Sângerările nazale, oprite cu ceai de urzică

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Cantitatea mare de sânge vehiculată în fiecare minut prin vasele capilare de la nivelul nasului, dar şi sensibilitatea acestei zone fac ca sângerarile nazale să fie dureroase şi alarmante.

Epistaxisul este o tulburare gravă doar atunci când hemoragia nu se opreşte, când constituie indiciul unei afecţiuni cronice (tumori cerebrale, hipertensiune, probleme de coagulare) sau când la originea sa stă un traumatism sever (fracturi craniene etc.). Scurgerile frecvente de sânge din nas pot fi cauzate şi de abuzul de produse farmaceutice cu efecte anticoagulante (aspirina, ibuprofen etc.), de lipsa de vitamine sau, la persoanele cu vulnerabilitate, de consumul frecvent al unor alimente, precum legumele murate, cafeaua, migdalele sau sucul de roşii. La rândul lor, fumatul şi aerul prea uscat pot contribui la deshidratarea mucoaselor nazale, favorizând epistaxisul. Pentru a preveni sângerările, trebuie să avem grijă ca aerul din încăpere să fie îndeajuns de umed, prin amplasarea unor ghivece cu plante naturale sau a unui dispozitiv de umidificare. Se recomandă pulverizarea în fiecare nară a unei soluţii saline, rezultată din amestecul unei linguri de sare cu o jumătate de litru de apă. Tot în acest scop, nările pot fi unse cu puţin unguent de gălbenele sau de propolis, conform www.revista-tratamente-naturiste.com. Sunt recomandate tratamente alopate si naturiste, pentru a remedia afecţiunile care predispun la epistaxis, cum ar fi rinitele, alergiile sezoniere, hipertensiunea sau ateroscleroza: 

  • Alimentaţia va fi una bogată în vitaminele C şi K, precum şi în calciu, zinc şi fier. Se recomandă consumul de ridiche neagră, salată, spanac, morcov, pătrunjel, broccoli, varză de Bruxelles, varză roşie, fructe, susan, alune de pădure, cereale integrale şi iaurt.
  • Ceaiul de coada şoricelului este bun pentru persoanele cu hemoragii nazale frecvente. Se prepară din 1-2 linguriţe de plantă bine mărunţită şi 250 ml de apă fierbinte. Se infuzează 10-15 minute şi se consumă 2 căni pe zi.
  • Infuzia de urzică: se adaugă 2 linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute şi apoi se strecoară. Se consumă zilnic 2-3 căni.
  • Infuzia de coada calului previne sângerările nazale. Se pun 1-2 linguriţe de plantă în 250 ml de apă clocotită şi se consumă 2 ceaiuri pe zi.
  • Ceaiul de traista ciobanului: Se pune o linguriţă de plantă uscată într-o cană de apă clocotită, iar după 10-15 minute preparatul se filtrează şi se consumă 2 căni pe zi.
  • Infuzia de iarbă grasă ajută la coagularea sangvină. Se pun 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită, se lasă amestecul la infuzat 10 minute şi se consumă 1-2 căni pe zi.
  • Ceaiul de troscot contracarează vulnerabilitatea copiilor la sângerări nazale, deoarece principiile active conţinute oferă plantei virtuţi cicatrizante. O linguriţă de rădăcini uscate, mărunţite, pusă în 250 ml de apă clocotită se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 2 căni pe zi.

Primul ajutor în caz de epistaxis

  • Aşezaţi-vă pe un scaun, aplecaţi-vă uşor înainte, prindeţi-vă nările 10-15 minute şi respiraţi pe gură. Când sângerarea s-a oprit curăţaţi cu grijă sângele uscat.
  • Ţineţi la nas o bucată de vată îmbibată în tinctură de gălbenele.
  • Puneţi câteva picături de ulei de chiparos pe o bucată de vată şi ţineţi-o la nas.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net