Semnal de alarmă tras de Mihaela Bilic. Care este unul dintre principalii factori care declanșează cancerul

Ultima actualizare:

Celebrul medic nutriționist, Mihaela Bilic, trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de carne roșie. Pe acest subiect, specialiștii au păreri diferite.

Carnea roșie este, de fapt, foarte bună pentru sănătate / foto: Pixabay
Carnea roșie este, de fapt, foarte bună pentru sănătate / foto: Pixabay

Totuși, Mihaela Bilic spune despre studiile care susțin că există o legătură între carnea roșie și cancerul de colon, că nu consumul acestui aliment este problema, ci stilul de viață dezordonat.

„Alimentația este un domeniu inepuizabil când vine vorba de studii științifice, de la carnea roșie, lactate și legume, nu există produs care să nu fi fost <judecat> printr-un studiu.

De exemplu, în cazul studiilor referitoare la consumul de carne roșie în legătură cu cancerul și bolile cardiovasculare, nu sunt precizate informații esențiale: cei care mănâncă multă carne au obiceiul să consume mai puține legume, au tendința să fumeze mai mult sau/și sunt mai sedentari decât restul populației?

Dacă facem analiza într-un context mai amplu, concluzia este că nu carnea roșie dăunează sănătății, ci stilul de viață dezechilibrat”, susține Mihaela Bilic despre carnea roșie și cancerul de colon.

Ce este evaluarea cantitativă a riscului de sănătate la alimente

Oamenii de știință de la Universitatea din Washington și Institutul pentru evaluarea și măsurarea sănătății (IHME) au decis să creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar.

Așa s-a născut o nouă metodă statistică care permite evaluarea cantitativă a riscului pentru sănătate pe baza dovezilor cauză-efect.

„Orice cercetător poate acum să verifice studiile publicate pe un anumit subiect și cu ajutorul acestei formule să calculeze o cifră unică de risc, care se traduce într-un sistem de notare de la unu la cinci stele. Exact ca la hoteluri!

Acest clasament pe bază de stele indică legătura reală între tipul de comportament, produsul analizat și efectul asupra sănătății.

Două stele înseamnă că produsul sau obiceiurile de consum sunt slab asociate cu un efect asupra sănătății, probabilitatea fiind de 0-15%.

Trei stele înseamnă un risc mediu și o probabilitate de apariție a unei boli în 15-50% din cazuri.

La patru stele riscul crește la 50-85%, iar cinci stele indică o probabilitate mai mare de 85% pentru apariția bolilor asociate”, explică nutriționistul Mihaela Bilic.

„Puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!!“

Specialiștii de la Institutul IHME de la Washington au analizat utilizând metoda de mai sus consumul de carne roșie și așa-zisele efectele negative asupra sănătății. Concluziile au fost surprinzătoare: nu s-a găsit nicio asociere îngrijorătoare.

„Există cauzalitate redusă între consumul de carne roșie și cancerul de colon, diabetul tip 2 și cardiopatia ischemică și nicio legătură între consumul de carne și accidentul vascular cerebral”, spune Mihaela Bilic.

„Dovezile unui risc cardiovascular direct legat de consumul regulat de carne roșie sunt foarte slabe, până la punctul în care putem spune că probabil nu există niciun risc”, a declarat dr. Steven Novella, președintele New England Skeptical Society.

 „Cu doar două stele în clasament, carnea a fost declarată nevinovată. Dar pentru liniștea voastră, de câte ori mâncați un grătar puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!!”, a mai spus Mihaela Bilic. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
fasole alba uscata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net