Sarea de Himalaya, cea mai s─ân─âtoas─â

3 aprilie 2016
image

Sare iodat─â, neiodat─â, de mas─â, dietetic─â, de Himalaya, grunjoas─â sau fin─â... ├«n magazine g─âsim o mul┼úime de tipuri de sare, al c─âror scop parc─â e acela de a ne deruta ┼či a ne face s─â pierdem timpul ├«n fa┼úa raionului din magazin. Care este cel mai bun, ce alegem? Marilena Opri┼čanu, personal chef, nutri┼úionist ┼či fost─â participant─â la Masterchef, ne spune tot ce trebuie s─â ┼čtim despre tipurile de sare.

Sarea are rolul ei ├«n organism. Este esen┼úial─â ├«n func┼úionarea nervilor ┼či a mu┼čchilor ┼či ├«n reglarea lichidelor din corp. Deficien┼úa este rar─â ┼či apare ├«n caz de diaree, v─ârs─âturi, transpira┼úie excesiv─â, tratamente cu diuretice. ├Än acest caz, se ajunge la deshidratare, crampe ┼či sl─âbiciune muscular─â. Majoritatea, ├«ns─â, tinde s─â consume mai mult─â sare dec├ót e necesar, lucru care duce la o mul┼úime de probleme de s─ân─âtate, spune Marilena Opri┼čanu, personal chef ┼či nutri┼úionist. Excesul de sodiu se depune ├«n oase, articula┼úii, rezult├ónd afec┼úiuni reumatismale, reten┼úie de ap─â ├«n organism, fapt care ├«mpiedic─â eliminarea normal─â a toxinelor. ├Än plus, sarea ├«n exces din diverse alimente duce la distrugerea enzimelor ┼či a vitaminelor din compozi┼úia acestora. Iat─â ce propriet─â┼úi au tipurile de sare pe care le g─âse┼čti ├«n magazine.

image
Marilena Opri┼čanu
  • Sarea de Himalaya. Aceasta ar fi cea mai s─ân─âtoas─â. Are ├«n compozi┼úie iod natural, con┼úine peste 80 de minerale, echilibreaz─â Ph-ul organismului. Ea are putere de s─ârare mai mare, astfel c─â automat vei pune mai pu┼úin─â ├«n m├óncare, prin urmare, vei consuma mai pu┼úin sodiu ┼či vei fi ferit de reten┼úia de ap─â.
  • Sarea de mare. ┼×i ea con┼úine minerale, ├«ns─â trebuie s─â o cump─âr─âm sub form─â de cristale ca s─â fim siguri c─â nu a fost procesat─â sau rafinat─â. Ea se diferen┼úiaz─â ca aspect de cea obi┼čnuit─â (extras─â din mine), ├«ns─â cantitatea ei de sodiu nu e redus─â.
  • Sarea grunjoas─â. Este cea care se extrage din mine de sare. Ne d─âm seama c─â e natural─â dup─â culoarea u┼čor gri.
  • Sarea fin─â de mas─â. Prin procesul de rafinare ├«┼či pierde mineralele. Apoi, de multe ori, se folosesc metode chimice de albire ┼či prelucrare. Dac─â este foarte alb─â ├«nseamn─â c─â a fost procesat─â.
  • Sarea iodat─â. Dac─â e natural─â, f─âr─â adaos de iod sintetic, e bun─â. Iodul e necesar organismului, ajut├ónd la formarea hormonilor glandei tiroide.
  • Sare neiodat─â. Faptul c─â o sare este neiodat─â nu ├«nseamn─â c─â este mai bun─â. De multe ori, produc─âtorii folosesc tot felul de sintagme din considerente pur comerciale, spune Marilena Opri┼čanu. ÔÇ×Consum─âm acel tip de sare doar dac─â medicul recomand─â ├«n mod deosebit, deoarece deficien┼úa de iod poate duce la un metabolism lene┼č, la formarea gu┼čei, la apatie, p─âr ┼či piele uscateÔÇŁ, explic─â nutri┼úionistul.
  • Sarea dietetic─â. Aici, sodiul este ├«nlocuit cu potasiul, dar mai are ad─âugat acid citric, amidon ┼či al┼úi stabilizatori. Este recomandat─â ├«n hipertensiune ┼či ├«n reten┼úie de ap─â.

┼×tia┼úi c─â...

  • Prin p─âstrare ├«ndelungat─â, spre exemplu ├«n circa 45 de zile de la deschiderea pungii, iodul din sare dispare.
  • Mare parte din sarea consumat─â provine din alimente procesate, cum ar fi chipsurile, conservele, br├ónza.
  • Sarea se adaug─â la finalul prepar─ârii m├ónc─ârii. Dac─â o punem la ├«nceput, sarea ├«nt─âre┼čte legumele.
  • P├ón─â la un an, copilul nu are voie s─â consume sare.
  • Ca s─â consumi mai pu┼úin─â sare, un truc este s─â adaugi ├«n m├ónc─âruri mai mult─â zeam─â de l─âm├óie. De asemenea, condimentele ne ajut─â s─â d─âm papilelor gustative satisfac┼úia de gust echilibrat.
oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
image png
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
cub radu stefan banica png
carla s dreams bobonete 2 PNG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg