Cum să nu te arzi la soare: 7 lucruri esențiale pentru un bronz fără riscuri

femeie soare pixabay jpeg
Soarele ar putea deveni neprietenos dacă nu ne protejămFOTO: Pixabay.com

Așteptăm de mult timp vacanța de vară, iar cei mai mulți aleg să meargă la mare sau, oricum, în zonele unde sunt lacuri, ștranduri sau ape curgătoare. Acolo canicula este mai ușor de suportat și ne putem bronza. Este bine să avem grijă la expunerea la soare pentru că ne putem alege cu arsuri grave.

Chiar dacă știm ori doar avem impresia că știm totul despre timpul de plajă, raze ultraviolete, loțiuni de plajă și ”after-sun”, uneori tot ajungem să facem insolație sau să ne alegem cu pielea arsă. Medicii spun că trebuie să fim foarte atenți atunci când stăm în apă, pentru că senzația de răcorire ne poate face să uităm de protecție.

Dr. Tudor Ciuhodaru medic primar urgenţe și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, ne dă câteva ponturi care ne pot salva de la arsurile solare.

1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16. 

2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa amplifică efectul radiațiilor solare iar senzația de confort termic nu vă protejează de arsuri. 

3. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ”este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă. 

4. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25. 

5. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute. 

6. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei. 

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.

Ce sunt arsurile solare

Arsura solară este o inflamație acută a pielii provocată de razele puternice ale soarelui, care emit ultraviolete.

Când soarele intră în piele, la nivelul celulelor pigmentare se formează colorantul melanină, care se depune în straturile externe ale pielii și aceasta capătă o culoare cafenie.

Mai mult, pielea se îngroașă. În același timp, razvele UV, așa-numiții radicali de oxigen, dăunează colagenului, fibrelor țesutrului conjunctiv și provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. În același timp, este atacat și materialul ereditar al celulelor (ADN-ul). Efectele razelor UV asupra acestora poate să dispară când încetează expunerea excesivă la soare.

Rețineți: protecție, răcoare, hidratare - sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare! 

Citește și:Muşeţelul, eficient contra arsurilor solare

5 remedii naturiste pentru calmarea arsurilor solare

transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet jpg
Alec Baldwin are acum opt copii jpg
Mihailo Dianov avea o mână grav rănită atunci când a fost capturat jpg
Protest fata de mobilizare in Rusia FOTO EPA EFE jpg
Incendiu la o școală din Hațeg. FOTO: ISU Hunedoara
image
image
image
image
Melissa Jenkins Johanson a încercat să scape de pedeapsă dând vina pe câinele ei jpg
Mihailo Dianov avea o mână grav rănită atunci când a fost capturat jpg
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (7) jpg