Soluții și remedii pentru 15 simptome ale perimenopauzei care pot să apară chiar de la vârsta de 30-35 de ani
Medicul ginecolog Florina Todoruț, în urma analizei făcute din experiența de peste 24 de ani, semnalează 15 simptome pe care femeile le pot avea încă de la vârsta de 30-35 de ani, mai exact cu 10 ani înainte de menopauză. Multe din aceste simptome ne iau prin surprindere, în sensul în care nici nu ne gândim să le legăm de perimenopauză, căutând soluții la alți medici specialiști, în funcție de problema pe care o simțim.
Dr. Todoruț - Medic Primar Obstetrică-Ginecologie explică în detaliu cum să ne ascultăm corpul și cum să interpretăm schimbările care intervin odată cu vârsta, chiar mai mult, ce soluții există pentru fiecare situație în parte.
Menopauza este definită ca absența menstruației timp de 12 luni și apare ca urmare a scăderii semnificative a producției celor doi hormoni produși de ovare: estrogenul și progesteronul. Este o schimbare importantă atât din perspectivă biologică, neuro-endocrină, cât și socială.
Perimenopauza este perioada de tranziție spre menopauză și se manifestă cu câțiva ani înainte de instalarea menopauzei finale, chiar cu 10 ani înainte, uneori de la vârsta de 30-35 de ani. În timpul acestei perioade, nivelul de estrogeni începe să aibă fluctuații, să scadă. Din această cauză, începeți să experimentați simptome specifice care pot fi ușor confundate și interpretate ca fiind probleme medicale.
„Într-adevăr, atât perimenopauza cât și menopauza reprezintă perioade pline de provocări, cu particularitățile lor, cu experiențe diferite de la o femeie la alta, așa cum văd zilnic la pacientele mele, tocmai de aceea este important să discutăm deschis atât despre simptome, cât și despre soluții, pentru ca femeile să aibă în continuare o viață de calitate și să treacă ușor prin aceste schimbări inevitabile”, subliniază Dr. Florina Todoruț.
Cu toții am auzit despre bufeuri și transpirații nocturne, dar există multe alte simptome pe care femeile nu le recunosc ca fiind în legătură cu perimenopauza.
Iată cele mai frecvente 15 simptome ale perimenopauzei și soluțiile care există pentru a le reduce:
1. MODIFICAREA CICLULUI MENSTRUAL
Este cel mai comun simptom al perimenopauzei. Inițial, ciclurile menstruale se scurtează, de la 28-30 de zile, la 22-26 de zile, ulterior devin mai lungi, chiar de câteva luni. Fluxul menstrual poate deveni foarte abundent sau, din contră, mult mai redus cantitativ. Schimbările menstruale sunt adesea primul semn al tranziției către menopauză.
2. BUFEURILE, TRANSPIRAȚIILE ȘI PERTURBĂRILE SOMNULUI
Bufeurile și transpirațiile nocturne apar la 75-80% dintre femei, fiind cauzate de modificări la nivel central (cerebral), induse de deficitul estrogenic și sunt percepute ca o senzație de căldură/ transpirație/ roșeață în partea superioară a corpului. Cercetările sugerează că scăderea nivelului de estrogen poate modifica modul în care creierul percepe temperatura. Cu alte cuvinte, termostatul nostru intern (hipotalamusul) nu funcționează corect, astfel încât atunci când sesizează că este prea cald corpul tău, dilată vasele de sânge de la nivelul pielii și glandele sudoripare, pentru a-l răcori. Transpirațiile nocturne alături de scăderea nivelului de serotonină, stările de anxietate și depresie cauzează lipsa somnului și afectează semnificativ calitatea vieții femeii.
3. CREȘTEREA ÎN GREUTATE ȘI REDISTRIBUIREA GRĂSIMII
Pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, distribuția grăsimii începe să se schimbe de pe șolduri și coapse către abdomen, chiar sub formă de grăsime viscerală, fiind inestetică și periculoasă. În timpul perimenopauzei și menopauzei, multe persoane experimentează această creștere a grăsimii viscerale împreună cu o scădere a masei musculare, ceea ce, conform studiilor, crește riscul de a dezvolta boli cardio-vasculare și diabet.
4. PROBLEME PSIHO-EMOȚIONALE
Fluctuațiile hormonale pot declanșa mai multe tipuri de schimbări psihologice și de dispoziție. Nu este neobișnuit să fii mai nervoasă, mai irascibilă, depresivă sau anxioasă, să îți schimbi starea de dispoziție de la un moment la altul sau să faci atacuri de panică. 40% dintre femei vor experimenta simptome de anxietate, depresie sau alte tulburări psihoemoționale.
5. MIGRENE
Fluctuațiile hormonale sunt mai severe în această perioadă și pot declanșa migrene frecvente și intense, care pot influența semnificativ activitatea zilnică.
6. CEAȚA MINTALĂ ȘI TULBURĂRI ALE MEMORIEI
Dificultatea de concentrare cunoscută sub denumirea de "ceață mintală" sau „brain fog” este un simptom frecvent încă din perimenopauză. Este cauzată de deficitul estrogenic și efectele directe pe care le are asupra creierului, dar și de perturbări ale somnului sau oboseala care apar odată cu scăderea nivelurilor hormonale.
Multe femei au tulburări de memorie, își amintesc cu dificultate cuvinte sau nume foarte cunoscute, uită unde și-au lăsat anumite obiecte sau ce caută la un moment dat. Acest lucru poate deveni foarte frustrant și multe femei devin foarte îngrijorate că pot fi simptome de demență.
7. OBOSEALA CRONICĂ
Multe persoane încep să se simtă obosite sau epuizate încă din perioada de perimenopauză și din ce în ce mai mult în cea de menopauză. Acest lucru poate fi cauzat de variațiile hormonale, perturbările somnului sau o combinație a ambelor. Oboseala poate duce la senzația de epuizare fizică și mintală.
8. SINDROMUL GENITO-URINAR DE MENOPAUZĂ
Uscăciunea vaginală și tulburările urinare sunt determinate de nivelurile hormonale în scădere și afectează femeia în mai multe sensuri. Mucoasa vaginală devine mai subțire și mai uscată, cu predispoziție la infecții, apărând dureri la contactul sexual, senzație de uscăciune, usturime și disconfort.
De asemenea, e afectată și uretra, vezica urinară și relaxarea musculaturii pelvine determinând urinări frecvente (inclusiv noaptea), disconfort urinar, incontinență urinară și infecții urinare recidivante.
9. LIBIDO SCĂZUT
Multe femei în perimenopauză experimentează o scădere a dorinței sexuale, cauzată de o scădere a nivelului de estrogen și testosteron, dar și de oboseală, insomnie, anxietate, depresie și alte probleme psiho-emoționale care influențează semnificativ viața intimă. Abordarea acestei probleme trebuie să fie complexă, atât hormonală, cât și psihologică, și să țină cont, obligatoriu, de rezolvarea problemelor fizice genitale care creează durere și disconfort în timpul actului sexual.
10. DURERI ARTICULARE ȘI MUSCULARE
Multe femei în perimenopauză suferă de dureri generalizate ale corpului, dureri musculare și dureri articulare. Durerile de genunchi, umeri, coate și mâini apar la aproximativ 75-78% dintre femeile aflate în peri-/menopauză. Estrogenul ajută la reducerea inflamației corpului, iar când acesta scade semnificativ, articulațiile au de suferit.
11. PALPITAȚII
Senzația că inima îți bate rapid și puternic este un semn că ai palpitații. Episoadele tipice care apar în timpul menopauzei sunt de obicei de scurtă durată și inofensive. Când nivelurile de estrogen scad, inima poate deveni supra stimulată, ceea ce duce la o creștere a ritmului cardiac și a frecvenței palpitațiilor. Dacă apar frecvent, bătăile neregulate ale inimii ar putea fi un semn de afecțiune cardiovasculară și trebuie evaluate de un specialist.
12. PIELE USCATĂ
Scăderea elasticității pielii este unul dintre efectele nivelurilor scăzute de estrogen asupra producției de colagen și elastină. Cu mai puțin estrogen, pielea este mai puțin capabilă să rețină apa pentru a rămâne hidratată. Pielea ta poate deveni excesiv de uscată, ridată, iritată și mai sensibilă decât de obicei. Multe persoane experimentează un prurit intens, uneori generalizat și erupții inexplicabile în perioada menopauzei.
13. UNGHII SUBȚIATE ȘI CĂDEREA PĂRULUI
Problemele hormonale pot influența și calitatea unghiilor, acestea devenind mai fragile, rupându-se mai ușor. Multe femei sunt extrem de marcate și de modificarea calității și aspectului părului, acesta devenind mult mai subțire și casant, lipsit de luciu.
14. USCĂCIUNEA OCHILOR
Mâncărimea cronică a ochilor, senzația de corp străin sau ochii uscați pot fi cauzate de producția redusă de estrogen. Acest lucru poate afecta cantitatea și calitatea lacrimilor produse și poate duce la vedere încețoșată, pleoape umflate sau sensibilitate la lumină.
