De asemenea, dacă apar băşici sau bătături pe pielea arsă, nu le spargeţi, pentru a nu întârzia vindecarea.

Cât durează arsurile solare

Manifestările acute ale arsurilor provocate de soare trec, de obicei, între trei până la șapte zile, după care pielea începe să se vindece, căpătând acel aspect inestetic de „coajă”. Acestea sunt catalogate drept arsuri superficiale, de gradul I, însă acest lucru nu înseamnă că nu ne pot da mari bătăi de cap. Așadar, cea mai bună e prevenția!

Prevenție

Dacă nu sunteți genul care să prefere umbra, o loțiune cu factor de protecție ridicat scade considerabil riscul arsurilor solare. Cu toate acestea, mulți nu se informează și cum „funcționează” acest tip de creme și cred, în mod eronat, că odată aplicat un strat te poți expune o zi întreagă la soare. Nimic mai greșit!

Factorul de protecție nu reprezintă nimic altceva decât capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiații UVB și UVA absorbite de piele, dar și perioada de timp în care poate garanta acest lucru, mai exact timpul în care ne putem expune la soare fără să ne ardem. Cu cât factorul este mai mare, cu atât putem sta mai mult la soare fără să replicăm produsul.

Atenție însă! Nu toate produsele pe care este inscripționat „SPF” protejează și împotriva radiațiilor UVA, care sunt la fel de dăunătoare. Astfel, trebuie găsit un factor de protecție cu spectru larg, pe care să apară și „UVA”.

Dacă vă aflați pe litoral, nu uitați că unele loțiuni își pierd din eficacitate în contactul cu apa, așadar trebuie refolosite ori de câte ori vă întoarceți pe uscat și sunteți expuși la soare. Dacă vă este greu să repetați procesul, optați pentru cele rezistente la apă.

Evită cancerul de piele

Pe lângă arsuri, îmbătrânire și riduri, cu ajutorul factorului de protecție poți evita și cancerul de piele. Este important de știut că și în cazul în care pielea nu se arde, sau doar se bronzează și nu prezintă înroșire, riscul de cancer de piele este de asemenea ridicat.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net