15. USCĂCIUNEA GURII ȘI MODIFICĂRI ALE GUSTULUI
Sindromul “gurii care arde” poate apărea în timpul menopauzei, provocând senzații de arsură, furnicături, căldură sau amorțeli în gură, deși nu există nici o leziune sau boală în cavitatea bucală. Vârful limbii este cel mai frecvent afectat. Femeile pot experimenta, de asemenea, uscăciunea gurii și chiar modificări în percepția gustului (gust metalic).
Cum să gestionezi simptomele perimenopauzei
Odată ce ai început tranziția către menopauză, te poți simți copleșită de simptomele supărătoare. Multe dintre aceste simptome pot fi controlate sau atenuate prin efectuarea unor schimbări în stilul de viață, astfel încât să poți avea o calitate a vieții mai bună.
5 STRATEGII pentru a reduce simptomele perimenopauzei și menopauzei
1. Nutriția: O abordare antiinflamatoare a alimentației reduce multe dintre aceste simptome, cum ar fi creșterea în greutate, pierderea osoasă și riscul de boli cronice precum bolile de inimă și diabetul. Un stil de viață care include alimentație antiinflamatoare se bazează pe grăsimi sănătoase, carne slabă, o varietate de fructe, legume și cereale integrale. Suplimentarea aportului de fibre, vitamine și minerale, pentru a completa eventualele deficiențe nutriționale, reducerea consumului de zaharuri adăugate trebuie să fie schimbările de bază ale stilului de viață care pot îmbunătăți calitatea vieții în mod semnificativ. Chiar schimbări mici, făcute treptat, vor face diferența!
2. Antrenamente de rezistență: dieta antiinflamatoare trebuie combinată în mod regulat cu antrenamente de rezistență și exerciții aerobice pentru a-ți dezvolta masa musculară și a menține sănătatea oaselor. Antrenamentele de rezistență cu greutăți, cu greutatea corpului sau benzi ajută la întărirea mușchilor și oaselor, iar exercițiile aerobice, cum ar fi mersul rapid, joggingul și alergatul, ajută la menținerea densității osoase și a sănătății cardiovasculare.
3. Reducerea stresului și comunitatea
Tehnicile de reducere a stresului pot îmbunătăți multe simptome legate de peri/menopauză. Practicarea mindfulness-ului, a meditației și tehnicilor de respirație ajută la reducerea multor simptome și poate reduce stresul acut și nivelurile de cortizol în timp. Poate fi dificil să găsești timp pentru tine atunci când jonglezi cu o viață aglomerată, cu munca și familia, copii și prieteni. Dar este obligatoriu să îți acorzi și ție timp pentru mici bucurii sau plăceri care te încarcă energetic și îți oferă o pauză de la presiunile vieții. Exercițiile de respirație, mindfulness și yoga pot să ajute foarte mult. De asemenea, comunitatea este esențială pentru o viață echilibrată, îți permite să înveți de la alții și să oferi, la rândul tău, încurajare și susținere. Creează-ți conexiuni cu comunități de oameni cu aceleași valori și idei pentru a te menține activă, pentru a sărbători victoriile tale, pentru a te consola în momentele grele și pentru a te ridica atunci când ai cea mai mare nevoie!
4. Somnul: Calitatea somnului este o componentă esențială a îngrijirii tale în această perioadă. Sub 7-8 ore de somn pe noapte, nivelurile de cortizol cresc și cauzează inflamație în corp, ceea ce poate duce la scăderea apărării sistemului imunitar și un risc crescut de a dezvolta multe probleme cronice, cum ar fi apneea în somn și insomnia. Este important să îți faci timp și să creezi o rutină la culcare care să te ajute să obții un somn odihnitor: un ceai calmant sau suplimente care susțin calitatea somnului și, pe cât posibil, renunțarea la ecrane de orice tip seara (telefon, Tv).
5. Medicație: Discută cu medicul tău specialist încă din perioada de perimenopauză pentru a face un plan de tratament personalizat, pe termen lung, pentru a reduce simptomele precum bufeurile, transpirațiile nocturne, insomniile, pierderea osoasă, problemele genito-urinare și cu ce te mai confrunți în această perioadă. Terapia de substituție hormonală este o opțiune excelentă pentru multe femei în menopauză, dar există și soluții de tratament non-hormonal pentru acele situații în care nu se recomandă hormoni sau femeia nu își dorește acest lucru. O discuție deschisă cu medicul tău poate duce la tratamentele potrivite care pot avea rezultate extraordinare.